Narančasto upozorenje, temperature do 39 stupnjeva

Meteoalarm je za danas izdao narančasto upozorenje za područje Hercegovine i Tuzle zbog očekivanih visokih temperatura koje će na području Mostara i Hercegovine dosezati 38 stupnjeva, a u Tuzli i okolici živa u termometru dosezat će 35 stupnjeva. Za ostale dijelove BiH na snazi je žuto upozorenje te su i očekivane temperature nešto niže. Kad je riječ o Mostaru i Tuzli, upozoravaju da je vrijeme opasno.

“Prognozirane su neuobičajene vremenske prilike. Šteta i ljudske žrtve su moguće. Budite oprezni i redovito se informirajte o očekivanim meteorološkim uvjetima. Budite svjesni rizika koji je neizbježan. Slijedite upute koje izdaju vaša državna tijela”, navodi se. Danas će u cijeloj BiH biti sunčano i vruće. Jutarnje temperature bit će od 14 do 20, na jugu od 22 do 27, a dnevne od 32 do 38 C. Isto vrijeme meteorolozi FHMZ-a najavljuju i za sutra, dok će u petak biti još vruće. Početkom vikenda očekuju se naoblaka i blagi pad temperature. U subotu će biti sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Jutarnje temperature bit će od 16 do 22, na jugu od 23 do 27, a dnevne od 31 do 37 C.

Kad je riječ o biometeorološkoj prognozi, danas će tijekom jutra bit ugodno, a zatim uslijed porasta temperature, kao i izraženog osjećaja sparine, kod kroničnih bolesnika moglo bi doći do jačanja tegoba. Osjetljive osobe trebale bi reducirati boravak na otvorenom i suzdržavati se od težih aktivnosti u poslijepodnevnim satima. Zbog velikog indeksa UV zračenja neophodno je zaštititi se od sunca. Dugoročna prognoza za kolovoz pokazuje da će anomalija maksimalne i minimalne temperature biti pozitivna, što znači da će prosječna temperatura biti od 2 do 4 stupnja viša od prosječne.

večernji list

1 komentar

  1. e da mi ona stvar bude tolika

    Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.