Nekoliko firmi iz Hercegovine među najvećim poreznim dužnicima

Poduzeća i državne institucije u BiH po osnovu PDV-a duguju državi 366 milijuna KM, dok istovremeno država uzima kredite MMF-a i traži druge zakonske načine da uzme novac od građana. Prema riječima glasnogovornika Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH Ratka Kovačevića, otkako je od početka 2006. godine počela primjena Zakona o PDV-u, dug je po osnovu prijavljenog a neuplaćenog PDV-a s naknadnim teretom prinude, zaključno sa 15. ožujkom ove godine, iznosio milijardu i 208 milijuna KM.

Prinudne naplate

Od ovog iznosa UNO je uspio naplatiti 842 milijuna KM, dok nešto više od 16.000 poreznih obveznika duguje spomenutih 366 milijuna. Ova dugovanja su i dalje u postupku prinudne naplate. U proteklom periodu obračunata je i zakonska zatezna kamata od 98 milijuna KM, od čega su do sada naplaćena 73 milijuna.

“Kada uzmemo do sada ukupno naplaćene prihode po osnovu PDV-a i ukupan trenutni dug, može se reći da se radi o veoma dobrom pokazatelju uspješnosti naplate dugovanja, koji iznosi 69,70 posto i veći je od mnogih zemalja članica EU”, ističe Kovačević.

UNO je, osim redovnih postupaka prinudne naplate, počeo i s nekim novim metodama prinudne naplate, kao što je prodaja vrijednosnih papira putem Banjalučke i Sarajevske burze, a polako se kreće i u prodaju nepokretne imovine date u zalog radi osiguranja plaćanja dugova ili zaplijenjene u postupcima prinudne naplate.

Kovačević ističe kako, nažalost, postoji i određen broj kompanija koje su u vlasništvu nekih od državnih organa, a koje su veliki dužnici PDV-a. Upravo ti državni organi morali bi se više uključiti u rješavanje problema ovih dugovanja, s obzirom na to da su u vlasničkoj strukturi tih kompanija.

“UNO je već ranije dostavio kompletne informacije Tužiteljstvu BiH kad su u pitanju svi dužnici čiji dug prelazi 100.000 KM. U tim informacijama detaljno je objašnjeno za svakog pojedinačnog dužnika kako je dug nastao, koje sve metode prinudne naplate su pokušane u cilju naplate duga i šta je sve poduzeto. Poslije ovoga krenuli smo i u pripremu svih informacija za Tužiteljstvo BiH i za sve one dužnike čiji je dug ispod 100.000 KM”, objašnjava glasnogovornik UNO.

Dodaje kako je već ranije uspostavljen poseban tim od službenika Tužiteljstva BiH i UNO, koji je prošle godine i proširen, te da je puno posla već urađeno u okviru istražnih radnji i pripreme optužnica kada su u pitanju predmeti iz oblasti neizravnih poreza, a posebno PDV-a.

Samo lani je UNO BiH Državnom tužiteljstvu BiH proslijedio 160 izvještaja o postojanju osnova sumnje da je počinjeno neko od kaznenih djela iz oblasti neizravnih poreza, kao i dopuna ranije podnesenih izvještaja, informacija i obavještenja, prema kojima se procjenjuje da je proračun BiH oštećen za 29 milijuna KM.

“Naravno, na Tužiteljstvu BiH je da procijeni u kojim slučajevima će poduzimati istražne radnje i, eventualno, ići u smjeru podizanja optužnice”, kaže Kovačević, piše ‘Dnevni avaz’.

Prodaja nekretnina dužnika kao način naplate nije bila moguća sve dok nisu usvojene Izmjene i dopune Zakona o postupku prinudne naplate, kojima je propisano da UNO može na zaplijenjenu nepokretnu imovinu registrirati zakonsku hipoteku.

UNO je u 2016. godini prvi put u FBiH u postupku prinudne naplate prodao vrijednosne papire (obveznice) koji su bili u vlasništvu jednog poreznog dužnika i tako zatvorio dug po osnovu PDV-a od 190.652,32 KM. Riječ je o Javnom poduzeću Rudnici ugljena Tušnica iz Livna.

U RS je 2015. godine UNO započeo prinudnu naplatu neizravnih poreza prodajom vrijednosnih papira u slučaju firme ‘R&S Company’ d.o.o. iz Prnjavora.

4 komentara

 1. Lijan dominira

  Like(0)Dislike(0)
 2. Plaćali PDV Čovićev Central Osiguranje mislim iduće godine da će bit na vrhu ljestvice

  Like(0)Dislike(2)
 3. Kako su uspjeli dospjeti do tolikog duga

  Like(0)Dislike(0)
 4. Hercegovci su pošteni katolički narod!

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.