Nakon što se zabrani uvoz vozila s ‘Euro 3’, njihova prodajna cijena u BiH će skočiti

Građani BiH, prema statističkim pokazateljima, voze automobile koji su u prosjeku stari oko 17 godina. Tako je, prema podacima koje je uradio Institut za gospodarski inženjering u Zenici, devet mjeseci prošle godine prosječna starost putničkih vozila bila 16,13 godina, piše Večernji list BiH.

Stariji od dva desetljeća

Isti Institut je prije dvije godine objavio kako je dvije trećine (odnosno 77 posto) vozila u BiH starije od deset godina, a da je oko trećina (30,7 posto) starijih i od dva desetljeća, dok je, primjerice, u Europi prosjek starosti vozila 8,6 godina.

Međutim, to bi se sve uskoro moglo promijeniti, pogotovo ako se što prije počne primjenjivati inicijativa Vijeća ministara BiH o zabrani uvoza rabljenih automobila s “Euro 3” motorom.

Pretpostavlja se kako će s njezinom primjenom već započeti u veljači, te će se moći uvoziti samo oni automobili koji su stari 10 godina, s ugrađenim “Euro 4” motorom koji ispunjava ekološke standarde. BiH godišnje uvoze oko 30.000 rabljenih vozila sa standardom “Euro 3”, dok je onih novijih manje od 50 posto.

– Trenutačno prosječna starost u BiH iznosi 17 godina. Rekao bih da smo mi posebna zemlja koja dopušta uvoz europskog otpada i mi mislimo da će ova mjera pomoći kvaliteti zraka, prirode i ambijenta u BiH”, kaže Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, objavio je ATV.

Ne uvoze stara vozila

Mnogi veći autosaloni nemaju problema s ovom odlukom, jer, kako kažu, odavno ne uvoze stara vozila te je većina njihovih automobila sa standardom “Euro 4”.

Na većini autoplaceva skoro polovina vozila ima “Euro 3” motor. Iako se takvi automobili uskoro neće moći uvoziti, njihova cijena bi pored modernijih vozila također mogla naglo skočiti.

– Normalno da će nas koštati više nabava vozila s “Euro 4”, odnosno “Euro 5” i trenutačno će biti veća cijena. Morat ćemo se poslužiti tom varijantom, tj. dignuti cijenu vozila “Euro 3”, a samim tim to će opet biti po džepu građana”, rekao je Nenad Branković, vlasnik autokuće “Branković auto” za ATV. Prednost je novijih automobila što manje troše goriva i manje zagađuju.

S obzirom na životni standard u BiH, većina građana će i dalje voziti automobile koji su stari i po nekoliko desetljeća.

1 komentar

  1. Po meni morate prvo uvest standard ispravnosti vozila koja su reg.u bih.ne zabranit cemo uvoz euro3.ili od 10 god starije.onda negdje na uzbrdici sritnes autobus i nemozes vozit iz njega od dima.u svakoj normalnoj zemlji EU.smis uvest auto nevezano sa koji je euro ili koliko godina.radi se o ispravnosti tehnickoj.i koliko poreza placas na istog.tako da se ne mozete mjerit sa eu ni u kom smislu.auto od 20 god.nije nikakav odpad ako je u dobrom stanju.a moze bit i bolje od onog od 7 god.mislim da nebi niko od dragosti trazio auto starije.vec ljudi se bore kako mogu.vec kad ce uvest zabranu lopovluka na drzavnim funkcijama.vec u svakoj poz u bih bagra i gledaju kako ispaceni narod jos vise pljackat

    Like(1)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.