Nediljko Babić: Puno je muških škrto, a takvi se nikad neće oženit

Eto, jesmo li vam lijepo rekli, jesmo li napisali u ovom našem ultra hit serijalu o starim momcima i curama da tip koji na prvom službenom izlasku sa svojom vršnjakinjom, dogovorenom nakon dva duga desetljeća kibiciranja, naručuje kavu, a ona pivo, nije ništa drugo doli velemajstor škrtosti. I jesmo li bili u pravu? Jesmo. Nediljko Babić Gangster iz imotskog sela Runovića, najpoznatiji hrvatski provodaždija, na prvo mjesto top-liste grijeha starih momaka željnih ženidbe koja nikako da stigne, stavlja škrtost. Uhvatio se za glavu kada smo mu ispričali slučaj iz uvoda ovog teksta.

-Bože me sačuvaj tužnog i grintavog ženskog čeljadeta i škrtog junaka! Da osam stoljeća živin, to ne bi moga sparit. Ma ni đava to uspija ne bi. Ti će se za brak dugo za ova života načekat – kaže imotski doktor specijalista za usamljena srca iza kojeg stoji 370 sklopljenih brakova, od čega lani 15. Gangster svoje učenike uvijek uči da budu kavaliri, pa ih odmah upozori da ženi kupe koju čokoladicu, ružu… Parfemčić, makar dezodorans. Bogu hvala, ionako ih na akciji uvijek ima. Ne razumiju, kaže, stari momci kako iza svakog uspješnog zavođenja leži dobar marketing. A ruku na srce, da bi nešto pokupija, moraš nešto i prosut.

-Čuju oni, čuju šta in ja kažem, ali ne slušaju. Ima ih puno šta ni zericu ne bi uložili u PR, ne shvaćaju nikako da će s tim daričkom odma ženi prebrojat zube. Koja se neće od radosti nasmijat kad nešto tako dobije. Ovako mi velimo, cura može bit škrta, onda velimo da je skućna. Ali muškom se to ne oprašta. Eto, rečemo, taj s kavom. Pa di mu je pamet bila tako se pokazat. Učenicima svojima uvik kažem što je meni moja prijateljica glumica Marija Sekelez jednom rekla: – Moj Nediljko, bolje imat i mrtvog nego škrtog muškarca – kaže Gangster.

Ni čaj mi nije dala

Osvrnuli smo se i na slučaj djevojke koja nam je u komentarima na tekst ukazala na prijateljstvo s muškarcem koji je s početka tako puno obećavao. Djevojku je s njim upoznao upravo Gangster, koji za taj slučaj znade jako dobro. I otvoreno nam kaže kako je u tog čovjeka uša neki đava, i u džep mu ubacija tešku zmiju.

-Takav bija nije kad san ga upozna, i ni ja se ne mogu načudit što ga je spopalo. Ja njoj virujen sve šta je rekla, i žaj mi je da joj se to dogodilo. Zva me jednom taj ženik kad su prekinuli. Ima čovik para, ima nekretnina, i želio je da se nađemo. Sidi on u restoranu i jede, bogati ti, ko da mu je zadnji obrok u životu, a mene ni čajom ponudija nije – kaže Ganster.

Idemo mi dalje, drugo suvereno mjesto drži ćuk u glavi. Onima koji su mislili da je onaj naš prvi tekst o solo curama i momcima zafrkancija s nizom izmišljenih likova poručujemo kako su svi akteri iz priče živi, manje-više mladi, i i te kako postojeći u našem vremenu i gradu. Pa ćemo se referirati na slučaj djevojke što smo ju lani poslali Gangsteru na obradu, nakon niza majčinih molbi da njenoj pogrbljenici i žalosnoj sovi, kako ju zna nazivati, nađemo muža.

-Toliko mi se ta djevojka svidila, imala je potencijala, i ja joj namirim brkatog Bračanina sa stadom od 400 ovaca. Onjuši ona janjetinu na našem druženju i pobježe koliko je noge nose. Da joj jagnjad smrdi, a ljudi se biju za nju.

Ne mogu se načudit. Šta oću reć, ona upada u drugo misto grijeha, a to je skupina onih što bi nešto tili, a sami ne znaju šta bi sa sobom. Ti zapravo nikad ne znaš koji problem ti iza 40, bilo muški, bilo ženski imaju u čuturi, jel na glavu mislin. Pa di je đava odnija, nismo ni počeli tražit, a ona pobježe s brda i od ekipe. I neće, neće nikako više da zeru momka joj nađemo. A je, posla san joj i jednog Amerikanca prije Bračanina, naš čovik a Amerikanac, ima dolara, svega. I da joj se ne sviđa. Da je star, a bogati ko da je ona mladica – veli Gangster.

Onda smo se dotakli i trećeg problema starih momaka i cura, a to su visoka očekivanja i nerealne želje. I to smo spominjali u prvom tekstu, pa naveli kako žena stareći uglavnom traži svog vršnjaka. A muški bi nešto mlado. Oni se tako rado drže računice afroameričkog religijskog vođe Elijah Robert Poolea iz 1940. godine, koji reče neoženjenima kako bi za izbor žene trebali napraviti matematičku računicu.

A ona glasi: oženi ženu koja ima godina upola manje od muškarčevih, pa tom broju nadodaj sedam. Recimo, on ima 60, što znači da bi ona po Pooleu trebala brojati 37. Nažalost, puno se njih ovoga načela drži, a još je više onih što temelje matematike nisu dobro naučili još u osnovnoj školi, pa plus i u poznim godinama brkaju s minusom. Takvima bi, znači, odgovarala ona od 23.

Želje Bračanina

-I eto đavlu problema velikog. Evo, vratimo se na Bračanina s jagnjadi. Dobar je ko kruv, ali ima jednu manu, njemu je 60, a on oće jednu od 25 do 30. I kažem ja njemu precijenia si se, prijatelju, daj digni zeru granicu, tebi treba jedna od 35 do 45. On ni čut. Oće pa oće tu do 30. I kako ćemo to izvest, prijatelju, koji trenera svog slušat nećeš. Da me sluša, ja bi ga garant oženija – priča Gangster.

Oo, nismo završili. Stigli smo do četvrtog grijeha, sebičluka i komocije, koji je najplodniji i najžešći kada doma imaš dobrodržeću majku, baku, sestru, staru neudatu tetku, kojoj nije teško skuhati, očistiti, robu oprati, popeglati, pozabaviti se svojim velikim djetetom… Ima tako žena, a još više muškaraca kojima se iz toplog gnijezda nigdje ne ide, ni u večernji izlazak, a ponajmanje u faćku. Ti su već digli ruke od svega, toliko da će i tamo gdje problema nema, problem svoj pronaći.

-Evo, ja da ću u Split na druženje s klijenticama, i zovem momke, i još im nudim troškove puta platit. Ne bi ga Bog natra da se spusti do grada. A sidit u kafiću po cili dan – to da. U Imotskoj krajini ima tisuću momaka neoženjenih. Starih momaka. A ima i cura. I one side za svojim stolom. Oni za svojim. Gledaju u se, u te mobitele, pišu po njima. I niko nikom neće da priđe. Imaju oni doma matere, tetke… koji o njima brinu. Ne da im se udvarat. Strah ih je obveza. Strah ih je da ih ne odbiju. Ne znaju im prić. Pa se boje lipih žena. Pa se boje onih s godinama. I eto ti začaranog kruga iz kojeg izlaza nema – veli Gangster.

Splitske cure paraju nosom oblake

Davor (52): Pušu na deset metara, strah nas je odbijanja, bolje ih je zaobić. A ima i ona “Ne jebu momci nego – novci”. One bi tile da je dobar, zgodan, lip, mlad, ali prvo bogat, s kućom, stanom, luksuznim autom, šta će je vodit na skijanje, na Bahame…

Toni (42): Prvo, puno je njih šta vole muškarce. Drugo, ne znaš kako ćeš ženama prić, već ti je pun k njihovih odbijanja, izvoljevanja, paranja neba nosom.

Ivan (40): Jednom mi se svidila jedna žena prilično. Izašli mi vani, ja se ispričan šta se nisam stiga obrijat, a ona da nema veze, da voli Sulejmane. Dobro. Ali ih je očito volila toliko da je svoje brke isto zaboravila sredit. Jednu stranu je, drugu nije. Mislim, možda sam pizajzla, ali ne mogu ja to.

Josip (48): Nervira me kad je polugola, ne vodin je na izložbu, pa da mi svako za njon slini. A imaš i onih šta te odma ispipaju. Dođeš na šank, a ona te sisom poluotkrivenom tuče. Jel sama, je. Jel bi je oženija. Bogami ne bi takvu.

Igor (56): Samo u Splitu kuvanje traje 30 godina. Da ima više sentiša, bilo bi i manje solo momaka i cura. U sentišu je uvatiš, začvrljiš, kažeš koju lipu. Po meni bi idealna pisma za sentiš bila Oliverova “Novi život se rađa”.

Fric (56): S jednom sam bija dva puta na piću, znali smo se 20 godina. Pa je kako je puno vezana uz tetku, pa kako malo izlazi jer više nema di. Pa kako su se već svi poudavali. Pa kako voli molit… Kad mi se bude gledala Svetica, iću na misu.

Jure (54): Jednom sam izaša s jednom ženskom, zgodna, lipa. I kad je išla u WC, ja joj pogledan u mobitel, sve sami muški. I di god prođemo, njoj se muški javljaju. E, bogami, takva mi ne triba.

Miro (42): Te starije žene, one bi se odma udavale. Šćepa te toliko da nemoš disat. Odma bi pobiga. Mlađe su jednostavnije, nigdi im se ne žuri.

Petar (48): Volimo mi i minjake i dekoltee, koji muški ne voli. Ali ako ti ženska odma ide na hopa-cupa, žalim slučaj, ali ne zanima me.

Ivica (49): Te starije često pričaju o emancipaciji, ravnopravnosti spolova. Kao, mi smo vam ravne. Nervira me to, ajmo bacit na ruku, paš vidit da nismo isti. A kad joj pustiš partiju, onda kaže vidi pederčića.

Luka (40): Jesan, stari sam momak i tija bi se oženit. Ali volin lipe. I kako ću joj prić? Znan da će mi reć ajde majmune, ili vlaju jedan. Pa da mi vidi neko iz ekipe, ko bi živ osta od njihove zajebancije.

slobodnadalmacija.hr

1 komentar

  1. Žene u Hercegovini i dalmatinskoj Zagori imaju puno manji libido od žena iz drugih krajeva Hrvatske, dok je kod muškaraca obrnut slučaj. To je jedan od glavnih problema i razlog je velikog broja slobodih pojedinaca. I još nešto treba da se zna, a to je da danas žene biraju a ne muškarci
    Slijedeći problem je što je odprilike 80% žena zainteresirano za desetak odsto uglavnom viđenijih muškaraca, tako da 90% momaka ima izbor tek oko dvadesetak odsto žena. Velik broj cura, nakon što im se njihov muški favorit oženi, ne želi vezu nego ostaje sama te tako određuje sudbinu i muškog dijela populacije. Našim curama prosječni momci nisu prihvatljiv izbor, što je apsurd.
    To je, u najkraćem, srž problema velikog broja slobodnih pojedinaca u našim krajevima.
    Ovaj lik iz teksta priča o škrtosti, osobini koja je nepoznata kod naših momaka koji važe za najgalantnije u Europi.

    Like(4)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.