Nek’ je sretan: S čim se žene bore danas?

Međunarodni Dan Žena već tradicionalno se slavi 8. ožujka svake godine. Na današnji dan se slave žene širom svijeta, njihovi ekonomski, socijalni i politički uspjesi.

Proslave 40. Međunarodnog dana žena – 8. ožujka, širom svijeta obilježit će pozivi na akciju, pošto se borba za jednakost suočava sa novim prijetnjama, navela je agencija France press.

Više milijuna žena prosvjedovalo je proteklih mjeseci na ulicama svjetskih metropola zbog ubojstva žena u Latinskoj Americi, europskih pokreta koji se protive abortusu i mačistički nastrojenih muškarca na vlasti.

“Međunarodni dan žena 8. ožujak ne služi samo u znak sjećanja na pobornice ženskih prava i proslavljanje uspjeha iz prošlosti, već kao prilika da više razmislimo o sadašnjoj situaciji”, rekla je poljska političarka i predstavnica odbora “Sačuvajmo žene” (Save Women) Barbara Novacka.

U izjavi za agenciju France press uoči Međunarodnog dana žena koji su 1977. godine ustanovile UN, Novacka je rekla da i dalje ima mnogo toga da se učini kada je u pitanju uloga žena na tržištu rada, u društvu i u politici.

Ženski marševi

Pojedini razvoji događaja do kojih je nedavno došlo zabrinuli su feministkinje zbog ključnih pitanja kao što su pravo na abortus, jednake plaće za žene i za muškarce, kao i rodno zasnovano nasilje.

Zabrinutost za prava žena zbog seksističkih stavova muškaraca dovela je do ženskih marševa poslije inauguracije američkog predsjednika Donalda Trumpa krajem siječnja. Dva milijuna žena prosvjedovalo je na ulicama širom svijeta, a ponajviše u Washingtonu, gdje su organizatori demonstracija poručili da “to nije kraj”.

AFP navodi da se žene u svijetu i dalje suočavaju sa borbom za jednaka primanja, pošto imaju manju plaću od muškaraca u prosijeku za 23 posto. Procjenjuje se da će ovim tempom biti potrebno 70 godina da se premosti taj jaz, navela je Međunarodna organizacija rada (ILO).
Statistika je također zabrinjavajuća kada je u pitanju nasilje nad ženama.

Prema podacima UN, oko 35 posto žena širom svijeta bile su žrtve fizičkog ili seksualnog nasilja. Oko 200 milijuna žena i djevojaka podvrgnuto je sakaćenju genitalija, a 700 milijuna udano je prije svoje 18. godine.

France press navodi da za aktiviste kao što je Novacka, poruka ženama koje se bore za svoja prava glasi: “Osjećamo bijes, ali znamo da nismo bespomoćne”.

Nasilje je najveći problem sa kojim su žene suočene – svaka treća žena u svijetu iskusi fizičko ili seksualno nasilje, a 50 posto žena ubiju njihovi partneri ili članovi obitelji, pokazuju podaci agencije “UN žene”.

Nema zemlje s jednakim pravima 

Izvršna direktorica ove agencije Pumzile Mlambo-Ngcuka upozorava da se, uprkos desetljećim napora u ostvarivanju jednakih prava, ni za jednu zemlju ne može reći da ima rodnu ravnopravnost.

Agencija “UN žene” pokrenula je svjetsku koaliciju za borbu protiv nejednakosti plaća tijekom skorog sastanka Komisije UN o statusu žena.Oko 120 milijuna djevojaka širom svijeta, ili, otprilike, svaka deseta, bila je prisiljena na seks ili druge oblike spolnog zlostavljanja, upozorava Agencija.

Čak se i zemlje koje imaju najviše pokazatelje spolne ravnopravnosti poput Islanda, još uvijek suočavaju sa nasiljem nad ženama, prenose analitički portali. Žene imaju 28 posto mjesta u afganistanskom parlamentu u usporedbi s 19 posto u američkom Kongresu, navodi se u statističkim podacima Svjetske banke za 2016. godinu, prenosi BHRT.

10 komentara

 1. Ružica Mikulić

  Yebo te tvoj pravopis “novinaru” polupismeni!

  Like(0)Dislike(1)
 2. Nek je sretan dan svim DAMAMA!!!!

  Like(5)Dislike(0)
 3. za što su se borile?
  prava koja?
  da budu ravnopravne sa muškarcima,kako mogu biti ravnopravni muškarci i žene kad ih dragi Bog stvori različite i da se nadopunjuju,dragi moje žene što vam je.
  i što se date zavoditi i da Vas predstavljaju one koje napuče usne(a znaju li što izgleda kao napućene usne?) i njima slične
  žena treba biti žena,nježna,topla,kulturna,blaga…………..a ne kopija muškarca

  Like(5)Dislike(2)
 4. Sretan dan žena svim majkama bakama svekrvama prijateljicama svim ženama svijeta????

  Like(5)Dislike(2)
 5. Trebalo bi micati uvredljive komentare. Žene moje, ne dajte se tlačiti! Sretan vam Dan žena!

  Like(5)Dislike(6)
 6. Ajde komacno i to docekasmo da se u necemu sloze Tihaljima,Drinovci i Sovici

  Like(3)Dislike(2)
 7. Eto za što su se borile……..
  Sad povazdan rade
  Tako da im nije ima ko odgojit dičurliju.

  Dokaz prethodni komentari.

  Like(9)Dislike(2)
 8. Ovi komentari su na čast i ovom portalu sve sami krkanluk. Ja mogu razumit komentare kad neko želi malo zapalit atmosferu, ali sve u granicam korektnosti . Ovo što pojedinci mogu napisat nema veze sa zdravim razumom. Katastrofa.

  Like(4)Dislike(1)
 9. Sram te bilo ljudinoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo.

  Like(1)Dislike(1)
 10. Bravo realni svaka čast.

  Like(0)Dislike(1)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.