Nema zakona, nema MMF-a

Glasnogovornik Izaslanstva Europske unije u BiH Andy McGuffie izjavio je za austrijski Standard da bez prihvaćanja reformskih zakona BiH neće dobiti financijsku pomoć Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) bez čega ne bi bila u stanju isplaćivati mirovine i plaće već u jesen ove godine.

McGuffie je, prenosi Hina, izrazio zadovoljstvo u ime Europske komisije što su izmjene zakona o radu, jednoga od najvažnijih reformskih zakona, donesene u Federaciji BiH unatoč protivljenjima i prosvjedima sindikata. Vjeruje kakoće i Republika Srpska u rujnu donijeti izmjene ovoga zakona.

”U suprotnom od zajmova MMF-a neće biti ništa”, istaknuo je McGuffie. Naime, već sada isplata mirovina kasni jer se fondovi za mirovinsko osiguranje slabo pune pa se troši novac od tekućih priljeva za taj mjesec.

Rekao je da Izaslanstvo Europske komisije u BiH neće diktirati sadržaj samoga zakona, ali da podržavaju promjene koje su sastavni dio europskih standarda. 

Pojasnio je da Europska komisija od BiH očekuje da poveća prostor za privatni sektor, i da smanji birokaciju.

Austrijski Standard navodi da su zakoni o radu u BiH zastarjeli iz vremena komunizma te da usporavaju nove investicije i povećanje zapošljavanja ljudi što je jedan od ključnih problema ove zemlje.

Bljesak.info

1 komentar

  1. Blago nama kako se za nas skrbi MMF.A zna li tko možda tko je i što MMF?
    Zašto nam pomažu,to su neki dobrotvori….
    Bog nam bio u pomoći.Amen

    Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.