NOVI BIZNIS U IMOTSKOM: Vlasnici luksuznih vila i zimi zgrću enormne svote: Zlatna mladež unajmljuje njihova elitna zdanja radi razuzdanih tuluma

Neće za luksuzne kuće i vile s bazenima u Dalmatinskoj zagori završiti sezona s prvom kišom, piše Slobodna Dalmacija.

 

Dapače, vlasnici tih raskošnih zdanja u unutrašnjosti priobalja cijelu će zimu imati neki turistički promet, ali i pristojnu zaradu, iako neće biti klasičnih odmorišnih turista. Naime, tržištu na kojemu je takvih upita puno, ponudili su svoje kuće izvan glavne sezone za različite proslave i fešte i postigli – pun pogodak.

 

Momačke ili djevojačke večeri, ali i okupljanja manjih tvrtki (team building), postali su izvor zarade u kućama za odmor tijekom izvansezonskog razdoblja jer su baš takve kuće za tu vrstu proslava najtraženije. A da ni zarada pri tome nije zanemariva, govori podatak da se na 24 sata kuće iznajmljuju po cijeni od dvije do 3,5 tisuća kuna, ovisno o opremljenosti i kapacitetu.

U agencijama za posredovanje u iznajmljivanju kuća kažu kako se aranžmani u kojima se uzima cijela kuća na jedan dan radi proslave momačke ili djevojačke večeri uglavnom dogovara izravno s vlasnikom kuće koji tom prilikom određuje i cijenu i pravila ponašanja onih koje pušta u kuću.

 

Tako se najčešće vile u kojima se okupljaju društva od 10-15 veselih momaka ili djevojaka uzimaju u najam u petak od podne i u njima se boravi do subote u podne. Jede, pije, pleše, igra balote, kupa…

 

– Cijena kuće nam je bila 3 tisuće kuna i u nju se moglo bez problema smjestiti i prespavati nas 15 koliko nas je bilo na djevojačkoj večeri. Kuća ima bazen, prostor za rekreaciju, igralište za balote, biljar, roštilj, lijepo je i moderno uređena i bili smo zadovoljni.

 

A jedva smo je našli jer su sve bile već zauzete ili rezervirane za slične proslave puno ranije. Sada svi prave djevojačke ili momačke večeri u tim lijepim kućama u zaleđu oko Sinja, Dugopolja, Imotskog u kojima zimi nema turista pa ih vlasnici iznajmljuju za takve fešte – kazuje mladenka koja je nedavno u jednoj takvoj kući u Broćancu okupila žensku ekipu na djevojačkoj večeri.

 

Pazite na namještaj

Vlasnik ih je, kaže, upozorio da paze na namještaj i opremu kuće, jer će u protivnom morati naplatiti moguću štetu, a u subotu u podne su izašli i platili tri tisuće kuna. Neki vlasnici čak traže unaprijed neki iznos “garancije” za naplatu moguće štete.

 

Slično je i s kućama u Gornjoj Podstrani, Rogoznici, Bisku, Neoriću, Imotskoj krajini… Sve su one tjednima unaprijed rezervirane za mladenke i mladoženje i njihova druženja, pa tako samo tim vikend-iznajmljivanjima vlasnici mogu zaraditi 10 do 12 tisuća kuna svakog mjeseca tijekom zime.

 

Doduše, dio vlasnika vila nije sklon primanju mladih gostiju na feštama u svoje luksuzne vile u strahu od njihova ponašanja, ali je zato od ove jeseni na tržištu još jedan način na koji se apartmani i kuće u Dalmatinskoj zagori pune zimi.

 

Naime, kako se puno vjenčanja organizira na širem području splitskog, zadarskog i dubrovačkog zaleđa gdje su smještene velike sale za svečane svadbene večere, to dio gostiju koji nakon svadbe ne želi voziti i putovati natrag do grada, iznajmljuje apartmane u Dugopolju, Dicmu, Imotskom, gdje prespavaju i ujutro odmoreni i trijezni krenu prema kućama…

 

Tako se ovih dana apartmani za četiri osobe mogu dobiti za 30 do 40 eura. A takvih je kuća samo u Dugopolju 20, u Klisu 45, u Dicmu 18, Imotska krajina ih ima već više od stotinu.

 

Posebno takva turistička aktivnost dobro funkcionira u Dugopolju u kojemu je većina apartmana zahvaljujući takvim, ali i drugim gostima kojima je obližnji Split skup ili baš žele biti u ruralnom prostoru, već odlično popunjena i za prosinac.

 

Ove je godine Dugopolje primilo 35 tisuća gostiju sa stotinama tisuća noćenja, tako da su tamošnji domaćini zadovoljni i ljetnim i zimskim prometom – kažu nam u TZ-u Dugopolja.

15 komentara

 1. EH – “zlatna” mladež.
  Mislim da taj naziv nije ispravan.
  ZLATNA naša MLADEŽ je u privatnim proizvodnim pogonima diljem BiH i Hrvatske, ili negdje na radu po inozemstvu tražeći svoju egzistenciju i mjesto pod suncem, na nedjeljnoj misi i pomaže roditeljima, a ne opijena i drogirana u elitnim zdanjima napravljenim po već zaboravljenim selima Imotske krajine.
  Mislim da bi ovo mogli nazvati “PARAZITSKA” mladež, jer enorne novce koje troši uzeli su uglavnom od svojih roditelja, a njihovi roditelji nerjetko od utaje poreza, neisplata plaća radnicima, premalih plaća koje daju radnicima za njihov rad i tako ostvaruju extra dobit koju njihova dijeca troše na skupo piće, kokain i druge opijate, skupa auta, luksuzne provode, duga i skupa putovanja, razuzdane orgije, markiranu odjeću i koješta drugo.
  Mislim da nas ovakva ”zlatna” mladež vodi u propast koja se već nazire i ostvaruje. Ta takozvana “ZLATNA” mladež nam ostaje, a ova ostala mladež (kako nju nazvati – možda mladež trećeg reda), koja bi trebala nastaviti nositi ovo društvo, državu i čuvati opstojnost Hrvata na ovim prostorima, masovno odlazi.
  Uvjek me moja pokojna majka zvala ZLATO MOJE, pa taj nazinv “ZLATO” objašnjavam kao najveću vrijednost koju čovjek može imati, nešta za šta bi dao život i sve šta ima i posjeduje. Ta riječ “zlato moje” još mi odzvanja u ušima. Ali ova populacija omladine nisu ZLATO, jer nihovi rodtelji ne daju im svoj život i vrijeme već novac, prijatelji i rodmina su im lažni jer im ugađaju samo zbog novca i ostavot će ih čim ostanu bez novca. Oni nemaju oslona u životu, oni oslonac kupuju, a ako se desi da ostanu bez novaca tek će onda vidjeti ti koji su sada sa njima nisu tu zbog njih.

  Like(20)Dislike(1)
 2. @ mikula
  Potpisujem ti komentar. Svaka cast

  Like(0)Dislike(0)
 3. Tuzna mladez a ne zlatna.

  Like(1)Dislike(0)
 4. aw aw gater poviše grude aw

  Like(0)Dislike(0)
 5. Ja neznam zasto ovako zli komentari ovi svi sto imaju viska novaca jeli bolje da ovdje trose novac nego negdje vanka ,dabogda da ima vise ovakvih da sto vise piju ,kockaju ,drogiraju se i kurvaju svi ostali bi bili vise uposleni i nebi morali odlazit u svijet

  Like(2)Dislike(3)
 6. Opet se javljaju kompleksasi koji kopaju cili zivot i cude se sto ih niko ne nazive zlatna mladez haha vi ste zemljana mladez bagro

  Like(0)Dislike(6)
 7. “Zlatna mladež”
  Zlato je blještavo, dragocjeno, skupocjeno, ali u suštini beskorisno.

  Zlato samo po sebi ničemu ne koristi. Možeš ga kupit, možeš ga prodat ali iskoristit nemožeš.

  Like(1)Dislike(2)
 8. Da je ovu našu “zlatnu mladež” bilo nekako nagovorit da se kupa u eteričnom ulju, recimo, od smilja?????

  De vi pametni marketinški magovi smislite neku strategiju. Da te bazene pune domaćim uljem ili vinom ….. tako nešto

  Like(3)Dislike(0)
 9. Šta bi ti TAKUNČIĆU pojeo da drugi ne kopaju i ne rade, šta bi popio, ni KOKAIN ne bi probao da opet neki ne rade na poljima koke. Vidi TAKUNČIĆU šta si danas pojeo, a da neki radnik nije uzgojio. Ti imaš novca, ali si duhovna bijeda, što je mnogo gore.
  Džabe bi ti bio naovac, zlato, markirana odjeća. Bio bi gladan da oni kako ih zoveč KOPAČI ne izgoje štogod, da bi ta tvoja egoistčna usta požderala. Sve što imaš i posjeduješ nisi stvorio ti već oni koji oru i kopaju, a ti da bi nahranio svoj EGO i priskribio si što više, iste te dobre ljude si potkradao na razne načine. Zato bolje da šutiš. Da, ljudi kopaju i nemaku novaca, ali imaju nešta puno vrijednije nego ti. Imaju moral, poštenje znanje i ljubav. Tebi je to strano. Žao mi te je.

  Like(4)Dislike(0)
 10. Zlatna mladež je izraz koji na srpskohrvatskom govornom području označava mlade pripadnike više, odnosno vladajuće klase – u pravilu djece bogatih i uticajnih roditelja – koji se odlikuju javnim razmetanjem bogatstva (skupa odijela, automobili i sl.), te bahatim, neodgovornim i destruktivnim ponašanjem (konzumacija narkotika, prometni prekršaji, tučnjave, silovanja i sl.) za koje ne snose sankcije koje bi u istom slučaju snosili pripadnici nižih slojeva. Izraz je u široku upotrebu ušao 1990-ih prvenstveno kako bi opisao ekscesno ponašanje djece tajkuna ili s njima blisko povezanih političara koji su naglo stekli materijalno bogatstvo i uticaj za vrijeme post-komunističke tranzicije i post-jugoslavenskih ratova. Porijeklo vuče od 1920-ih, kada se prvi put počeo upotrebljavati da bi opisao slične fenomene u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji, odnosno od romana Zlatni mladić (1928) hrvatskog književnika Augusta Cesarca čiji je protagonist predstavljao arhetip takve ličnosti

  Like(3)Dislike(0)
 11. Izraz koji je u široku upotrebu ušao 1990 isto kao i HDZ 1990.Baš jako slično.

  Like(1)Dislike(0)
 12. Uvijek sam taj izraz shvaćala posprdno, kao sinonim za jednu skupinu koja je dubljeg džepa, a neodgovornog ponašanja, tako da ne treba sve koji mogu iznajmiti vilu za momačku/djevojačku trpati u isti koš, što se redovno kod nas čini; jako smo skloni predrasudama

  Like(1)Dislike(0)
 13. Kao prvo, naslov je katastrofalan! Sa ovakvim naslovom, odmah su osudjeni svi koji su isli ili ce ici na takve zabave. Novinar koji je ovo pisao nema pojma o pisanju.
  A kao drugo, to su njihovi novci,i oni imaju pravo trositi svoj novac kako zele. Pa makar to bilo na “razuzdanim” tulumima. Nebitno jesu li taj novac njihovi ocevi ukrali drzavi, imaju institucije koje se bore protiv utaje poreza i takvih stvari…
  Nikad nisam isao, niti cu, na takve tulume, ali zasto osudjivati razlicitosti? Njihov zivot, njihovi novci, njihov nacin zabave. Ko voli, nek izvoli.
  A ne mora se ici “preko granice” za ovakve kuce, ima i u Sovicima kuca koja se iznajmljuje za svaku svrhu i namjenu.

  Like(1)Dislike(2)
 14. S đavlom došlo, s đavlom će i otići!

  Like(1)Dislike(0)
 15. POKONDIRENE TIKVE, ništa novo u našoj povijesti. Već viđeno.

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.