Nove kazne: 1.000 KM za vožnju djeteta na prvom sjedalu

Izmjene i dopune zakona o sigurnosti prometa donose nove rigorozne kazne i za najmanje prekršaje. Ovaj zakon u državnom parlamentu prošao je prvo čitanje, a javna rasprava bit će održana početkom rujna, objavila je Federalna televizija.

Izmjenama se mijenjaju određena pravila, pooštravaju propisi i kaznena politika, a nadležni objašnjavaju kako je sve u cilju poboljšanja sigurnosti. Najveća novčana kazna predviđena zakonom iznosi tisuću maraka.

Kaznama su obahvaćeni svi: vozači, pješaci, motociklisti te biciklisti. Svi će se oni morati pridržavati novih zakonskih propisa.

“Veliki dio kazni je povećan u odnosu na postojeće kako bi se i represivnim mjerama pokušalo utjecati na sve sudionike u prometu”, navodi Igor Pejić, tajnik Minstarstva prometa i komunikacija BiH.

Od stotinu do tri stotine maraka vozači će morati platiti ako budu pričali na telefon tijekom vožnje. Ista kazna ih čeka i ako nemaju svezan pojas. Od 400 do 1.000 maraka vozači će morati platiti ukoliko na prvom sjedištu budu vozili dijete mlađe od 12 godina. Svi koji budu vozili više od 30 kilometara na sat preko dozvoljenog platit će istu kaznu. Četdredest maraka će platiti ako na mjestu suvozača budu imali pijanu osobu.

“Svaki vozač i drugi sudionik u prometu, poput pješaka koji bude zatečen na pješačkom prijelazu, a kod kojeg se utvrdi da u organizmu ima 1,5 gram ili više po kilogramu, ili ako odbije testiranje na alkohol bit će lišen slobode i zadržan do otrježnjenja, što dosad nije bila praksa”, pojašnjava Irfan Nefić, glasnogovornik MUP-a Kantona Sarajevo.

Najzanimljiviji član u zakonu, navodi Federalna televizija, svakako se odnosi na pješke. Za vrijeme kretanja preko ceste bit će im zabranjeno da koriste mobitele kao i slušalice, a za to će platiti 40 maraka. Motoristi uhvaćeni bez kaciga platit će deset maraka više.

Stručnjaci podržavaju izmjene, ali ipak tvrde da kroz zakonske odredbe treba i preventivno djelovati.

“Nove izmjene zakona nisu predvidjele instrument kako u potpunosti naplatiti kazne, jer ima osoba koje su dužne za neplaćene kazne za prekršaje u prometu i preko 20.000 maraka”, smatra Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje sigurnosati prometa.

U prijedlogu novog zakona uvedene su i kazne za bicikliste. Noću ne smiju na ulicu bez svjetlosnog prsluka. Ne smiju imati slušalice, a nije im odobreno ni korištenje telefona. Kacige ipak nisu problem, tako da biciklisti mogu voziti i bez njih, jer ih Zakon drugačije ne obvezuje.

bljesak.info

16 komentara

 1. Nema to veze sa sigurnosti u prometu,već kako popuniti proračun. Sinoć nigdje radara,ni presretača,nikakve kontrole brzine,a tisuće hodočasnika pješači. Toliko o sigurnosti u prometu

  Like(29)Dislike(1)
 2. Tko će zaštititi nas’normalne’ pored onih budaletina koje su divljale dosad, a koje će vjerojatno i odsad? Kao sto John u komentaru iznad kaže, mjesec dana, ako ne i vise nigdje nije bilo niti radara niti patrole. Ako vikendom od Gruda do Mostara sretnete jednu patrolu, ja cu im platiti! U tom vremenu se dogodilo nekoliko nesreća sa smrtnim ishodom. Kad budala digne glavu i ubije nekog tvoga ili bilo koga nedužnoga, tko će to platiti? Ako ranije nisu plaćali kazne, sad kao hoće?

  Like(3)Dislike(0)
 3. Sao se radi o punjenju proračuna i to je sve danju su radari posvuda i gule sa nas običnih radnika a mangupi što se glupiraju osobito noću ko im šta može .

  Like(2)Dislike(1)
 4. Tko ce platit ove kazne pored place od nekih 600-800 maraka jesu oni normalni sve se svodi na to da nas gule kao budale donesite neki zakon u interesu naroda otvorite radna mjesta sprjecite da nam mladi odlaze povecajte place…na kraju krajeva mi smo vas izabrali da radite u nasem interesu i za nase bolje sutra a ne da nas pljackate ovakvim zakonima.

  Like(5)Dislike(0)
 5. Sad nema za kavu 10 KM već 100 KM i vozi.

  Like(1)Dislike(0)
 6. Ljudi imajte malo razumjevanja. Nasi politicari nasim novcem su napravili vile, vikendice, pokupovali svojoj djeci nabrijane pile, to treba odrzavati. Stoga ovi zakoni su neminovni! Koja govna, zakonom o radu sveli minimalac na 360 km a propisuju kazne u tisucama maraka. Jeli im palo napamet da moraju najprije napraviti cestu onda donositi zakone o ovakvim kaznama!

  Like(5)Dislike(0)
 7. kolike su kazne za naše vlastodržce i njihove pljačke što su nas unazadili stotine godina i kad će se počet idgovarat za zlodjela

  Like(1)Dislike(0)
 8. Kad ste tako sposobni i lupate kazne.nadi te ove u Mostaru sto pljackaju i sto su pucali na zastitare
  Naj lakse zaustavit i naplatit

  Like(1)Dislike(0)
 9. Nigdi policije od sirokog do gruda dva dana hodocasnici i guzve kad ih triba da su nema tog

  Like(2)Dislike(1)
 10. A da malo poprave ceste lopine lopovske nemaju srama bace koju lopatu i to je sve ostalo pospreme na svoje privatne racune Grude-Privalj cesta u raspadu cijela dionica a da i ne spominjemo onu za Posusje . A kazne se samo duplaju sramota. LOPOVI !

  Like(0)Dislike(0)
 11. Normalno je da se oni brigaju za sebe,kao i do sada ta nijedan politicar ili ministar nije odgovarao za propuste ili nerad.Takvi nam sudbinu kroje,ovo nema nigdje.

  Like(0)Dislike(0)
 12. Sad su na godisnjem,umorili se od rada pa kad se vrate treba im koja para.

  Like(0)Dislike(0)
 13. Uuuuu zato nikomu ništa dok je ova postrojba na čelu

  Like(0)Dislike(0)
 14. Ovde nevridi ona Rojsova koje jamija jamija već koje jamlja jamljaće

  Like(1)Dislike(0)
 15. ovde nevridi rojsova koje jamija jamija nego koje jamlja jamljaće

  Like(1)Dislike(0)
 16. Hebem vas sve glupe,bas ste glupi!!!!!

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.