Njemačka protjeruje gotovo 4000 osoba porijeklom iz BiH

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, usvojio je Informaciju Radne grupe za monitoring provođenja Odluke o bezviznom režimu za građane BiH u EU/Šengen zoni u vezi s najavljenom deportacijom osoba porijeklom iz BiH koje se u Njemačkoj smatraju ekonomskim imigrantima, odnosno ‘lažnim azilantima’.

Odobrena je upotreba takozvanog europskog hitnog putnog lista za povratak koji će važiti za građane BiH prilikom njihove deportacije – protjerivanja, odnosno vraćanja u zemlju, koji će izdavati nadležni organi Njemačke do okončanja kampanje, najduže 90 dana, nakon čega će se primjenjivati propisi o readmisiji koji su na snazi.

Vijeće ministara BiH zadužilo je Ministarstvo sigurnosti da poduzme potrebne aktivnosti, kako bi se onemogućilo osobama koja nisu državljani BiH da tijekom ove kampanje neovlašteno uđu u BiH.

Procjene govore da je oko 90.000 tražitelj azila sa područja zapadnog Balkana, a među njima se nalaze i 3.903 osobe porijeklom iz BiH koja bi, prema najavama nadležnih organa Njemačke, trebale biti protjerane nazad u BiH, navodi se u izvješću iz Službe za informiranje VM BiH.

Bljesak.info

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.