Nova godina donijela nove cijene cigareta

U Bosni i Hercegovini od danas su na snazi nove cijene cigareta.

Proizvođači i distributeri cigareta bili su dužni da do 30. studenog prošle godine Upravi za neizravno oprezivanje (UNO) dostave nove maloprodajne cijene cigareta koje će biti na snazi od početka 2015. godine.

Nove cijene su u skladu s Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne trošarine na cigarete i iznos trošarine na duhan za pušenje za 2015. godinu, koju je u listopadu ove godine usvojio Upravni odbor UNO.

Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne trošarine na cigarete i iznos trošarine na duhan za pušenje za 2015. godinu je definirano da će se od 1. siječnja 2015. godine na cigarete plaćati sljedeća trošarina: proporcionalna trošarina po stopi od 42 posto maloprodajne cijene cigareta, te posebna trošarina u iznosu od 52,50 KM za 1.000 komada, odnosno 1,05 KM za pakiranje od 20 komada.

Ukoliko je ukupna trošarina na cigarete (proporcionalna + posebna), koja je obračunata po gore navedenim stopama, manja od minimalne trošarina, onda se plaća minimalna trošarina u iznosu od 2,00 KM po kutiji cigareta za pakovanje od 20 komada.

Trošarina na duhan za pušenje u 2015. godini utvrđuje se na način da iznosi 80 posto minimalne trošarine na cigarete u 2015. godini i iznosi 80 KM po kilogramu.

Odluka o novim cijenama predstavlja nastavak harmonizacije trošarinske politike u BiH s politikom trošarina na cigarete u Europskoj uniji.

Na internet stranici UNO nalazi se i pregled novih cijena cigareta koje su u prodaji u BiH.

1 komentar

 1. Jel opet jedna cijena na markici, a druga na kasi.
  Nisam pušač, ne zanima me, ali nije pošteno…

  Pušači, ma kolika bila cijena cigareta, ona je onoliko koliko piše na markici.
  Ako vam traže veću cijenu neka vam to napišu na
  fiskalnom računu, a onda možete tužiti i trgovca i distributera.

  Ne kupujte cigarete ispod stola (bez računa). Ako vas pljačkaju neka bar država, kakva takva,
  uzme te neovce, a ne nezasitni trgovci koji su već toliko bogati da i ne znaju šta imaju,

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.