Nezaposleni mladi pristaju na korupciju

SARAJEVO – I službeno je potvrđeno – od svih europskih zemalja Bosna i Hercegovina ima najveću stopu nezaposlenosti među mladima jer čak 59 posto stanovnika u dobi između 15 i 24 godine nema posao. Ovo potvrđuju i podaci s kojima raspolaže Izaslanstvo Europske unije u BiH.
Radi se o alarmantnoj situaciji, a problemi proistekli zbog ogromne nezaposlenosti mladih stalno dobivaju nove dramatične razmjere. Iz Europske unije poručuju da njezin novi pristup BiH koji u prvi plan stavlja ekonomske reforme može u dobroj mjeri riješiti cijeli taj problem i smanjiti nezaposlenost među mladima. Sada je sve  do ovdašnjih vlasti koje bi priču morale zamijeniti konkretnim potezima.
Posebno su zanimljivi rezultati jednog istraživanja koje u svojim analizama stanja u BiH koristi i međunarodna zajednica. Rađeno je na uzorku od 100 osoba koje su završile fakultete i mlađe su od 30 godina. Od tog broja, 61 osoba je kazala da stalno i uporno traži zaposlenje, a čak 39 da su sve “prepustili sudbini”. Zanimljiv je još jedan podatak – 63 osobe kazale su da su spremne na kupnju radnog mjesta i da im ne pada na pamet raditi za malu plaću.
Iz toga se izvlači zaključak da je bh. društvo ogrezlo u korupciji i da mladi pristaju na korupciju jer malo što čine kako bi makar zaustavili njezino bujanje. To svakako dodatno komplicira situaciju u BiH pa ionako težak problem nezaposlenosti mladih čini još težim.
U svojim analizama Bosnom i Hercegovinom bavi se i organizacija Mreža mladih sindikalaca jugoistočne Europe i posebno upozorava da rad na crno ima  najnegativnije posljedice koje su svakako dugoročne. Međutim, mladi u našoj zemlji mire se s radom na crno i svim što on nosi bez ikakvih pokušaja suprotstaviti mu se, a poslodavcima to u konačnici odgovara.

DL

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.