Novi zakon: Kazna za prekoračenje brzine 1.000 KM

Vozačima sklonim prekoračenju brzine preporučuje se da tu naviku što prije suzbiju, jer bi uskoro na snagu trebala stupiti pravila koja predviđaju strože kazne za ovu i druge vrste prekršaja, objavile su Nezavisne novine.

Vijeće ministara BiH konačno je utvrdio dugoočekivani Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja i slijedi upućivanje u parlamentarnu proceduru usvajanja.

Tim dokumentom, navode Nezavisne novine, pooštrena je kaznena politika s aspekta brzine kretanja, pa će tako kazne za prekoračenje od 20 do 30 kilometara na sat iznositi od 100 do 300 KM, dok će oni koji brzinu prekorače preko 30 km/h biti kažnjeni od 400 do čak 1.000 maraka.

Iste su novčane kazne, kako je potvrđeno banjalučkim novinama iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH, i za odbijanje alko-testa, te za utvrđeni stupanj alkoholiziranosti na primjer iznad 1,5 grama po kilogramu, za što je predviđeno i zadržavanje do otrežnjenja.

Pooštrene su, također, i sankcije za korištenje mobilnog telefona tijekom vožnje, te za nevezivanje sigurnosnog pojasa, a iznose od 100, pa čak i do 300 KM.

Uz mobilne telefone, propisuje se zabrana upotrebe i audio, odnosno video uređaja na način da ometaju ili odvraćaju pažnju vozača za vrijeme vožnje.

“Propisuje se da će osobi koja je u razdoblju od dvije godine od dana stjecanja prava upravljanja motornim vozilom sakupilo četiri kaznena boda nadležni organ za izdavanje vozačke dozvolu oduzeti i poništiti”, pojašnjeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

U praksi to znači da će vozač kojem je dozvola oduzeta i poništena morati ponovo proći proces osposobljavanja i položiti ispit.

“Propisuje se i zabrana vozaču koji stekne pravo upravljanja vozilom da u razdoblju od dvije godine od dana izdavanja dozvole vozi u razdoblju od ponoći do pet sati ujutro”, kažu iz Ministarstva.

Osim toga, uvodi se i obveza zdravstvenoj ustanovi da u slučajevima kada nekoga otpušta na kućno liječenje, a nije sposoban za samostalnu vožnju, o tome obavijesti policiju radi provjere važenja vozačke dozvole.

“U slučaju da se provjerom utvrdi da osoba posjeduje važeću vozačku dozvolu, nadležni organ za unutarnje poslove će je privremeno oduzeti, dok zdravstvena ustanova ne utvrdi da je osoba sposobna za samostalno upravljanje vozilom”, precizirano je ovim zakonskim rješenjem.

Izmjene se tiču i pješaka, kojima će biti zabranjeno da za vrijeme kretanja kolovozom koriste mobilni telefon, kao i da imaju slušalice u ušima.

“Smatramo da će predložene izmjene, po usvajanju, doprinijeti daljem unapređenju sustava sigurnosti prometa na putovima u BiH”, rekao je Nezavisnim novinama Zoran Andrić, pomoćnik ministra komunikacija i prometa BiH.

(Nezavisne novine)

5 komentara

 1. haha, malo je to. 100 000KM i što više sakrivati kamere po šumama pogotovo na NENASELJENIM dionicama MAGISTRALNE CESTE gdje je ograničenje 40-50km/h. jadnici.
  Uradite ceste i stavite odgovarajuća ograničenja pa bih čak i pozdravio ovaj zakon.

  Like(6)Dislike(1)
 2. Izliza se asvalt presvucite ga da se ne kliza pa onda pitajte nešto

  Like(6)Dislike(0)
 3. Hahahaha ko da zivimo u Finskoj,pa visok standard pa se moze platiti tako visoke kazne,ma niste normalni ne smijes ni glazbu u autu slusati,na kolniku nema pjesak pravo koristiti mobitel,policajac iza leda tutne ti kaznu sto se jabis na mobitel,pa tko kreira ove zakone groma ti,ceste u rasulu,ljudi se zaduzivati da plate kazne,e kod ova zemlja ide…fuuuj

  Like(3)Dislike(0)
 4. NORMALAN VOZAČ I GRAĐANIN

  Bože sačuvaj nas ovakve države.Po postojecim znakovima i cestama trebalo bi da pređete 300 kilometara
  voziti puno radno vrijeme 8 sati .
  Kao na divljem zapadu…. Vozimo se autima izgrafiranim 260-300 km brzinom 40 km na sat.
  Znači trebamo voziti u prvoj ili drugoj brzini .
  ILI PLATITI ZA NAJMANJI KIKS DVIJE MJESEČNE PLAĆE ….
  Bože sačuvaj nas budala….

  Like(4)Dislike(1)
 5. Spustite malo loptu.
  Mislim da se ovo ne odnosi samo na brzinu već i na upravljane motornim vozilima bez dozvole, neispravnim i neregistriranim vozilima i sl. Iskreno, juče popodne, na dionici od 3 KM u Tihaljini, sreo sam dva automobila kojima upravljaju (samostalno, bez nadzora odrasle osobe) klinci od max 12-14 godina. Šta ti roditelji imaju u glavi da puste dijete na cestu s vozlom, koje još usput pokupi nekoliko klinaca svoje dobi, i ajmo vozikanje.
  Pitam Vas zar u tom slučaju ne bi trebalo sankconirat roditelje i to pozamašno.

  Istina, ceste su loše, ali i ove nove dionice koje se obnavljaju rade se loše i nekvalitetno. Pogledajte dionicu obnovljenog asfalta Cerov Dolac – Klobuk. Ono je kriminalno, nagibi – spojevi – valovitost i sl.

  Kao št je Pervan jednom rekao u monodrami. Takvi smo mi, je*o ti nas. Kod nas je opet super stanje kako zaslužujemo. Kad pogledamo sami sebe u oči, ako ćemo pošteno, nećete vidjeti u sebi savršeno oličenje morala
  i poštovatelja zakona i obveza. I ja sam sličan kao i vi, ali ja barem imam snage da to priznam. Svi mi gledamo uglavnom osobne interese, a kad su u pitanju zajednički interesi (školstvo, zdravstvo, ceste, sudstvo, zakoni i sl.), to se nas ne tiče dok nam ne zatreba, a onda drvlje i kamnje, svi krivi samo ne Vi osobno. To je naša stvarnost.
  Upitajte roditelja čije je djete poginulo ili ozlijeđene na nogostupu ili na pješačkom jesu li kazne prevelike.

  Iskreno, onog koga bi uhvatio sa brzinom duplom od ograničenja, a ima i takvih, kazna bi bila kao u skandinaviji.
  VRIJEDNOST VOZILA KOJIM JE UPRAVLJAO. pa bio to Golf II od 1000 Km ili BMW nov od 100000 KM.

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.