Novi zakon u HNŽ: Noćni klubovi radit će dulje, planirane i veće kazne

Hercegovačko-neretvanska županija uskoro bi trebala dobiti novi Zakon o ugostiteljstvu. Nakon što je ovaj zakon u posljednjih nekoliko godina mijenjan, županijske vlasti odlučile su donijeti nove zakonske propise i jasnije definirati ovu djelatnost. Spomenuti zakon usvojen je u formi nacrta nedavno na Vladi HNŽ-a, a uskoro će se naći i pred skupštinskim zastupnicima, piše Večernji list.

Veliki broj članaka

Kroz 77 članaka određeno je kako će funkcionirati od sada ugostiteljska djelatnost u HNŽ-u. Tako novi zakon predviđa da restorani i barovi mogu raditi u vremenu od 6 do 24 sata, dok će barovi koji ispunjavaju uvjete za rad noću sukladno propisanim parovima, samo u zatvorenim prostorima, moći raditi od 21 do 6 sati.

Mjerodavno tijelo može najdulje za dva sata odlukom produljiti propisano radno vrijeme, a također, odlukom može i skratiti radno vrijeme ugostiteljskog objekta, navodi se u zakonu. Također, posebnom odlukom može se omogućiti posebno radno vrijeme ugostiteljskom objektu u slučaju zabava, svadbi, dočeka Nove godine i sl. Osim što je ugostitelj obvezan istaknuti cijene usluga, izdavati račune, imati knjigu žalbe i posebne ovjerene cjenike, zakon strogo zabranjuje točenje alkohola mlađima od 18 godina, te se nalaže traženje osobne iskaznice od osoba koje su možda mlađe od 18 godina, a žele konzumirati alkohol. Navodi se kako će resorno ministarstvo donijeti niz pravilnika gdje će se jasnije definirati određene stavke zakona. Rok o izdavanju odluke o odobrenju za rad ugostiteljskog objekta ograničen je na 30 dana. U tom roku institucije moraju završiti sve procese potrebne za početak rada ugostiteljskog objekta ako je vlasnik dostavio svu potrebnu dokumentaciju.

Velike kazne

Zakon predviđa i kazne za sve one koji se ne budu pridržavali propisa, a one svakako nisu zanemarive. Iznosi kazni kreću se od 1500 do 15.000 maraka za pravne osobe, a za fizičke od 500 do nekoliko tisuća maraka. Kazne do 10.000 maraka plaćat će se ako ugostiteljski objekt ne bude vodio evidenciju o utrošku pića i jela ili pak ako ne istakne cijene svojih usluga na vidno mjesto.

Zakonodavac je uzeo u obzir da pojedinci vjerojatno neće poštovati naloge inspektora i provesti njihove odluke, pa je i za to predvidio kazne. Ugostitelji koji ne budu poštovali ono što su im inspektori naredili i ne plate kazne u zakonom predviđenom roku dobit će novu kaznu u iznosu od 15.000 maraka. Zakon će, nakon što prođe skupštinsku proceduru, biti upućen na javnu raspravu. S obzirom na veliki broj ljudi koji se bave ovom djelatnošću u HNŽ-u, očekuje se kako će mnogi biti zainteresirani za ovaj akt, te kako će imati prijedloge kako to zakonsko rješenje poboljšati.

Vlada ističe kako je predloženi zakon bolji od trenutačnog, te očekuje kako će, nakon konačnog usvajanja ovoga akta, ugostitelji na prostoru ove županije imati bolje uvjete za rad nego što je to sada slučaj.

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.