Nikada nećete moći mrziti Hercegovce onoliko koliko Hercegovci vole Hrvatsku

Prošlo je već četvrt stoljeća otkad su se u hrvatskom javnom prostoru pojavili stereotipi o Hercegovcima. Jednom nam je pokojni Fabijan Šovagović koji ima zeta Hercegovca, glumca Dragana Despota, kazao kako je svako uopćavanje daleko od logike i onkraj pameti. Ali neki „šoveni”pravili su se pametnijima od legendarnog „Šove”. No proteklih godina tiho je na javnu scenu stupila nova paradigma o Hercegovcima, koja razbija spomenute stereotipe i animozitete. Inače, stereotip je u tiskarstvu metalna ploča odlivena u matrice, odnosno kopija tiskarskog sloga.

U običnom razgovoru, pojam stereotip (po francuskoj riječi stereotype) označava nešto što je konvencionalno, formalizirano, vrlo pojednostavljeno mišljenje o nečemu bez racionalne podloge. Vrlo su opasni stereotipi o čitavim narodima i rasama, a oni koji ih šire nerado prihvaćaju činjenicu da u toj njihovoj raboti ima previše nacionalizma, čak i – fašizma. Žrtvama stereotipa često je humor na svoj račun jedan od obrambenih mehanizama.

Nije bilo ni trunke jala

Animozitet, prema rječnicima, znači neprijateljsko raspoloženje prema čemu ili nekomu, nesnošljivost, odbojnost, ogorčenost. Postoje animoziteti prema rasama, boji kože, narodima, religijama, svjetonazorima, političkim i drugim opredjeljenjima. A kako je danas sa stereotipom i animozitetom prema Hercegovcima? Gotovo da nitko u hrvatskom javnom prostoru nije pokazao ni trunke jala ili zluradosti kad je Hercegovka Marija Pejčinović Burić izabrana na novu potpredsjednicu i ministricu vanjskih i europskih poslova Vlade RH. Svi se u Hrvatskoj vesele uspjesima Hercegovca Marina Čilića koji se vinuo u sam vrh svjetskog tenisa.

Livnjak Mate Rimac svojim električnim vozilima vozi sve Hrvate u četvrtu industrijsku revoluciju. Kad su Karlovčani birali Ljubušaka Damira Mandića za svoga gradonačelnika, uopće im nije smetalo to što je Hercegovac. U Zagrebu je sasvim normalno to da Milan Bandić, Ero s ovoga svijeta, bude i po šesti put gradonačelnik.

Hrvatski televizijski kanali svakodnevno izvje- štavaju svoje gledatelje o tome koliko je Mostarac Bojan Bogdanović u Americi dao koševa, imao skokova i asistencija. Puno je toga što još ide u prilog tvrdnji kako su stereotipi prema Hercegovcima gotovo stvar prošlosti. Postoji i mišljenje da je tomu doprinio i silazak s političke scene nekih ljudi koji su te stereotipe o Hercegovcima plasirali. Ranih 90-ih godina prošlog stoljeća u nekim politikantskim kuhinjama skuhana je neukusna popara koja je „smrdjela”na vrlo opasni šovinizam, ksenofobiju.

Krenula je politikantska hajka prema tom važnom dijelu hrvatskog nacionalnog korpusa, počela je antihercegovačka kampanja. Za mnoge u Hrvatskoj Hercegovci su bili primitivni konzervativci, ruralni desničari, zatucani i neuki ognjištari, grmalji, šverceri, bjeločarapaši s mobitelom u Mercedesu.

Na najvišoj razini nisko se govorilo o navodnom hercegovačkom lobiju, pa i navodnoj hercegovačkoj mafiji, o tome kako su Hercegovci opljačkali Hrvatsku, kako ugodno žive na račun Hrvatske i slično. Sve to znalo se koristiti i u predizbornim kampanjama. Govorilo se da su pojedinci dobivali i izbore na antihercegovačkoj kampanji.

Stipe Mesić jednom je na televiziji kazao kako Hercegovce treba naučiti loviti ribu (a ne im je davati), a nedugo zatim Hercegovci su u Čapljini organizirali Svjetsko prvenstvo u ribolovu! No Mesić je na televiziji kazao i to kako on ne može imati ništa protiv Hercegovaca jer je otac njegova unuka Hercegovac. Krenuli su i neukusni, neprimjereni vicevi na račun Hercegovaca, a Gojko Šušak je uzvratio: „Nikada nećete moći mrziti Hercegovce onoliko koliko Hercegovci vole Hrvatsku!”Znakovito je to da nijedan od brojnih stereotipa i predrasuda o Hercegovcima nije imao neko značajnije logično uporište. Danas pak oni kod kojih predrasude o Hercegovcima još pomalo tinjaju često budu jednostavno zbunjeni „drugom stranom medalje”.

Hercegovce se vezalo za bijele čarape, a crno na bijelo vide da su Hercegovci zapravo perjanice hrvatskog bijelog sporta Čilić i Dodig. Još uvijek pomalo vjeruju u to da su svi Hercegovci zadrti desničari, a onda saznaju da je jedan „okorjeli”ljevičar Predrag Matvejević Mostarac. Slušaju na televiziji ljevičara Dragana Markovinu, a onda saznaju da je rođen u Mostaru. Još postoji pokoji otac koji sina uči kako su Hercegovci neuki primitivci, a onda mu nastavnik kaže da je otac hrvatske moderne književnosti A. B. Šimić, Hercegovac iz Drinovaca, koji se školovao u Širokom Brijegu, u kojem je 70-ih godina 19. stoljeća postojao studij filozofije i bogoslovije.

Kad se počne govoriti o bardovima hrvatskog novinstva, neizostavan je Veselko Tenžera koji je rođen u Rami-Prozoru (škola u Uzdolu kod Rame nosi Tenžerino ime). Hercegovce se vezalo uglavnom za HDZ, a dugo su Hercegovci Josip Leko, Ljubo Jurčić i Milan Bandić bili među vodećim ljudima u SDP-u. Neki su, unatoč svemu, poučavali djecu kako su Hercegovci tupasti, zatucani, neuki, a onda klinci na HTV-u gledaju kako hrvatski sveznadar Mirko Miočić u Milijunašu za džoker-nazovi pozove Ljubušaka Radoslava Dodiga, kralja kultne Kviskoteke. A djeca se ne daju dugo varati.

Idemo dalje. Hrvatska košarkaška reprezentacija priprema se za kvalifikacije za Europsko prvenstvo, a značajnu ulogu imat će Hercegovci, uz Bogdanovića, Zubac, Bender i još poneki gorostas. Sjećamo se fantastičnog izdanja Širokobriježanina Planinića u kvalifikacijama za Olimpijadu. Navijači hrvatskih košarkaških klubova Hercegovce košarkaše doživljavaju kao svoje. Među hrvatskim „kaubojima”brojni su rukometaši iz Hercegovine. S tribina se često skandiralo Mirku Aliloviću, tako će se skandirati i nekim novim hercegovačkim klincima među „kaubojima”.

U Hrvatskoj se nedovoljno zna da je mostarski Zrinjski (i bez svog bivšeg igrača Luke Modrića) ovogodišnji prvak BiH, da je NK Široki Brijeg osvajač Kupa BiH, da je NK GOŠK iz Gabela ušao u Premijer ligu BiH. Brojni Hercegovci igrali su i igraju u hrvatskim nogometnim klubovima, za očekivati je da će novi Hercegovci zakucati na vrata „vatrenih”i naslijediti slavne Hercegovce s majicom „kockastih”.

Sveučilište u Mostaru ima oko 16.000 studenta, od čega petinu čine studenti iz Hrvatske. Oni svakako kod svojih u Dalmaciji, Slavoniji i drugdje u Hrvatskoj doprinose novoj, ljepšoj slici Hercegovine. U Mostar stižu i profesori sa sveučilišta u Hrvatskoj, koji su svoje kolege uvjerili kako su stereotipi o Hercegovcima bez ikakve racionalne osnove, a animozitet prema sunarodnjacima u Hercegovini jako štetan. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu znatan je postotak talentiranih studenata iz Hrvatske. Mnogi u Hrvatskoj Herce- govinu su doživljavali kao zemlju golog krša, a njome teku rijeke, pružaju se ravnice koje, zahvaljujući klimi, mogu davati i tri ljetine godišnje.

Hercegovina ima 20-ak jezera, među kojima je i Buško jezero, jedno od najvećih umjetnih akumulacija u Europi, i Hutovo blato, jedno od najvećih zimovališta ptica u Europi. Kad se jedan Zagrepčanin obišao gotovo čitavu Hercegovinu, upitao je: „Dobro, a gdje je taj kamenjar?”Mnogi koji iz Hrvatske dođu na hercegovačke festivale, kao što su Mediteran Film Festival i West Herzegowina Fest u Širokom Brijegu te Mostarsko proljeće, Mostar Film Festival ili manifestaciju izbora osoba godine Večernjakov pečat u Mostaru, Hercegovinu dožive sasvim suprotno od onoga što se godinama namatalo. Isto je tako i na festivalu animiranog filma NAFF u Neumu, hercegovačkom gradiću na Jadranu, kao i kad Zagrepčani ili Splićani dođu na skijanje na skijalište Risovac u parku prirode Blidinje.

Posijano europsko sjeme

Međugorje je jedno od najpoznatijih marijanskih svetišta na svijetu, pohode ga mnogi hodočasnici. Oni su u svojim sredinama svakako doprinijeli razbijanju stereotipa o Hercegovini. Isto je tako i s onima koji su posjetili kulturno-povijesnu jezgru Širokog Brijega. Franjevačka galerija u Širokom ima fundus od četiri tisuće slika najrecentnijih slikara. Humačka ploča koja se čuva u muzeju samostana na Humcu kod Ljubuškog spada među najstarije spomenike pismenosti u BiH, pisana je na hrvatskom jeziku starohrvatskom ćirilicom s pet slova glagoljice.

Mostar nije samo Stari most, tu je Austro-Ugarska posijala europsko sjeme. Hrvati Mostara još su u 19. stoljeću imali svoje novine, tiskaru… Mostarac Milivoj Uzelac jedan je od najistaknutijih hrvatskih slikara ekspresionista. Hercegovina je hrvatskoj umjetnosti dala niz značajnih slikara, grafičara, kipara, od Gabrijela Jurkića i Virgilija Nevjestića do Sofije Naletilić Penavuše i Mladena Galića te brojnih drugih, a Akademija likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu rađa nova imena u svijetu umjetnosti. Hercegovački Hrvati daju značajan doprinos ukupnoj hrvatskoj kulturi.

U Mostaru postoji Društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne, u koje je učlanjen znatan broj uglednih pisaca koji djeluju u Hrvatskoj. U Mostaru djeluje i Hrvatsko narodno kazalište.

20 komentara

 1. Sami ste krivi za misljenje koje vlada o vama jer ste pokrali sve sto ste dali pokrast i sto nam birate hdz uvijek iako su sve pokrali nista nam dobro niste donijeli osim gospodina blagu zadru koji je srecom rano otisao iz hercegovine ko zna u sta bi inace izrastao!!!

  Like(2)Dislike(21)
 2. Zagvozd. Aj ne jebi po tavanu…

  Like(5)Dislike(0)
 3. Za zagvozd. Sperac ne seri. Ko je vami reka da ste ljudi.

  Like(7)Dislike(0)
 4. Ja sam hercegovac i kažem ima u svakom žitu kokošja, ocemu pričate koda onaj iz Zagvozd i ja nismo braća ista krv hrvatska. Neko želi zavodu a sad je najvažnije zajedništvo svih hrvata.oprostite nema živaca pisat pravopisno.

  Like(2)Dislike(0)
 5. Ovaj zagvozd ne mrzi toliko Hercegovce koliko voli titu p, pa se ovako liči

  Like(7)Dislike(0)
 6. A di je skilje?

  Like(0)Dislike(0)
 7. Kazes pokrali..je je. Eno ih pun Remetinac. Kao sto znam jedini Hercegovac u Remetinu je upravitelj.

  Like(4)Dislike(0)
 8. Mozes ti volit koliko hoces ali ti je granica u Vinjanima…budale pate za Hrvatskom,Hrvati iz Hercegovine trebaju trazit prava za sebe u BIH a ne patit za nekim iluzijama…

  Like(4)Dislike(4)
 9. Vi sperci ste toliko jadni i gladni….
  Nemate u sebi ono NESTO sto Hercegovci imaju…ne znate uspjeti u zivotu…u cemu ste dobri,niste u nicemu.Procitaj tekst pa ćeš znat o cemu pricam.
  U Makarskoj svaki novi hotel ili vila je od nekoga iz herc.a nikako od nekog imocanina.A zašto? Zato sto covik riskira i profitira.I samo mi nemoj rec pokrali.Budi i ti sposoban pa komentiraj.

  Like(8)Dislike(0)
 10. Za Haiti,mi ne patimo za Hrvatskom mi jesmo Hrvatska.

  Like(5)Dislike(0)
 11. baba lončaruša

  Zagvozd, moji su korjeni iz Zagvozda, ali nisan naslidila ni prosjačke ni komunističke gene ko ti.
  A o Ercegovcima zaveži gubicu, jer su nas oni ranili i branili!
  Lipi dokazi za to:

  1) Je li ti Škiljo iz Zagvozda dokaza di je najviše prosijaka bilo na svitu? Je, u Zagvozdu.

  2) Je li ti Škiljo pokaza i dokaza di smo najviše svake vrste rane dobivali za vrime prošnje? Je-u Ercegovini!

  3) Je li svima jasno di je najviše komunjara bilo u dalmaciji? Je – u Zagvozdu.

  4) Šta potvrđuje zagvožđanske komunjare svih vrimena? Šuvar i šuvarizmi.

  5) Legenda koja ukazuje da su nas Ercegovci branili i obranili u agresorskokom-Domovinskom ratu i da su ginuli za nas? Blago Zadro i mnogi drugi…

  Stoga, zagvožđane, umij se nad lavandinom i pokrij se šugomanom, jer postaješ, što bi Ercegovci rekli – hajvanom!

  Like(15)Dislike(3)
 12. Svaka cast za komentar babe loncaruse,iskreno,odmjereno i pogodak u sridu

  Like(2)Dislike(1)
 13. Zagvozd;vi sperci ste najgora vrsta ljudi mrzite ,zavidni, pokkvareni za razliku od hercegovaca koji imaju dusu srce i veliku ljubav u sebi.Hercegovac je borben covjek i radisan za razliku od vas lijeni sparaca.suti i pokrij se.

  Like(4)Dislike(1)
 14. Čistokrvni Hercegovac

  Haiti, znaš li ti tko su uopće Hercegovci?
  Vidim da ne znaš, pa ću ti objasniti bez naknade i protuusluge. Ukratko? Ne može! Ali može najkraće:

  Hercegovci su krojitelji Ustava RH, pjevači koji nastupaju na Eurosongu, nogometni treneri…
  Pa daj već jednom… koji zarađuju milijune, rukometni golmani kojima skandiraju dvorane, osobe koje 20 godina obnašaju dužnosti gradonačelnika najmnogobrojnijeg i najnaprednijeg grada u regiji, pjesnici koji su bili europski revolucionari dok je ostatak Balkanaca učio slova, osobe koje drže predavanja po cijelom svijetu i imaju najslušanije radijske emisije na Balkanu, osobe koje u Sarajevu vole više nego čevape i “krste ih u Bosance.”
  Oni su i neki od najvažnijih stručnjaka. Također, biti Hercegovac znači i biti dežurni krivac za sve loše što se dogodi u, rekli bi oni, Domovini. Hercegovci su vam i oni koji su znali kako izgleda atom dok su drugi razbijali glavu misleći da je Zemlja ravna ploča.
  Puno je to raznolikosti, zar ne? Nama raznolikosti nikada dosta. Hercegovci su i folklorni zabavljači u Saboru (što je zapravo politički legitimno, da hercegovci nisu nasmijavali saborske zastupnike u njega vjerojatno nikada nitko ne bi ni došao), a na kraju krajeva Hercegovci su i osobe na koje su svi ljubomorni zbog Severine. Da, sve su to Hercegovci. Sve to, a i puno više od toga krije se u uzavreloj hercegovačkoj krvi.
  Hercegovci su vam i ljudi koji vole ladovinu, a kad treba sunce im postane najbolji prijatelj. Hercegovci su i odobe koje jedva čekaju snijeg, pa mu skidaju sve po spisku kad napokon padne, a njima lopata ostala u firmi koju su utemeljili parama zarađenim od izvoza bielih čarapa. Oni su također od onih koji brane čast svoje majke, sestre i Mercedesa. Hercegovci su ti kojima su hvala Bogu rukavi uvijek mali jer nije svatko nagrađen tolikom visinom. Pitaju se često u medijima zašto Hercegovaca ima u svakom mjestu u Regiji. Pa, čovječe, zvali ih fratri, vladike i hodže da dođu popraviti malo prosjek visine (nizine). Uspjeli su.

  Hercegovci su i oni koji švercaju duhan i kunu se trokatnicom sa šest balkona u njegovu kvalitetu, a u isto vrijeme puše Marlboro i kukaju jer su se pojavile nove uhljebarine. Hercegovci su vam oni koji psuju kamen, a čim maknu malo dalje od Sinja pjevaju u sebi sa suzama – “kamen, krš i maslina…”
  Hercegovci su ti koji su zaslužni zato što je Jutarnji list i dan-danas proda koliko-toliko primjeraka. Hercegovci su vam i kolumnisti raznih medija koji protiv Hercegovaca pišu, a kad dođu kući pošalju ženu i dicu u Joker da oni mogu u miru čitati knjigu: “Kako se ponaša pravi Ero”.

  Hercegovci su vam, dragi moji i osobe čiji glas na izborima vrijedi više od svih ostalih zajedno. Kažu nam podatci da 15 tisuća hercegovačjig glasova vrijedi više od 2 milijuna i 200 tisuća hrvatskih. Zamislite čovjeka čiji glas vrijedi više nego glas npr. 147 Istrijana? Zamislite Hercegovca. Hercegovci su toliko posebni da i pred Sv. Petrom između raja i pakla, oni biraju NJemačku. Oni su i ustaše i primitivci koji ponosno gledaju ćirilicu kad idu pljeskati tamnoputim igračima na stadion.
  Hercegovci su vam i matematička nepoznanica u jednadžbi koja bi trebala objasniti zašto je netko uspješniji od drugih. Svašta su ti Hercegovci. Hercegovci su vam i muškarci koji kada se ožene već znaju kako će im se zvati sin, a i prvi muški unuk, ali i razbijaju glavu što će biti s unučicom. Hercegovci su vam i lopovi, ali to nemojte dalje širiti. To sam čuo od nekog YUskoka, Bog ga pomoga, što li reče i ostade živ.
  Hercegovci su ti, pobro, i mladi filozofi s bradom koji vozaju polovne Citroene stoga da zamagle oči narodu. Svakakvih ti ih ima…Hercegovci su ti i oni koji vozaju BMW-a ’89-o godište, a on prešao 89000.
  Čak se i sat na autu boji Hercegovaca, pa im računa po tankanju, a ne po kilometru. Hercegovci su i oni koji imaju tetoviran grb Herceg Bosne na podlaktici. Prepoznaju se po tomu što nose duge rukave kad su u Sarajevu, a u zadnje vrijeme i po Zagrebu.

  Hercegovci su, na kraju krajeva, oni čiji su djedovi jeli mahovinu i bili žedni danima. Hercegovci su branili boje pravde i poštenja kad je god to bilo potrbito. Hercegovci su oni koji su svima pomagali u stvaranju Države, da na koju oni nebi imali ni prava kakva zaslužuje svaki čovjek. Hercegovci su osobe kojima se ustaje kada ulaze u prostoriju.

  Hercegovci su endemi u svijetu, najsretniji i najtužniji ljudi u isto vrijeme. Hercegovci nisu samo osobe rođene u Hercegovini. Biti Hercegovac je stil života, a nikako teritorijalna pripadnost. Hercegovci su svi oni koji se ne boje života nego mu gledaju u oči i gorko prkose. Riječ Hercegovac nije pseudonim nego titula.
  Biti Hercegovac, znači voljeti život, a taj život nerijetko Hercegovke, koje su inače najbolje i najljepše majke na svijetu za svoje male Hercegovčiće. Biti Hercegovac znači biti čovjek ma što to danas značilo.

  Za kraj, možda ono najvažnije, biti Hercegovac znači biti svoj.
  BUDI SVOJ, HERCEGOVČE!

  Eto, Haiti, ako tvoj mentalni filter, tvoja paradigma, ispravno funkcionira, ti nećeš imati egocentrične dvojbe, već zdravorazumnu prosudbu o Hercegovcima i Hercegovkama.

  Like(7)Dislike(2)
 15. Nit smo mi svi hercegovci posteni nit lopovi kao i drugdje.znam da nazalost nismo kao sto su nasi predci bili,puno i nasih danas bi trebalo hodati pognute glsve od stida kako zive i sta rade,nazalost zivimo u vremenu kad su teze zamjenjene,lopovu koji ti moze valjati mnogi se klanjaju dok istovremeno okrecu glavu od postene sirotinje.tako je i kod nas al i u zagvozdu,moglo bi se reci tako je na planeti zemlji.nestalo je kod nas onog ponosa i prkosa,ljudi i kad prkose, prkose slabijima od sebe tjeseci se tako da su dosljedni,dok se istovrrmeno klanjaju tajkunima,ratnim profiterima i politickim elitama.a sperce ne bih komentirao oni sami o sebi najbolje govore.cinjenica jest da je sve vise netrpeljivosti izmedju nas hercegovaca samih jer je drustvo doboko podjeljeno.

  Like(0)Dislike(0)
 16. Zasto neki kad komentiraju kradu tudje ideje?

  Like(1)Dislike(0)
 17. Sperac okani se mrtvi kostiju. Gospodin Blago Zadro je bio prava hrvatina, borio se srcem za hrvatski narod i HERCEGOVINU

  Like(2)Dislike(1)
 18. Hahaaaaaa haaaaa koji frik…sta ti meni ubleasu jedan objasnjavas tko su Hercegovci…ja sam Hercegovac idiote ali svoja prava treba traziti u BIH a ne mastat…o cem ti?

  Like(2)Dislike(1)
 19. Haiti ti si obicna budaletina…

  Like(0)Dislike(3)
 20. Ti bi ocito htjela bit zgodna dalmatinka ali neda se…razumijem frustracije

  Like(2)Dislike(1)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.