Nekretnine: Bogati Čovićev punac

Blago Prskalo iz Mostara ne dijeli egzistencijalne probleme drugih penzionera. Iako zadnjih trideset godina prima rudarsku mirovinu, Prskalo ima stan sa garažom, vilu u Hrvatskoj koju je platio skoro 790.000 KM te obiteljsku kuću u Mostaru. Prskalo je otac Bernadice Čović, odvjetnice iz Mostara koja je duže od tri desetljeća u braku s Draganom Čovićem, predsjedateljem Predsjedništva BiH.

Prema istraživanju Centra za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva (CIN), bračni par Čović je većinu svojih nekretnina dobio na poklon ili kupio do 2003. godine. Nakon što su otvorene istrage i sudski sporovi protiv Čovića zbog sumnje da je koristio javne funkcije za osobnu korist, situacija se promijenila. Sljedećih godina nekretnine je, uglavnom, kupovala Bernadica Čović u ime svoje rodbine, a poslije je neke od tih nekretnina i dobila na poklon.

Tko hoće raditi, može imati

Dragan Čović je prvu nekretninu dobio na poklon od pokojnog oca Frane 1997. godine. Tada je bio generalni direktor poduzeća za namjensku industriju „Soko“ iz Mostara. Otac mu je poklonio kuću s dvorištem od 640 kvadrata koja se nalazi u Ljutom Docu, na pola puta između Mostara i Širokog Brijega. Čović je tri godine kasnije kupio i dvije parcele uz ovu kuću, ukupne površine 260 četvornih metara, plativši ih 3.000 njemačkih maraka.

Dok je Čović bio na poziciji direktora „Sokola“, njegov punac Prskalo je postao vlasnik stana u Zagrebu u Hrvatskoj. Prskalo je tada imao samo obiteljsku kuću u Mostaru koju je napravio osamdesetih godina. Novinarima CIN-a nije htio objasniti kako je kupio nekretninu u Zagrebu koju naziva „stančićem“. „Tko hoće raditi, može imati“, rekao je umirovljenik Prskalo.

Prema dokumentaciji koja je u posjedu CIN-a, riječ je o trosobnom stanu od 71 četvornog metra i garaži od 16 četvornih metara, kupljenim u veljači 1998. godine za oko 162.000 KM.

Mjesec dana poslije, jedan sprat iste kuće kupio je Branko Kolobarić, tadašnji predsjednik Upravnog odbora „Sokola“. Kolobarić je dvosoban stan i garažu platio 146.000 maraka. Obje nekretnine je na osnovu punomoći kupio odvjetnik Božo Ćorić iz Zagreba.

nekretnine_covic_6

Prijava bez optužnice

Deset godina nakon kupovine stanovi su i uknjiženi tako što je Kolobarić odnio notaru na ovjeru dokumentaciju za oba stana.

Protiv Kolobarića i Dragana Čovića je Federalna financijska policija vodila istragu. U 2003. godini podnijeli su kaznenu prijavu u kojoj je navedeno da su Kolobarić i Čović tijekom 1998. godine potpisivali ugovore o izdavanju nekretnina koje su u posjedu „Sokola“, a na štetu ovog poduzeća. Prijavu su predali Tužiteljstvu HNŽ-a, ali nije bilo optužnice.

Glavni tužitelj Mladen Jurišić, koji je ovu dužnost preuzeo prije više od godinu dana, kaže da Tužiteljstvo nije godinama postupalo po prijavama za gospodarski kriminal. On je zbog toga podnio disciplinske prijave protiv nekih svojih prethodnika.

Nakon „Sokola“ Kolobarić je imenovan za zamjenika generalnog revizora u Uredu za reviziju institucija u FBiH a Čović za federalnog ministra financija. Kratko prije napuštanja „Sokola“, 1998. godine, Čović je od ovog poduzeća dobio na korištenje stan od 100 kvadrata u Mostaru. Godinu i pol dana kasnije je zajedno sa suprugom otkupio ovaj stan, plativši ga 33.542 KM u certifikatima. Jedanaest godina poslije stan je prodao za 190.000 KM Matanu Žariću, aktualnom generalnom direktoru Elektroprijenosa BiH.

Zakašnjela optužnica

U vrijeme prodaje nekretnine Čović i Žarić su se sretali i na optuženičkoj klupi. Bili su optuženi da su kao predsjednik i član Upravnog odbora Hrvatske pošte i telekoma (HPT) Mostara prenijeli dug od 4,7 milijuna KM koji je poduzeće imalo prema tada bivšem Ministarstvu obrane Hrvatskog vijeća obrane na tri privatne firme iz Mostara i Širokog Brijega. Firme su poslije naplatile dug u dionicama i tako postale većinski vlasnici „Eroneta“. Sud je poslije poništio tu transakciju, a optužnica protiv Čovića, Žarića i ostalih je pala na sudu jer je podignuta kasno – kada je već došlo do zastare krivičnog gonjenja.

Čovićeva supruga Bernadica je 2000. godine postala vlasnica stana u Makarskoj na Hrvatskom primorju. Stan od 76 kvadrata je tada platila skoro 138.000 KM.

Pet godina poslije Bernadicin odvjetnički ured je dobio ovlasti od Zdravke Čuljak, nastanjene u Švicarskoj, da kupi zemljište u Mostaru. Čuljak je Bernadicina ujna koja u Hercegovinu nije ni dolazila, nego je punomoć za kupovinu zemljišta potpisala u Švicarskoj. U ime ujne, za 84.000 KM je kupljeno 2.396 kvadrata zemlje u mostarskom naselju Bare na kojoj su se nalazili devastirani objekti. U 2011. godini Bernadica i Dragan Čović su otkupili zemljište od Čuljak za 330.000 KM, ali su joj umjesto novca dali stan u Makarskoj.

Međutim, novinari CIN-a su saznali da računi za komunalne usluge za ovaj stan u Makarskoj još uvijek dolaze na ime Bernadice Čović. Čuljak nije htjela odgovoriti novinarima CIN-a da li je uknjižila stan na svoje ime. Odmah do tog zemljišta u Barama i Bernadicin otac Blago je imao parcelu. Zemljište površine 896 četvornih metara je uz njegovu punomoć kupila kćerka Bernadica 2008. godine za 50.000 KM. Pet godina poslije otac joj je poklonio tu zemlju.

Punac ima zeta

Čovići su prošle godine spojili ova dva zemljišta u jedno. Danas je tu vila u kojoj oni žive. Riječ je o velikoj kući koja se prostire na površini pola nogometnog igrališta. Na ovom imanju pored popratnog objekta se nalazi bazen, malo dječje igralište i uređen travnjak. CIN doznaje da Čovićev punac ima i vilu u Zaostrogu koju je kupio 2009. godine. I za ovu nekretninu Bernadica je obavila kupovinu na osnovu punomoći koju joj je otac dao. Imanje od 490 kvadrata je kupljeno za oko 625.000 KM. U razgovoru za CIN Prskalo kaže da je kupovinu pomogao njegov brat koji je živio u Njemačkoj. On je još rekao da je to imanje prodao, međutim, CIN posjeduje dokumente koji pokazuju da je Prskalo još uvijek vlasnik.

Vila ima četiri kata s velikim terasama. Iz njenog dvorišta se stepenicama popločanim glatkim kamenom silazi do obale mora, udaljenog desetak metara. Čović je svojevremeno u medijima izjavio: „Moj punac živi dosta dobro, ima zeta“. Za CIN odbija razgovarati o imovini. Preko svog ureda je poručio novinarima da se obrate Središnjem izbornom povjerenstvu BiH koja posjeduje njegovu izjavu o imovinskom stanju.

Međutim, u imovinskom kartonu koji je Čović predavao prilikom kandidature za člana Predsjedništva BiH prijavio je obiteljske kuće i zemljište u Širokom Brijegu i Mostaru, kao i suprugin poslovni prostor, ali nije naveo vrijednost nijedne nekretnine.

Prema dokumentaciji koja je u posjedu CIN-a, Bernadica je poslovni prostor u Mostaru kupila zajedno s kolegicom Drinkom Zadro 2003. godine. One su ovaj prostor od 102 četvorna metra u kojem se nalazi njihov ured platile 80.000 KM.

Prema Izbornom zakonu BiH, svaki kandidat je dužan prijaviti ukupan iznos i izvor prihoda te vrijednost imovine koja je veća od 5.000 KM. U Zakonu ne postoje sankcije za lažno i nepotpuno davanje podataka u imovinskom kartonu pa je političarima ostavljeno na savjest da li će prikazati sve što posjeduju. Čović je u imovinskom kartonu naveo i da ima dugovanje od 150.000 KM. Novinari CIN-a su otkrili da je za ovaj kredit stavio pod hipoteku očevu kuću u Mostaru. Njegov pokojni otac Frano je stekao vlasništvo nad ovom kućom prije više od pola stoljeća, piše Centar za istraživačko novinarstvo.

nekretnine_covic_1 nekretnine_covic_2 nekretnine_covic_3 nekretnine_covic_4 nekretnine_covic_5

(Centar za istraživačko novinarstvo)

14 komentara

 1. Ma to je laz

  Like(0)Dislike(0)
 2. Ej sudbino sestro

  Ma gdje bi Covic krao, ovi mu to garant montiraju. Ta svak zna da danas bilo koji umirovljenih moze od redovnih primanja kupiti “stancic” u Zagrebu.

  Like(0)Dislike(0)
 3. Mozda mu je HDZ dao.ta i oni su lopovi

  Like(0)Dislike(1)
 4. pa dok je bio poslušnik beograda i direktor sokola nije uzeo ni igle ni konca ……………… jer ga tamo nije ni bilo.

  Like(0)Dislike(1)
 5. Ma dobra penzija,lako mu ustedjeti za kuce i stanove…zna mali

  Like(0)Dislike(0)
 6. Budući da naplaćuje zapošljenje u elektroprivredu 35.000,00 KM….aaaa sve to treba stjerat u pi..ku materinu..

  Like(1)Dislike(0)
 7. Nikom zlo ne želim ali nama hrvatima nema zvizde dok Čović i isti kao on ne budu 3 metra pod zemljom…

  Like(0)Dislike(1)
 8. C.ka dabogda, sto.a

  Like(0)Dislike(0)
 9. ljudi pustite sirotinju da živi,štaće jadni čovik nije lako dat za vilu 400,000,eura jadna sirotinja ,,još ako bude plaća porez pa neće moć kraj s krajom skrpit,,

  Like(0)Dislike(0)
 10. Stace treba mu i zetu i zeticim.

  Like(0)Dislike(0)
 11. blago njemu kad mu se ćaća i punac na vrime snašli što bi on od jadne političke plaćei

  Like(0)Dislike(0)
 12. Anonimno, ti si Gulcanovića crveni isprdak.

  Like(1)Dislike(0)
 13. Sve to crno na bilo i još tajnoga, ali… Mi će mo opet kao ovce glasovat za te… da ne govorim ružno.

  Like(0)Dislike(0)
 14. sami smo krivi za ovo stanje, glasujemo, onda nam nesto neispravno, eh!!!!!!!!

  Like(1)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.