Narednih dana i u BiH blagi pad cijena nafte

Narednih dana i u Bosni i Hercegovini ćemo imati blagi pad cijena nafte i naftnih derivata nakon što je posljednjih nekoliko dana u svijetu zabilježen konstantan pad cijena naftnih derivata, potvrdila je Vahida Crnalić, viši samostalni referent za evidentiranje promjene cijena pri Ministarstvu trgovine Federacije BiH, javlja Anadolija. 

“Nakon pada cijena nafte i naftnih derivata na globalnoj razini, koje se sada kreću čak i ispod 30 dolara po baleru, i kod nas je prethodnih dana zabilježen određeni pad cijena. Obično se promjena cijena nafte odrazi i na tržište u Bosni i Hercegovini. Posljednjih dana cijene nafte u Bosni i Hercegovini su padale po otprilike pet feninga”, rekla je Crnalić.

Dodala je da će narednih dana na tržištu Bosne i Hercegovine doći do blagog pada cijena nafte i naftnih derivata.

“Imali smo zahtjeve za smanjenjem cijena nafte, tako da mogu potvrditi da će narednih dana doći do manjeg pada cijena nafte i kod nas. To će opet biti oko nekih pet feningi po litru”, kazala je Crnalić.

Inače, cijena litra dizela u BiH trenutno iznosi oko 1,45 KM, dok benzin iznosi oko 1,65-1,70 KM. Cijena nafte i naftnih derivata je na razini regije Balkana već dugi niz godina najjeftinija u BiH.

“Cijene nafte i naftnih derivata i dalje su najjeftinije u BiH u usporedbi s drugim zemljama regije, gdje imamo malo više cijene. Inače, cijene nafte u svijetu pale su više od 70 posto od sredine 2014. godine, jer najveći proizvođači dnevno proizvode viškove. Isti slučaj imamo i u BiH, gdje su cijene nafte u posljednjih 18 mjeseci pale za nekih 70 posto”, kazala je Crnalić.

Posljednjih nekoliko dana, nakon konstantnog pada cijena naftnih derivata u svijetu, cijena barela sirove nafte na svjetskim burzama kreće se oko 30 dolara. Barel nafte je, štoviše, postao jeftiniji od barela vode, što je uvelike obradovalo korisnike naftnih derivata, ali istovremeno i izazvalo paniku zbog pada prihoda među najvećim svjetskim proizvođačima.

Zbog toga zemlje članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) užurbano pokušavaju pronaći strategiju kako bi zaustavile trend prevelike proizvodnje nafte.

Inače, cijene nafte u svijetu pale su više od 70 posto od sredine 2014. godine, jer najveći proizvođači dnevno proizvode viškove od jedan do dva milijuna barela sirove nafte u odnosu na globalnu potražnju, i to u vrijeme kada rast globalno gospodarstvo posustaje, predvođen ekonomskim usporavanjem u Kini. I dok su cijene nafte niske, volatilnost je vrlo visoka od početka godine, pa cijene unutar samo nekoliko trgovinskih dana padnu i rastu u rasponu od deset do 20 posto.

Napiši Komentar

Komentari su djelo i osobno mišljenje njihovih autora