Ne povećaju li se trošarine za 15 feninga, BiH gubi 800 milijuna eura za autoceste 

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas će ponovno, po hitnoj proceduri, glasovati o povećanju trošarina na gorivo za 15 feninga po litri, što je odluka o kojoj ovisi realizacija više stotina milijuna eura za nastavak izgradnje autoceste, ali i fiskalna stabilnosti poljuljanih entiteta. Ovaj prijedlog, koji je dio Reformske agende, ali i aranžmana s MMF-om, naišao je na negodovanje dijela poljoprivrednika, gospodarstvenika i oporbe, dok vlasti zbog podjela i nestabilnih koalicija nisu uspjele dobiti potrebnu većinu na posljednjem zasjedanju.

EBRD, OPEC…

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija Vjekoslav Bevanda ističe kako vlasti BiH riskiraju potpuno zaustaviti golemih investicija koje su ujedno i najveći razvojni projekti. “Riskiramo izgubiti ugovorene kredite koji su odobreni, ali i one u fazi ugovaranja od EBRD-a, Kuvajtskog fonda i OPEC-a. Vrlo precizno, nema izgradnje autocesta. Drugo što će biti posljedično povezano je ugrožavanje likvidnosti entiteta jer neće biti isplate tranše MMF-a pa će pribjegavati izdavanju rizničnih zapisa i varijantama protiv kojih sam osobno”, rekao je za Večernjak Bevanda i dodao da “ta sredstva iznose 800 mil. eura”.

11 komentara

 1. Stete, nece nas moci zaduziti?

  Like(1)Dislike(0)
 2. Eto kakva je vlast! Vidi samo da gubi kredit, ako ne poveca cijenu goriva!!
  A to sto ce povecanje cijene goriva za 15 pfeninga dodatno ubiti jadni narod, to vlast ne briga.
  Smanjite birokraciju! Smanjite place i puste troskove na teret poreznih obveznika! Pametni ste, pa nadjite nacin da ustedite novce, a ne samo dizati kredite!

  Like(0)Dislike(0)
 3. A šta će nam autoceste kad se sve ostalo raspada.

  Like(0)Dislike(0)
 4. Dok su god plaće u društvenom sektoru veće, i privelegije bolje nego u privatnom sektoru do tada ćemo biti u banani.

  Voditelj područnog ureda zavoda za zapošljavanje, koji ne znam čemu trenutno služi, ima znatno veću plaću nego inženjer u prvatnom sektoru u relnoj proizvodnji koja ostvaruje dobit kojim se puni proračun. To u naprednim zemljama nigdje nećete naći. Kod nas je to tako.

  Like(0)Dislike(0)
 5. Ljudi stanimo lopovina u kraj borimo se svi za 1 vece place besplatne knjige za djecu besplatan prijevoz za djecu ucenike stare i nemocne za svoja prava dokle ce ovo ovako nemamo prava nizasto samo plesemo kako nam vlast svira… ali svi se trebamo slozit i hrvat i srbin i svi ostali koji zive u BIH… dignimo se zasto bi gladovali i patil…pogledajmo Grčku što južnije to je tužnije ali narod se digne i bori se za svoja prava

  Like(0)Dislike(0)
 6. Moj BEVANDA.
  Budali je jasno da bez velikih investicija nema ni velikih krađa.
  Reci narodu koliki postotak ovog kredita će biti pokraden pa onda možemo ragovarati.
  Narod vidi šta radite, zadužujete ga do neizdrživosti i namećete nemoguće poreze.
  Šta će Vam autoput kad domaći čovjek neće mići voziti njime. Prvo, neće moći kupiti
  kvalitetno auto za autoput, neće moći platiti autoput, a neće imati ni para za gorivo,
  jer će poskupljenje goriva podići i ostale i ovako visoke cijene.

  Like(0)Dislike(0)
 7. Da PIVA poskupi za 1KM nitko se ne bih bunijo, a ovako za 15 feninga dižete buku ma bježi tamo

  Like(0)Dislike(0)
 8. Samo naivni vjeruju da će pare od akciza ići za autoceste. Te pare idu Mmf-u za vračanje postojećih kredita i za nase uhljebe koji imaju astronomske plaće za nerad. A narod ne izlazi na ulicu! Jos.

  Like(0)Dislike(0)
 9. Pravite ceste od kazni seronje!radar svakih 100 metara a policiji ne uplacujete radni staz,di zavrsavaju pare?

  Like(0)Dislike(0)
 10. Komu placati cjenu veceg goriva lopovima koji sjede u usranom parlamentu bih usrane drzave ,a sto da svi placaju a oni na kraju prodaju arapima , nama je jedino interes brza cesta kroz Hercegovinu a ne auto putovi arapa ,i posto imaju bosanaki jezik red bi bio i za hercegovacki jezik u bih

  Like(0)Dislike(0)
 11. Ajte vamo u Minken vamo su ceste napravljene jos u doba druga itlera a tu jos kupe od naroda za testu tuge bože moj .Za dom spremni poc kuci nalito.

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.