Nova poskupljenja: Povećavaju se iznosi za naftu, auto plin, pivo i alkohol

Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH usvojio je na današnjoj redovnoj sjednici Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama u BiH kojim se povećava iznos trošarina na naftu i naftne derivate, auto plin, pivo i alkoholna pića.

Prema nacrtu zakonskih izmjena, trošarina na naftu i naftne derivate povećana je za 0,15 KM, dok će na pivo biti plaćana posebna trošarina od 0,15 KM koja predstavlja namjenski prihod entitetskih fondova zdravstvenog osiguranja. Također, uvodi se posebna trošarina koja iznosi pet KM po litru apsolutnog alkohola za alkoholna pića, odnosno 2,5 KM za prirodnu rakiju.

Nacrtom izmjena i dopuna ovog zakona predviđeno je plaćanje cestarina od 0,25 KM po litri naftnih derivata, odnosno po kilogramu auto plina, a ta sredstva će namjenski biti korištena za izgradnju autocesta i cesta i to u omjeru 80 prema 20, čime bi za autoceste bilo izdvojeno 0,20 KM, a ceste 0,05 KM.

Članovi UO na prošloj sjednici podržali su inicijativu Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa za uvođenje takozvanog “plavog dizela”, te će taj dio zakonskih izmjena biti pokrenut krajem godine kako bi bile završene obaveze uspostave registra poljoprivrednih gazdinstava tamo gdje ta evidencija ne postoji.

Zakonskim izmjenama i dopunama kroz predloženi nacrt nisu tretirani duhan i duhanske prerađevine jer se u toj oblasti usklađuju trošarine sukladno europskim direktivama. Naglašeno je da su i u toj oblasti predviđene korekcije iznosa trošarina krajem godine uz namjensko usmjeravanje prihoda u oblasti zdravstva.

Na sjednici je zaključeno da istovremeno budu pripremane izmjene seta zakona koji prate primjenu Zakona o trošarinama u BiH.

UO UNO će uputiti Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama u BiH redovnu proceduru, a konačnu riječ dat će Parlamentarna skupština BiH, priopćeno je iz Ministarstva financija i trezora BiH.

FENA

5 komentara

 1. Hoće li doći vrijeme kad će nas prestati pljačkati.
  Dokle će ovo ovako.
  Neki dan registriram auto i ukupni iznos je za 40 KM veći nego prošle godine za isti auto.
  Malo osiguranje, malo putarine i ode. I nikad na manje uvjek na više. Dokle, ne znam, ali ovo
  je više za neizdržati.

  Ljudi jedva dočekali da nafti malo padne cijena, a oni će odmah uzeti tu razliku sebi. Da je barem zdravstvo bolje, školsto, putevi. Sve je u rasulu a oni hapaju li hapaju.

  Like(2)Dislike(0)
 2. I onda se vladajući cude sto narod ode u njemacku

  Like(0)Dislike(0)
 3. Sramota ali tako nam treba treba izac na ulicu dignut se na noge nismo se za ovo borili da bi nas pljačkali dani Kvesić vizija aute vrijedne 100 tisuća km a bolnica u dugu a o političarima da ne govorim

  Like(0)Dislike(0)
 4. Ovo je pljacka.i kazu nemoj svercat ocu avan je zakon

  Like(1)Dislike(0)
 5. Što je najgore ništa se neće promjenit,ni putevi ni školstvo ni zdravstvo,samo krpe rupe i pune džepove

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.