Obavijest vinogradarima i voćarima u Zapadnohercegovačkoj županiji

Zavod za poljoprivredu Županije Zapadnohercegovačke, Županijska izvještajno-prognozna služba (IPS) daje:

Obavijest vinogradarima i voćarima

Vinova loza se, ovisno o lokalitetu i sortimentu, u našoj županiji nalazi u fenofazi bubrenja pupova ili vunastog pupa. Slična je situacija i sa većinom voćnih vrsta. Najavljene oborine u narednim danima omogućit će infekcije i razvoj uzročnika jedne od najznačajnijih bolesti vinove loze – crne pjegavosti-fomopsisa. Simptomi crne pjegavosti najuočljiviji su u vrijeme rezidbe vinove loze, a prepoznaju se po nezdravoj boji rozgve. Rozgva poprima sivkasto srebrenu boju s crnim točkicama. U vinogradima u kojima je bolest uznapredovala, gljiva prelazi u staro drvo koje trune i čokot propada. Jedino upornim kemijskim tretiranjem vinograda duži niz godina te iznošenjem orezane rozgve i njezinim spaljivanjem van vinograda, jakost bolesti se smanjuje. Fomopsis je bolest vinograda koja je odavno poznata, no prije su se koristila uglavnom sredstva na bazi bakra pa je bolest držana pod kontrolom.

U ovom razvojnom stadiju za zaštitu se preporučuju sredstva na bazi bakra, i to: Cuprablau Z, Cuprablau Z ultra, Nordox 75 WG, Kocide DF, bakreno vapno WP 50, Champion WP 50. Ova sredstva mogu se koristiti i za zimsku zaštitu svih voćnih vrsta – tzv. zimsko preventivno tretiranje. Važno je da lozu i voćke doslovce okupamo ovim sredstvima, da bi ista mogla prodrijeti i ispod kore.

U vinogradima u kojima su prisutne štitaste uši savjetujemo skinuti staru koru loze te koristiti kombinaciju mineralnog ulja s gore navedenim pripravcima na bazi bakra ili koristiti već gotove pripravke Crveno ulje, Modro ulje i Plavo ulje. Ova zaštita vrijedi i za voćne vrste za suzbijanje štetnika koji prezimljuju na drveću, odnosno ispod kore voćaka.
Radi smanjenja populacije lozinih grinja, bakrenim pripravcima se mogu dodati sredstva na bazi sumpora (Chromosul 80, Thiovit Jet, Kossan WG, Tekući sumpor), ali se u tom slučaju ne smiju dodavati mineralna ulja.

Napomena: Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijeniti po mirnom vremenu prema uputi proizvođača. Svako tretiranje zabilježiti, a ambalažu zbrinuti na propisan način.

1 komentar

  1. To je trebalo već davno odraditi

    Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.