Natječaji završeni, ali se imenovanja mogu očekivati tek iduće godine

Iako su pojedini natječaji za izbor direktora i zamjenika direktora agencija na razini BiH raspisani prije više od dva mjeseca, imenovanja na te dužnosti mogu se očekivati tek sljedeće godine, jer Vijeće ministara BiH još nije imenovalo nijednu komisiju koja zajedno s Agencijom za državnu službu BiH treba otvoriti koverte, provesti testiranja i intervjue prijavljenih kandidata.

– Za Direkciju za europske integracije zahtjev za imenovanje članova komisije poslali smo prije više od 20 dana i još Vijeće ministara BiH nije imenovalo nikoga. Vjerovatno čekaju da se malo skupi tih zahtjeva, jer u međuvremenu smo poslali još neke – rekao je Neven Akšamija, direktor Agencije za državnu službu BiH.

Što se tiče samih natječaja koji su raspisivani uglavnom početkom kolovoza, rokovi za prijavu istekli su krajem tog mjeseca ili početkom rujna. Procedura je takva da sada na zahtjev Agencije za državnu službu Vijeće ministara BiH treba imenovati svoje članove komisije, a nakon što se kompletira ta komisija slijedi otvaranje pristiglih koverata, zatim pismeno testiranje prijavljenih kandidata, usmeni intervjui i tek nakon toga prijedlozi za imenovanje.

– Dosad nije bilo toliku puno raspisanih natječaja, a u ovom trenutku oko 15 ih je završeno. Takva situacija bila je otprilike 2010. godine – rekao je Akšamija.

U Vijeću ministara BiH jučer su rekli za Nezavisne da na današnjoj sjednici neće biti imenovanja komisije, ali da je na dnevnom redu zaključak za izuzeće Akšamije koji se prijavio na natječaj za još jedan mandat, odnosno za dužnost direktora Agencije za državnu službu.

Pored Agencije za državnu službu, rok za prijave na natječaj za izbor direktora istekao je i za Agenciju za sigurnost hrane, Direkciju za europske integracije, Agenciju za statistiku, Agenciju za promociju stranih investicija, Institut za akreditiranje, Agenciju za nadzor nad tržištem itd.

Jedan od glavnih razloga zbog čega Vijeće ministara BiH još ne imenuje svoje članove u komisiju je taj što su koalicijski partneri dosad uspjeli samo da se dogovore o podjeli agencija i direkcija po nacionalnom ključu, ali unutar saveza još nema dogovora kome što treba pripasti.

Načelan dogovor je da Savezu za promjene pripadnu Direkcija za europske integracije, Agencija za promociju stranih investicija i Agencija za državnu službu, u koju će sjesti kadrovi SDS-a, dok će njihovom koalicijskom partneru PDP-u pripasti Agencija za nadzor nad tržištem i to je što se tiče trenutno završenih natječaja. Agencija za sigurnost hrane pripast će SDA, dok će Agenciju za statistiku po svemu sudeći voditi kadar HDZ BiH.

Ono što nitko ne zna, pa ni u Agenciji za državnu službu ni u Vijeću ministara BiH jeste kako će riješena kadrovska zavrzlama u agencijama u kojima je na već ranije raspisanom natječaju izabran kadar kojeg je predložila ranija vlast. Takav slučaj je u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH, ali i u Regulatornoj agenciji za komunikacije, koju treba da vodi kadar SDS-a, međutim na ranije završenom natječaju to mjesto pripalo je Srđanu Rajčeviću, kojeg Vijeće ministara BiH ne želi imenovati na tu dužnost.

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.