Novim zakonom smanjit će se broj braniteljskih udruga

U Federaciji BiH trenutno djeluje oko 1.600 braniteljskih udruženja na različitim razinama, a među njima ima onih koji svoje skupštine nisu održali već godinama, pa čak i onih u kojima se predsjednik nije promijenio u proteklih 20 godina.

Federalno ministarstvo za pitanja branitelja procjenjuje da godišnje za financiranje braniteljskih udruženja bude izdvojeno oko deset milijuna maraka. Potvrdio je to za ‘Dnevni avaz’ i ministar Salko Bukvarević.

”Svaki mjesec osnivaju se nova udruženja, a jedan od razloga za to je što, prema važećim zakonskim propisima, udruženje mogu osnovati i samo tri čovjeka”, pojasnio je Bukvarević.

Prema njegovim riječima, do smanjenja broja braniteljskih udruženja na području FBiH doći će stupanjem na snagu zakona o osnivanju udruženja od posebnog društvenog značaja.

”Nacrt zakona usvojio je Dom naroda, a javna rasprava trajat će 60 dana. Ponudit ćemo obavezne kriterije za postojanje udruženja. Koliko će ih ispuniti, ne mogu reći. Ali, sigurno je da će doći do ogromnog smanjenja njihovog broja”, kazao je Bukvarević.

Pojasnio je da će organizacije morati podnositi dokaze o održavanju godišnjih skupština, financijske izvještaje i ispunjavati sve obaveze prema državi.

”I branitelji su podržali ovaj zakon. Mi ćemo nastojali riješiti pitanje reprezentarivnosti udruženja”, istaknuo je Bukvarević. Dodao je da je jedan od ciljeva i okrupnjivanje udruženja, možda formiranjem jedinstvene organizacije ili barem koordinacija.

”Osnovni kriterij za osnivanje udruženja od posebnog društvenog značaja bit će da okuplja najmanje 55 posto populacije koju želi predstavljati”, naglasio je Bukvarević za Avaz

2 komentara

  1. Posebno su neugodne one neke udruge što su privatizirale cijeli hvo kao da su samo oni hvo

    Like(1)Dislike(0)
  2. Dajte ljudima posa pa vi ukinite sve!Mora i sirotinja od nečeg zivit!!!

    Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.