Obilježavanje Svjetskog dana dijabetesa u Županiji Zapadnohercegovačkoj

Udruga dijabetičara Županije zapadnohercegovačke (ŽZH) i ove godine organizira obilježavanje svjetskog dana dijabetesa, koji se obilježava svakog 14. studenoga.

Svjetski dan dijabetesa bit će obilježen u Grudama, u parku kod spomenika, zatim u Posušju kod Doma zdravlja, u Širokom Brijegu na Trgu širokobrijeških žrtava te u Ljubuškom ispred zgrade općine.

Na spomenutim lokacijama aktivisti će od 12 do 14 sati dijeliti materijale s informacijama o dijabetesu, njegovoj prevenciji, zdravom životu te ranom prepoznavanju i sprječavanju bolesti.

Građani će, također, moći besplatno izmjeriti razinu šećera u krvi.

Istoga dana, u 19 sati, u Grudama je planirana godišnja skupštine Udruge, te prigodno druženje i razmjena iskustava dijabetičara i ostalih članova Udruge, prijedlozi za daljnji rad i rezimiranje 2015. godine.

Procjenjuje se da u Županiji zapadnohercegovačkoj živi oko 9 000 dijabetičara. Pola od te brojke nisu ni svjesni bolesti, a polovina od dijagnosticiranih neadekvatno ili loše kontrolira bolest, što zbog slabe edukacije o samom oboljenju, što zbog negiranja bolesti i ostalih razloga.

Udruga dijabetičara Županije zapadnohercegovačke trudi se pružiti moralnu i edukacijsku, pa i financijsku potporu (trakice, pomagala) svim članovima kroz osmišljavanje raznih projekata, priopćeno je iz spomenute udruge.

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.