O optužnicama protiv hrvatskih generala u BiH na tribini u Imotskom govorio general Mijo Jelić

Dvadesetak godina je trebalo proći od ratnih zbivanja u BiH da bi otpočeo progon hrvatskih zapovjednika, heroja i domoljuba na najvišim razinama zapovijedanja u vojnim strukturama HVO-a. Dugo su čekali i pomno isplanirali kako podići optužbe protiv onih koji su branili svoj narod ali i BiH. Prva takva optužba u kojoj Tužiteljstvo BiH optužuje generala HV-a i HVO-a Zlatana Miju Jelića je dosta prešutno prošla u hrvatskim političkim krugovima ove zemlje što je dalo dodatnog poticaja da vrlo brzo zatim Tužiteljstvo podigne novu optužnicu protiv još jednog hrvatskog generala koji je branio Posavinu i koridor. Đuro Matuzović i pripadnici HVO-a iz Orašja su spektakularno uhićeni i odvedeni u pritvor zbog navodnog ratnog zločina koji se istraživao preko dvadeset godina da bi došao povoljan trenutak za njihovo lišavanje slobode. Ova uhićenja su uzburkala hrvatsku javnost i Vladu RH koja je dizala glas ukazujući da je nedopustivo progoniti hrvatske generale te ih uhićivati na sramotan način. U BiH ponovno hrvatska šutnja što svakako ohrabruje nalogodavce da krenu sa još nekim uhićenjima visokih hrvatskih časnika i generala. Ovaj put spominje se general Glasnović također omiljeni hrvatski vojskovođa koji je branio Kupres. Ako je suditi po dosadašnjem načinu donošenja i podizanja optužnica sve je jasno, ta dobro poznata hrvatska šutnja i dalje pogoduje Tužiteljstvu da nastavi sa progonom hrvatskih generala…

Kako Hrvati iz Lijepe naše reagiraju na progon hrvatskih generala u BiH mogli smo doznati večeras u Imotskom gdje je ekipa ABCportala pratila tribinu generala Zlatana Mije Jelića koji je u prepunoj dvorani imotskog kina okupljenim braniteljima govori o problemima podizanja optužnica protiv pripadnika HVO-a te samom trenutnom stanju u BiH.

Na žalost došlo je vrijeme da niti jedan hrvatski časnik više nije siguran u BiH a najveći heroji Domovinskog rata poput generala Gotovine nisu sigurni doći u posjet svojim sunarodnjacima i suborcima u BiH. Hrvatska vlada ulaže određene napore kako bi zaustavila progone hrvatskih branitelja u BiH dok politički predstavnici hrvatskog naroda u BiH ove probleme guraju pod tepih. Njima su puno važniji zakoni o kladionicama, čulo se na ovoj tribini na kojoj je uz generala Jelića bio i Željko Šiljeg također general HVO-a.

Legendarni imotski bojovnici koji su sudjelovali u obrani cijele Dalmacije ali i drugih hrvatskih krajeva te kroz 4. gardijsku brigadu i dijelova Hercegovine pomno su pratili izlaganje generala Jelića i Šiljega te svojim dolaskom dali podršku generalu Miji Jeliću ali i pokazali veliki interes za sunarodnjake u BiH.

2 komentara

 1. Ma Mijo klasočna lopina

  Like(2)Dislike(1)
 2. Nije mi žao generala jer su korumpirani kao i ostali.
  Zar nisu mogli postrojiti svoje ljude i spriječiti da LOPINE dođu do mirovina i invalidnina.
  Oni su tim lopinama potpisivali prava i staž u ratu kojeg dotični nisu ni primirisali.
  Sad traže prava. Gospodo, dajte prava svojim pravim borcima pa ćete ih onda i Vi imati.
  Šutjeli ste kad su šikanirali i ponižavali vaše vojnike koji su ispred vas išli gdje je god trebalo,
  sad tražite da oni dignu glas za Vas. Ma nemojte.
  Izvolite, vadite se sami. Neka vam sad pomognu oni invalidi i umirovljenici sa falšanim papirima koje ste vi potpisali.
  Ne tražite od pravih boraca pomoć jer ih je većina bez ikakvih prava a vi na to šutite već dvije decenije.
  Šta sad želite. Podršku. Zaboravite… Bar moju podršku nećete dobiti jer ni ja nemam Vašu gospodo.

  Like(0)Dislike(2)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.