Njemačka traži berače šparoga za 150 eura po danu

Mediji u Hrvatskoj pišu o napornoj, ali brzoj zaradi u Njemačkoj, za koju nije potrebno znanje njemačkog jezika, nego samo dobra tjelesna kondicija, te dovoljno slobodnih dana za privremeno zaposlenje.

Radi se o sezonskom poslu u Njemačkoj na mjesec do dva dana, počevši od ovih dana pa do lipnja. U opisu posla je navedneo da se radi o osam do deset radnih sati dnevno za naknadu i do 150 eura, pauza za obilan ručak, slobodna nedjelja; zvuči odlično, čak i kad za takve uvjete treba sate provesti u pogrbljenu položaju berući šparoge, piše Slobodna Dalmacija.

Jasminka Lemo, predsjednica Udruge nezaposlenih Splitsko-dalmatinske županije poručila je kako ovakav tip zapošljavanje za hrvatske građane nije trajno rješenje:

”Potpuno razumijemo očajne, nezaposlene i prezadužene građane koji razmatraju sezonski rad u inozemstvu, no mi ga – a vjerojatno i oni sami – ne držimo ozbiljnim rješenjem.

Hrvatskoj treba reforma i strategija zapošljavanja velikog broja ljudi, a jedan od načina je povlačenje novca iz fondova EU-a i otvaranje novih radnih mjesta”, zaključuje Lemo.

Na internetskim forumima također se razmjenjuju informacije, a one su podijeljene; od oduševljenja brzom zaradom, do razočaranja visokim cijenama, posebice cigareta i drugih tzv. luksuznih artikala. Kao nedostaci navode se i rad po “cijeli dan” (nije precizirano), pauza za ručak od sat vremena (navodno smještaj u radnim barakama i jedan obilan obrok stoje 10 eura po danu), a radi se svim danima osim nedjelje.

(Slobodna Dalmacija)

2 komentara

 1. odmah idem ko placa smjestaj koliko se mora danas ubrat dali sam prijavljem ili ko koza po brdu haram koja je to agencija sto to trazi ima li svoj naziv firma ili su to patke..

  Like(0)Dislike(0)
 2. Obicna ne istina!
  Prosjecna satnica za berace sparoga od 8-10 Eura.
  Mislim da za smjestaj moraju nesto platiti 2 Eura po danu plus hrana.
  Pa sad izracunaj ,mozda kada bi radio 20 sati dnevno dosao bi do navedenih !50 Eura!

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.