Neće biti kašnjenja mirovina u Federaciji

Vijest o tome kako je u vrlo kratkom roku u Federalnom zavodu PIO/MIO zahtjev za prijevremeno umirovljenje, za nešto više od mjesec, podnio rekordan broj od čak 10.000 osoba, odjeknula je kao bomba. Ipak, direktor Federalnog zavoda Zijad Krnjić u jučerašnjoj izjavi za „Avaz” smiruje situaciju te tvrdi kako ne treba imati nikakvu bojazan o urušavanju sustava niti o kašnjenju mirovina.

On je, naime, potvrdio navedeni podatak o neobično visokom prilivu zahtjeva za prijevremeno umirovljenje, pretpostavljajući kako je nastao nakon informacija u javnosti o strožijim odredbama novog zakonskog rješenja o PIO/MIO, koje treba predložiti Vlada FBiH. Naglasio je kako se radi o zahtjevima koje tek treba obraditi i vidjeti koji su uopće osnovani.

– Jeste izvanredna situacija i eventualno dodatno financijsko opterećenje. Međutim, mi imamo znatnog potencijala po osnovu nenaplaćenih doprinosa i transfera iz proračuna pa sam siguran da ćemo ovo riješiti. Uvjeren sam kako se ovo neće odraziti na rad Zavoda niti će uzrokovati situaciju da kasne mirovine – istakao je Krnjić.

Treba istaknuti kako novo zakonsko rješenje, koje još nije definitivno završeno te Vladi predočeno u formi nacrta, za razliku od postojećeg zakona, po svemu sudeći, neće poznavati institut „prijevremeno umirovljenje”, već samo starosne i invalidske. Upravo je to glavni razlog za masovno podnošenje zahtjeva prije nego što novi zakon stupi na snagu.

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.