Njemački gigant Lidl ulazi na tržište BiH

Najveći trgovački lanac u Europi, njemački Lidl, razmatra opcije ulaska na tržište Bosne i Hercegovine, a jedan od dokaza za to je da su već kupili nacionalnu internet domenu u BiH – www.lidl.ba, doznaje BiznisInfo.

O namjerama Lidla da uđe na bh. tržište spekulira se već neko vrijeme, ali kompanija nikada nije službeno potvrdila svoje namjere.

Činjenica da su kupili nacionalnu internet domenu u BiH sama po sebi nije dokaz da će uskoro otvoriti centre u našoj zemlji, ali jeste jasan pokazatelj najmanje dvije stvari.

Kao prvo, da Lidl detaljno prati događanja u našoj zemlji, a kao drugo da imaju u planu, prije ili kasnije, pokrenuti određene poslovne aktivnosti u BiH.

Ne žele ucjene

Kako doznaje ovaj portal, vlasnik domene www.lidl.ba je “Lidl Stiftung u. Co. KG”, Stiftsbergstr, 1 74167 Neckarsulm, Njemačka. Na domeni trenutno nije napravljena nikakva internet stranica, već je ona preusmjerena na Lidlovu međunarodnu domenu www.lidl-info.com.

Internet domena se obično kupuje unaprijed, prije službenog ulaska neke kompanije na strano tržište, kako bi se izbjegla mogućnost da netko drugi kupi domenu s nazivom tvrtke i kasnije ucjenjuje kompaniju i pokuša je prodati po višestrukoj cijeni, što se često događa.

BiznisInfo je kontaktirao Lidl s upitom imaju li namjeru ulaska na bh. tržište. Iako je rečeno da će odgovor dobiti ubrzo, ni nakon nekoliko dana on nije stigao.

Prave svoje objekte

Inače, ranije se nagađalo da će Lild u BiH kupiti neki od velikih lanaca, na prvom mjestu Bingo, što je kasnije demantirano. Također se nagađalo da je Lidl već kupio jedan Konzumov objekt u BiH, što su iz hrvatske kompanije odmah demantirali.

Treba reći da kupovina nekog od postojećih lanaca nije jedino rješenje, što pokazuje slučaj Srbije, gdje je Lidl, umjesto kupovine postojeće mreže, odlučio, i već započeo gradnju velikog broja vlastitih objekata, pa nije isključeno da isto uradi i u BiH.

Lidl je u ekspanziji kada je riječ o našoj regiji, pa bi širenje u BiH bilo logičan razvoj događaja.

15 komentara

 1. Eto sad će odzvonit malim trgovinama ,…….

  Like(6)Dislike(0)
 2. Bogu Hvala da i građani BiH dobiju trgovinu u kojoj mogu kupovati bez bojazni od pljačke ili da će im neko uvaliti pokvaren proizvod ili proizvod sumljivog podrijetla.

  Like(6)Dislike(1)
 3. Uuu, jebo te Sveti !

  Like(1)Dislike(1)
 4. Bar nas ovi tkz.shoping centri nece vise trovati sa svojim mesom ‘svježim’ od 20 god bez ikakve kontrole i nadzora!!!!

  Like(2)Dislike(1)
 5. Ma nemojte tako u nas je sve OK,nema mjesta panici a ako neko i umre nema se sta brinuti nikom nista. Niko nikada ne odgovara za te,, sitne probleme,,.

  Like(0)Dislike(1)
 6. LIDL SIGURNO DOLAZI U BiH DA NAM POMOGNE DA LAKŠE DOĐEMO DO ,,ZDRAVE HRANE I VISOKO KVALITETNIH PROIZVODA” KOJU ONI NEMOGU RIJEŠITI NA EU TRŽIŠTU PA I PODRUČJE BIVŠE ,,JUGE” I OSTALIH NERAZVIJENIH ZEMALJA SLUŽI KAO VELIKA KANTA ZA OTPATKE…
  OVAMO MOGU PLASIRATI BILO KAKAV PROIZVOD SUMLJIVOG PORIJEKLA I KVALITET UZ BLAGOSLOV DOMAĆIH INSPEKCIJSKIH TJELA!
  SAMO JEDAN PRIMJER SMRZNUTOG MESA KOJE U EU ZEMLJAMA IMA ROK 6 MJESECI ISTO SE PREPAKIRAVA I PRODAJE U NAŠIM CENTRIMA..
  A NAŠE SELJAČINE KADA VIDE NJEMAČKI PROIZVOD MISLE DA JE AUTOMATCKI BOLJI OD ISTOGA PROIZVEDENOG U BiH ILI HRVATSKOJ.
  VEĆ SE SLIČNO DEŠAVA SA JEFTINOM TURSKOM I SRPSKOM ROBOM KOJA NA VELIKA VRATA ULAZI NA NAŠE TRŽIŠTE A DOMAĆE KOMPANIJE PROPADAJU.
  DOBAR TEK DRAGI NARODE UŽIVAJTE

  Like(6)Dislike(1)
 7. ERO jel ti radiš slučajno u Prodexu ??hahahahaha

  Like(3)Dislike(0)
 8. Slazem se s Erom….U Lidla sam kupila mljeveno i doslovce nakon pripreme je zavrso u kanti za otpatke. Meso je izgledalo kao da.si skuhao gumene trakuce…fuj

  Like(0)Dislike(0)
 9. Meni osobno lidl 0 bodova

  Like(0)Dislike(0)
 10. U grudama nemas postene trgovine, sve 2 sa 2

  Like(3)Dislike(0)
 11. Dobro bi dosa jedan trzni centar u grude pa nemamo nista bilo lidl ili nameks

  Like(1)Dislike(0)
 12. Za ja
  Tebi je najbolje da ideš iz Gruda da ne smrdiš

  Like(0)Dislike(2)
 13. Ma dašta

  Like(0)Dislike(0)
 14. Možda vam dođe konzum

  Like(0)Dislike(0)
 15. A ja mislim da samo glup covjek moze kupit meso u lidlu, a ostale stvari imaju dobre,a svaka konkurencija je dobra, za nas potrosace

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.