Novalić u Mostaru: Otvorit ćemo 50.000 radnih mjesta

Predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić kazao je kako provedba Reformske agende već daje rezultate te da bi, ako se zadrži sadašnji trend povećanja broja zaposlenih, u četiri godina mandata aktualne vlade moglo biti otvoreno 50.000 novih radnih mjesta.

Novalić je to kazao u okviru predavanja “Reformska agenda: Zaokret u ekonomskim trendovima”, održanog studentima Fakulteta humanističkih nauka Univerziteta “Džemal Bijedić”.

Po riječima federalnog premijera, javnosti u Bosni i Hercegovini nije baš jasno što Reformske agenda predstavlja.

– Jednostavno rečeno, Reformska agenda je dokument u kojem je opisano sve ono što moramo promijeniti kako bismo bili uređenije, bolje i bogatije društvo – kazao je Novalić, istaknuvši da je do sada urađeno oko 30 posto aktivnosti predviđenih Agendom.

Urađeni posao rezultirao je poboljšanjem ekonomskih prilika u Federaciji BiH, dodao je, pa je tako u proteklih godinu dana prisutan trend rasta zaposlenosti i pada nezaposlenosti.

Po Novalićevim riječima, ako se taj trend nastavi do kraja njegovog mandata u Federaciji BiH bit će otvoreno 50 000 novih radnih mjesta.

Federalni premijer naglasio je kako je posebice velik problem nezaposlenosti mladih, a kako bi se situacija popravila Vlada Federacije BiH u 2015. i 2016. izdvojila je 70 milijuna maraka za poticaj zapošljavanja.

Vlada Federacije BiH veliku će pozornost posvetiti i izmjenama radno-pravnog zakonodavstva, kazao je Novalić, a jedan od ciljeva tih izmjena bit će mogućnost otvaranja tvrtke za jednu marku, za jedan dan.

– Danas je proces otvaranja nove firme iznimno skup i dugotrajan. Da biste registrirali poduzeće potrebno vam je minimalno 2760 maraka, a vremenski to traje, ovisno od kantona do kantona, od nekoliko mjeseci pa čak do nekoliko godina – istaknuo je Novalić.

Najveća zapreka u provedbi Reformske agende je otpor reformama koji je široko prisutan u bh. društvu, smatra federalni premijer.

Po njegovim riječima, svi žele bolji život, ali nitko ne želi prihvatiti promjene koje su neophodne da bi se došlo do boljeg života.

Stoga je, zaključio je Novalić, priču o reformama potrebno što je moguće više približiti studentima i drugim mladim ljudima koji se ne boje promjena i kojima su promjene normalna stvar.

novalic_mo_1 novalic_mo_2 novalic_mo_3

(Fena)

2 komentara

 1. Znači da će morati uvoziti radnu snagu jer u Mostaru neće biti dovoljno žitelja.

  Svašta ovim političarima pređe preko USTA bez ikakvih sankcija.

  I naš gradonačelnik (GRUDE) obećao je na prošloj kandidaturi da će u svom mandatu završiti obilaznicu.
  Za četiri godine obilaznica nije pipnuta a on se opet kandidira. Možda bi mogao naznačiti U KOJEM MANATU,
  prvom, drugom, trećem …

  i ovaj mislim da priča šuplju priču.

  Like(2)Dislike(1)
 2. Gradonacelnik Gruda nije nista napravio,oprao jedan zid I napravio nadstresnicu,to je to od njegovih velikih obecanja,nadam se da nece imati priliku obecavati jos jedanput…neka se kandidira za gradonacelnika Imotskog,tamo je prijavljen…sramota

  Like(2)Dislike(1)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.