NOVI DETALJI: Dvije obitelji imaju dokaz da su im bebe bile zaražene

Opasna bakterija klebsiella pneumonija nađena je u krvi još jedne bebe preminule od sepse ovog kolovoza u Mostaru. Roditelji bebe preminule 16. kolovoza od ranije imaju pisani dokaz i nalaz da je beba bila zaražena klebsiellom koji smo u više navrata objavljivali, a isti su na vlastito traženje ovoga vikenda dobili i roditelji bebe preminule 21. Kolovoza.

To praktično znači da je klebsiella pneumonija potvrđena kod dvije od  tri bebe preminule u Mostaru, a čeka se još konkretan uzrok smrti kod bebe iz Drvara.

Roditelji dječaka preminulog 21. kolovoza od početka su sumnjali da je bakterija pridonijela smrti njihovog sina, no potvrda o istome ih je šokirala. Na otpusnom pismu njihove bebe pisalo je „hemokultura u izradi“, pa su nakon otpusnog pisma išli i po taj nalaz koji dokazuje nazočnost bakterija u krvi.

Iste priče

O daljnjim pravnim potezima i koracima dvije obitelji, koje nakon sumnji, u rukama imaju i dokaze će tek odlučiti, a izvjesno je da će potražiti i odvjetnike. Priče dječaka preminulih u kolovozu u Mostaru su gotovo pa identične. Oba su imala blizu tri kilograma(2880 i 2800), oba su rođena mjesec ranije, oba prebačena na Pedijatriju zbog – nedonešenosti i ječanja. Oba su živjela četiri dana. Obojici je hemokultura pokazala klebsiella pneumonija u krvi. Iz bolnice u Mostaru nijednom nisu jasno kazali jesu li umrle bebe bile zaražene ili ne, te otkrili što pokazuje hemokultura triju beba.

Ravnatelj bolnice Ante Kvesić nakon pisanja o umiranju beba, izašao je s izjavom da na Pedijatriji nemaju intrahospitalnu infekciju i da je sve sterilno i da bebe nisu preminule zbog bakterije. Kazao je da su „tri bebe imale dovoljno dijagnoza i bez ove bakterije“.

Nalaz jedne od beba pročitali smo i sudskom vještaku iz Tuzle Zdenku Cihlaržu koji je kazao da prodor bakterije u krv znači sepsu, ili ako hemokultura pokaže bakteriju, u ovom slučaju klebsiellu pneumonija, onda je ona i uzrok sepsi.

I unatoč vjerodostojnim pričama roditelja, koji imaju nalaz da su im djeca imala bakteriju od koje su prošle godine preminule najmanje tri bebe u Mostaru, na terenu se ne događa ništa. Županijski ministar zdravstva je tražio izvješće od bolnice, no iz Vlade HNŽ saznajemo da službeno očitovanje SKB Mostar o smrti beba u Ministarstvo zdravstva još nije dostavljeno.

Tužiteljstvo pak čeka da djeluju inspekcije zdravstva kako bi se pokrenulo i tako u krug nepoduzimanja ničega od strane svih uključenih.

Roditelji ne bi pred kamere

U međuvremenu, obitelji tri preminula anđela traže pravdu. Podsjetimo, u Mostaru su 16. i 21. kolovoza, te 10. rujna najmanje tri bebe preminule od sepse. Roditelji smatraju da bi njihova djeca bila živa da nisu rođena u bolnici na Bijelom Brijegu, gdje su pokupila bolničku bakteriju.

Nakon što je Dnevni list objavio njihove priče, mediji iz cijele regije zainteresirali su se za ovu temu te tražili da ih spojimo s roditeljima, no oni još nisu spremni pred kamere. Prošao je tek mjesec da im je preminulo dijete, u zadnjem slučaju tek deset dana. I dalje, jer tako žele, štitimo njihov identitet. Iz bolnice pak više ne daju izjave. Novinarima su kazali da su „završili s tom pričom“. Ni našem listu nikada jasno nisu odgovorili na postavljena pitanja vezana za umiranje beba.

I mi bi bili sretni da smo završili s ovom pričom, te da istu temu ne otvaramo ponovno iduće godine, baš kao što smo to činili i lani.

DL

10 komentara

 1. Nemojte dopustit da se ovo sve zataska neka istina izadje na vidjelo i odgovorni za smrt djece neka odgovaraju

  Like(18)Dislike(0)
 2. Strasno

  Like(6)Dislike(0)
 3. nesmi se dopustit da se odgovorni provlače iz godine u godinu samo tako.moraju biti kaznjemi i smjenjeni.a roditeljima umrlih beba je jako tesko i nece niti tada biti mirni.Daj im Boze snage i utjehe.

  Like(8)Dislike(0)
 4. Roditeljima jebolno ali treba ovo istrati na cistac pored bolnice i pedijatrije trudnice bjeze u hrvatsku a ako se ovako nastavi iz godine u godinu bice ih vecina

  Like(3)Dislike(0)
 5. Pokralo,opljačkalo,nemaju u bolnici osnovnih poteba tipa toalet papira pa nadalje.nevrse se sterilizacije i ostalo.nedaj boze nikomu da mora kročiti u mostarsku cigansku mahalu od bolnice i traziti pomoc od neznanaca.ČAST POJEDINIM POŠTENIM DOKTORIMA ALI RIJETKI SU.SVE STO JE VALJALO UTEKLO JE IZ MOSTARA.Mogla bi se napisati knjiga o njima od a do ž.žalosno tko nam vodi državu,bolnicu i ostale javne ustanove.

  Like(1)Dislike(1)
 6. Pokralo,opljačkalo,nemaju u bolnici osnovnih poteba tipa toalet papira pa nadalje.nevrse se sterilizacije i ostalo.nedaj boze nikomu da mora kročiti u mostarsku cigansku mahalu od bolnice i traziti pomoc od neznanaca.ČAST POJEDINIM POŠTENIM DOKTORIMA ALI RIJETKI SU.SVE STO JE VALJALO UTEKLO JE IZ MOSTARA.Mogla bi se napisati knjiga o njima od a do ž.žalosno tko nam vodi državu,bolnicu i ostale javne ustanove.sve je to GO LOPPV DO LOPOVA.

  Like(1)Dislike(2)
 7. Svi smo mi odgovorni za ovo…
  Pokoj jadnim bebama i neka mi Bog oprosti.
  Molim za sebe ne zato što sam nešta učiniio već zato što ništa ne činim da se nešta promjeni.
  U prvom redu, krivi ste i vi, svi koji komentirate, ako ste malodobni onda Vaši roditelji, kao i svi mi ostali malodušni ljudi.
  Dvadeset i više godina glasujete i dovodite na vlast iste ljude koji su devastiralili i zemlju i društvo i koji tvrde da nema novca za ono šta narodu treba.
  Zdravstvo, školstvo, socijalna skrb, sigurnost (policija, vojska, nekorumpirani sudovi itd.).
  Ravnatelj bolnice dr. Kvesić već je toliko dugo uz VLAST (HDZ) da se više i ne sjećam kad je postao ravnatelj, a pogledajte njegovu imovinsku karticu (on sam ne zna šta ima), a bolnica nema za preparate za sterilizaciju.
  Mi mo ga tu doveli da gomila svoje bogatstvo, a nama šat ostane. Najžalosnije što je on samo mali dio te vrhuške u vlasti koja gomila bogatstvo uskraćujući prava puku koji plaća poreze, doprinose i kojekakve namete da bi zajednici bilo dobro.
  Opet ćete glasovati za iste ljude na ovim izborima. Opet će isti ljudi ostati u vlasti i nastavit će nas još više cjediti.

  Tko je na kraju kriv.
  Kad vam neko ukrade automobil, a vi ste auto ostavili upaljenao na nogostupu, ključeve u bravi i otišli po cigarete. Tko je kriv. Naravno lopov, ali u dobroj mjeri i vi.

  Ovo je isti slučaj.
  Mi ovim lopovima već godinama ostavljamo ključeve u bravi, a oni nas nemilosrdno sve više i više kradu, a što ne ukradu do unište da bi zametnuli trag.

  Priznajte da smo i mi velikim dijelom krivci za ove tragične smrti. Prvo ja koji ne izlazim na izbore, a i Vi koji godinama dajete priliku istim ljudima da vas pljačkaju. To je na kraju neminovno moralo dovesti do TRAGEDIJE na ovaj ili onaj način.
  Sućut jadnim roditeljima i neka nam oproste.
  Na konačnom sudu ovo će biti dijelom i moj grijeh, ajme onima koji u ovim grijesima budu imali veliki udio. Najgori je grijeh napravljen na vlastitom narodu, na bližnjem svom.

  Like(2)Dislike(0)
 8. Sve tocno u komentaru iznad samo da dodam da na celu te lopovske bande stoji upravo Ante Kvesic uz blagoslov hdza i njihova vozda.

  Like(1)Dislike(0)
 9. Prvo , ne daj Boze da se nesto slicno ikad vise ponovi ,da roditelj ostane bez djeteta zbog necijeg nemara i neodgovornosti . S druge strane sramite se vi krkani zadojeni kojima je Mostar ciganska mahala kako kazete. Nije vam Split daleko pa idite tamo da se lijecite i obrazujete , ja na vasem mjestu ne bi nogom krocila u Mostar kad vam je tako grozan .

  Like(2)Dislike(1)
 10. Mostarka, ohladi. I citaj fino i polako. Nemamo drugu bolnicu, a bome nemate ni vi. I tuzno je sto smo se svi pomirili da nam najmladji bolesnici leze u supama. Nije receno da je Mostar ciganska mahala, vec da je mostarska bolnica ciganska mahala. Ne bih se slozila za sve odjele al zgrada pedijatrije je tuzna i zalosna. U najmanju ruku. Potpuno bezuvjetno.
  A koliko smo mi tuzno i zalosno drustvo govori i tvoj komentar koji potpuno (nadam se nenamjerno) skrece s teme.

  Like(0)Dislike(1)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.