Novi trend: Maloljetnice se natječu u golotinji na Facebooku

Na društvenim mrežama u Srbiji, najpopularnije djevojčice, koje imaju samo 13 i 14 godina, za svoju popularnost bore se eksplicitnim slikama?!

Najnoviji trend na društvenim mrežama, što nam potvrđuju direktori osnovnih škola i sociolozi, širi se poput epidemije – djevojčice šalju drugima svoje golišave slike i pozivaju na raskalašeno ponašanje. Što više nagih i provokativnih fotografija imaju, to ih više ljudi prati na Facebooku. Pozivaju druge djevojčice da se upoznaju s njima, podjele sliku …

– Prvi put sam čula za ovaj slučaj kada me je kći pitala za dozvolu da se upozna s jednom od njih. Kada sam vidjela profil djevojčice, malo je falilo da padnem u nesvijest. Njene u potpunosti nage fotografije mogu se naći na društvenim mrežama – priča majka GL

Ucjenjivanje pa krađa novca Proteklog tjedna otkriveno je da je djevojčica (14) iz Novog Sada mjesecima potkradala roditelje isplatiti ucjenjivača s Facebooka.Maloljetnica je par mjeseci bila u vezi s vršnjakom. Tijekom veze, dečko joj je tražio da mu pošalje par fotografija bez odjeće.Nakon raskida, počelo je ucjenjivanje. Djevojčica je krala novac, ali je ubrzo uhvaćena i sve je otkriveno.

Jedna od najpopularnijih djevojčica, koja ima preko 5.000 prijatelja, sebe naziva “kurvobraniteljkom”, a ostavlja brojne provokativne fotografije i video-zapise. Ono što je alarmantno jeste da, pored maloljetnih dječaka, njihove fotografije komentiraju i punoljetni muškarci, koji ih pozivaju na seks.
– Jedna od njih ide u našu školu i pokušali smo upozoriti roditelje. Međutim, oni nas obično prijekore riječima: “Što vas briga što moje dijete radi izvan škole”. Mi smo dužni da svako devijantno ponašanje vezano za dijete prijavimo. Jedan takav slučaj smo prijavili i Centru za socijalni rad, ali se ništa nije dogodilo. Ne znam više što ta djeca trebaju učiniti da bi roditelji odgovarali – kaže direktor jedne beogradske osnovne škole.

Djevojčice koje imaju na tisuće pratitelja  na društvenim mrežama pozivaju i zainteresiranu djecu na druženja i fotografiranje.

– Škole su u ovom slučaju nemoćne jer sustav uvijek staje u obranu učenika. Roditelji su sve manje zainteresirani za svoju djecu, pa tako im je jedino bitno da ona imaju dobre ocjene u školi. Ovo je slika i prilika koliko je naše društvo moralno potonulo i nužno  je poduzeti sve potrebne korake da se tome stane na put – kaže Slobodan Vuković, sociolog.

Stefanović: Istražit slučaj Nakon otkrića “Blica”, slučaj preuzimaju nadležni. – MUP će s tužiteljstvom ispitati sve činjenice vezane za ovaj slučaj i preuzećemo mjere kako bismo uspjeli zaštititi bilo koje dijete od bilo kakve zlouporabe. Isto tako treba da se uključe i druge institucije da napravimo konsenzus vezan za mjere koje treba poduzeti da bismo kao društvo spriječili ovako nešto – kaže za “Blic” ministar Nebojša Stefanović.

Profili tih djevojčica puni su poruka i fotografija koje su neprimjerene njihovim godinama, a koliko su popularne govore i stranice na Fejsbuku takozvane tračare, koja prati svaki njihov korak.
– Saznali smo još jednu zanimljivu vijest. Danas je T. bila u školi AB Otišle su u toalet i pričale o nečemu jako bitnom. Što li je to bilo toliko hitno probat ćemo saznati u što kraćem roku – navodi se u jednom izvještaju sa stranice.
Činjenica je i da djevojčice koje ostavljaju svoje golišave slike na društvenim mrežama nisu svjesne da mogu postati lak plijen pedofila i seksualnih predatora.
Dragana Ćorić iz Udruženja “Roditelj” kaže da je ono što zabrinjava razinu nemara roditelja.

– Telefonom su počeli slikati  selfije i time su prekršena pravila redovite upotrebe mobilnih telefona. Isto je i za društvene mreže: treba dijeliti lijepe, ali i ružne momente u svom životu, treba dijeliti pametne citate i slično, ali nečije obnažene fotografije nemaju što tražiti na internetu – priča Ćorićeva.

1 komentar

  1. bolest

    Like(1)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.