Novih 60 milijuna eura za izgradnju autoceste u FBiH

Javno poduzeće (JP) Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) obavještava da je međunarodna financijska institucija Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila financiranje projekata izgradnje autoceste Počitelj – Buna i trećeg lota dionice Zenica jug – Zenica sjever.

Radi se o novih 10 kilometara autoceste. Na taj način osigurano je dodatnih 60 milijuna eura za izgradnju koridora 5-C. JP Autoceste FBiH uputilo je inicijativu Vladi FBiH da odobri postupak zaduženja za navedene dionice.

Planirano je da se početkom slijedeće godine pokrene i tenderska procedura za izgradnju navedenih dionica.

– U proteklom razdoblju intenzivno smo radili na završetku pripreme za građenje novih dionica i na pregovorima s međunarodnim financijskim insitucijama za njihovo financiranje. Kako smo usporedo sa završetkom tenderske procedure za izgradnju autoceste do Počitelja i drugog lota zeničke zaobilaznice završili i projekte do Bune, kao i trećeg lota zeničke zaobilaznice, sada je na državnim institucijama da se opredijele jesu li ovi infrastrukturni projekti u BiH od državnog prioriteta – istaknuo je direktor JP Autoceste FBiH Ensad Karić.

Dodao je da je realno da do kraja godine započne izgradnja novih kilometara autoceste, ukoliko nadležne institucije obave svoj dio posla i završe proceduru odobravanja finansiranja ovih dionica.

Do sada je za izgradnju koridora 5-C osigurano 300 milijuna eura, i to za dionice: Počitelj – Međugorje, 100 milijuna eura, dužine 11 km, LOT 2 Zenica jug – Zenica sjever, 110 milijuna eura, dužine 8 km, Drivuša – Klopče, 30 milijuna eura, dužine 3 km, Počitelj – Buna i LOT 3 Zenica jug – Zenica sjever, 60 milijuna eura, dužine 10 km.

– Početkom slijedeće godine možemo imati u izgradnji novih 32 km autoceste na koridoru 5-C – priopćeno je iz JP Autoceste FBiH.

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.