Nestašica jaja u BiH, cijene pakiranja porasle i do 10 KM

Skoro poskupljenje, ptičja gripa ili nestašica, ma što bio razlog, no u marketima diljem BiH je sve teže pronaći jaja. Kako piše vitez.info, posebno je alarmantna situacija u Zenici, gdje danima vlada nestašica, a rijetkost je i naći pakiranja od šest ili deset komada. One koji ih i nađu dočeka šok u obliku cijene koje se kreću i do deset maraka.

Kako navode, prije samo nekoliko tjedana, cijena školjke jaja koštala je oko 6,60 KM, a danas je porasla na skoro osam KM. Na sarajevskim tržnicama školjka se mogla kupiti za šest, sedam ili osam KM, a cijena je ovisila o klasi i veličini jaja. Trenutna cijena ove namirnice je sedam, osam i devet, a na nekim mjestima čak deset KM.

Pakiranje od 30 jaja A-klase u tržnim centrima košta od 6,80 do 7,90 KM, dok školjka M-klase košta 7,20 KM.

Objašnjenja prodavača, dodaju, bila su podijeljena, dok su jedni tvrdili da slabo ide prodaja pakiranja od 30 komada te da su se zbog toga odlučili za prodaju manjih školjki, drugi tvrde da je nestašica zbog pojave ptičje gripe. Kako je kazala radnica u jednom zeničkom marketu, jaja nemaju u prodaji jer ih je nemoguće nabaviti.

Peradari u BiH tvrde da su sve izvjesnija poskupljenja i nestašica konzumnih jaja u našoj državi, nakon što je taj scenarij već zabilježen u zemljama Europske unije.

3 komentara

  1. Ja imam dva ako kojoj dami zafali

    Like(4)Dislike(7)
  2. Pa šta ce mi samo mogu dobit salamonelu od tvojih starih jaja ?

    Like(10)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.