Obilježena 23. obljetnica oslobođenja Kupresa

Na Kupresu je obilježena 23. obljetnica oslobođenja Kupresa i Dan Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata HR-HB. Program je započeo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na masovnoj grobnici Ogledala iz Drugoga svjetskoga rata, te na spomen obilježjima: Suho Polje, Kupreško polje i na spomen obilježju poginulim Vukovarcima.

Nakon polaganja vijenaca u crkvi Svete obitelji služena je misa koju je predvodio kupreški župnik don Tomislav Mlakić. Potom je upriličen mimohod branitelja kupreškim ulicama, a povorku je predvodio orkestar Oružanih snaga BiH. U sklopu obilježavanja održana je svečana akademija u Hrvatskom domu gdje su se nazočnima obratili savjetnik predsjednice RH za pitanja branitelja Ante Deur, državni tajnik branitelja RH Ivan Vukić, Žana Ćorić i Zvonko Milas iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara , predsjednik Glavnog vijeća Hrvatske zajednice Herceg Bosne Vlado Šoljić te generali Željko Glasnović i Stanko Sopta.

”Kupres nam je u srcima i tu će navijek i ostati, kao zaravan koju kroz povijest mnogi agresori napadaše i mnoge nam ratove nametaše. Uvijek smo je branili i ostajala je naša, i danas je naša. Danas mi na Kupresu molimo i uvijek ćemo moliti za sve naše poginule i nestale, ranjene, za njihove obitelji. Mi se svake godine sjećamo njihove žrtve i slave”,  kazao je u svom govoru general zbora Stanko Sopta.

U sklopu akademije predstavljana je knjiga “Prilozi za povijest Hrvatske Republike Herceg-Bosne” Jadranka Prlića. Knjiga je objavljena u nekoliko svezaka, a predstavili su je Vladimir Šoljić i Hrvoje MandićProgram su organizirali Općina Kupres, Udruge Domovinskoga rata Kupres i Udruga spejcijalne policije iz Domovinskoga rata HR – HB.

***

Oslobađanje Kupresa bio je veličanstveni početak uvoda u oslobodilačke akcije HV-a, primarno Oluju, i HVO-a u BiH: Zima ’94., Skok 1, Skok 2, Maestral i Južni potez. Operacija je dobila ime po planini Cincar koja dijeli Kupreško i Glamočko polje i njenom istoimenom vrhu.

Osobito je važno istaknuti da je bilo nužno ovladavanje Kupreškom visoravni i gradom Kupresom zbog daljnjih priprema oslobodilačkih operacija u južnoj Hrvatskoj i oslobođenje Knina u akciji Oluja 95. Naime, Kupres je ključno strateško mjesto u Bosni i Hercegovini, posebno zbog prijevoja koji kontroliraju veliki dio jugozapadne BiH.

Govor generala zbora Stanka Sopte
23. obljetnica oslobođenja Kupresa
Kupres, 3.studenoga 2017.

Poštovani prijatelji!

Danas slavimo dvije obljetnice. Onu tužnu iz 1992. godine, od koje je prošlo četvrt stoljeća, punih dvadeset i pet godina. Ako o njoj nismo djeci pričali, onda je se neće sjećati, a ako je se oni ne sjećaju, onda je za malo neće ni biti. E, zato su obljetnice, da bude sjećanja i memorije, i da svjedočimo dužno poštovanje i izmolimo molitve za naše poginule prijatelje za naše  hrvatske branitelje.
Tog snježnog proljeća 1992. godine naši su branitelji skoro istjerali srpske paravojne jedinice i jedinice JNA koja je s njima okupirala sva hrvatska područja i ubijala naš puk i progonila ga. Pojačani neprijatelj, i tehnički daleko iznad mogućnosti skoro golorukih branitelja, ipak je zaustavljen na domak Šuici.

Kupres  nam je u srcima i tu će navijek i ostati, kao  zaravan koju   kroz povijest mnogi agresori napadaše i mnoge nam ratove nametaše. Uvijek smo je branili i ostajala je naša, i danas je naša. Danas mi na Kupresu molimo i uvijek ćemo moliti za sve naše poginule i nestale, ranjene, za njihove obitelji. Mi se svake godine sjećamo njihove žrtve i slave.

Uz ovu tužnu, mi se danas sjećamo i slavne obljetnice od prije 23 godine. Kroz vrijeme od prvog boja Hrvatsko je vijeće obrane u našoj Hrvatskoj zajednici HB i Hrvatskoj republici HB stasalo u respektabilnu vojnu silu.U slavnom smo boju pomeli okupatora i neprijatelja s ovih prostora. Vratili se na Kupres i na njemu živimo i uvijek ćemo živjeti.

O prošlosti našeg Kupresa pričaju nam stećci, gomile, govore nam gradine i crkvine, temelji ranokršćanskih i starohrvatskih crkava. Mi smo ih svjesni, ti su nam svjedoci povijesti u krvi i genima. I ne damo se i ne damo ih.

Želim iskreno moliti za svoje poginule suborce, za ranjene, za nestale. Želim izraziti sućut njihovim obiteljima, želim se danas nakloniti njihovim žrtvama.

Vama pripadnicima specijalne policije MUP-a HRHB koji danas slavite dan utemeljenja čestitam i zahvaljujem na žrtvi koju dadoste za slobodu Hrvatskog naroda. Vašem ratnom zapovjedniku generalu Zlatanu Miji Jeliću izražavam divljenje za blistavi ratni put i vitešku hrabrost s kojom Vas je predvodio.

Od srca čestitam slavnom Kupresu njegove obljetnice. Živjeli.

13 komentara

 1. O KAKVOM SE TO OSLOBOĐENJU KUPRESA RADI ,OD PRIJE 23 GODINE,KADA SU USTAŠKO -STEPINČEVSKE HORDE DINRASKIH HAJDUKA, POTOMAKA STEPINČEVIH DRAKULA I VAMPIRA,IZ VREMEN III-ĆEG REICHA , U KRVOLOČNOM VJERSKOM RATU,POD OKRILJEM ZLOČINAČKOG KAPTOLA ,A POD VODSTVOM ONOG SAMOUKOG ,NEUKOG ,KRUPNOZUBOG POVIJESNIČARA,KATOLIČKOG PROZELITA , SATRAPA ,TUĐMANA, PROTJERIVALI SVAKOG DRUGOG I DRUGAČIJEG,PO UZORU NA VREMENA IZ III-ĆEG REICHA ,ZBOG ČEGA SU MNOGI NJEGOVI SLJEDBENICI ZAVRŠILI U CRNOJ RUPI ,A ZLOČINAC,NON ,PLUS ULTRA ,STEPINAC, NA ROBIJI GDJE JE I SKONČAO SVOJ PRLJAVI ,ZLOČINAČKO-KLERIKLNI ŽIVOT. DAKLE, KRIŽARSKIM RATOM SU PODIJELILI GRAĐANE ,ONE KOJI SU DO JUČER ŽIVJELI U SAMOUPRAVNOJ DEMOKRACIJI,GDJE SU BILI SAMI SVOJI GOSPODRI ,A DANAS SU ROBOVI VLADAJUĆEG MONOPOLSKOG KAPITALA. MNOGI KOPAJU PO KANTAMA ZA SMEĆE ,JER IM JE EGZISTENCIJA NA SUPNJU STOKE SITNO GZBA ,KOJA UMIRE NA ISUŠENIM PAŠNJACIMA , A JEDAN ,ONAJ DRUGI ,VEĆI DIO, JE NA BIROU U POTRAZI ZA ROBOVANJEM .ALI ZATO IMAJU KLERIKALNO-ZLOČINAČKU VLAST ,KATOLIČKE CRKVE, KOJA IM NUDI SVOJE POSTULATE ,APSOLUTNO VJEROVANJE I APSOLUTNO SLUŠANJE, AKO ŽELE ZASLUŽITI ONAJ DRUGI SVIJET ,SVILE I KADIFE,3 METRA POD ZEMLJOM.

  Like(2)Dislike(29)
 2. Frano imas srece sto nezna ko si i gdje zivis,ali necu past na tvoj nivo,tisi govno cetnicko o kojem netreba pisat,vi ste htjeli veliku Srbiju prokleta bila ,Vasi Arkan Milosevic karadzic i oni majmuni sto su vam sad na Vladi itd da govna vise ne spominjem ja sam se borio protiv te stoke,to su bili vampiri Koi su klali nevin narod a vani su iaprali mozak,hvala Bogu i obranili bizali ste ko zecevi sve ratove ste započeli i u svim izgubili Jos jednom nek vam Bog prosvjeti Demonsku pamet cetnicka gubo,i grude online dopusta ovom majmunu da Pise protiv hrvatskog naroda a meni Ce izbrisati komentar sigurno

  Like(16)Dislike(2)
 3. Slusaj kako grmi, kako more pjeni
  pitaju te jesu li zaboravljeni
  za njih se pomoli, nek’ mi braca znaju
  heroji se nikad ne zaboravljaju

  Like(16)Dislike(0)
 4. Kada vidis kamen na kojemu pise
  da je ratnik pao i nema ga vise
  nemoj samo proci k’o da ne postoji
  tu su hrabro pali prijatelji moji

  Like(14)Dislike(0)
 5. Boj se bije bije ustaski se barjak vije za slobodu i za dom Hrvatski dom

  Like(12)Dislike(3)
 6. E dragi nas generale Mijo šta dozivišmo 90 posto nas u izbjeglistvu udba mas rascera.poz.iz Minkena svim izbjeglicama.

  Like(6)Dislike(2)
 7. Boze cuvaj nas od ovog frana i njegovi banana

  Like(2)Dislike(1)
 8. FRANO VAMPIRU JUGOSLAVENSKO ČETNIČKI TI SI ZAKASNIO 70-TAK GODINA.TA PRIČA JE AKTUALNA BILA 1945.G A DANAS SI SMIJESAN I JADAN JER POVIJEST KAŽE DRUKČIJE.

  Like(3)Dislike(1)
 9. FRANO i slicni..harakiri je za vas spas.

  Like(3)Dislike(1)
 10. Ovaj frano nije srb već ucviljeni partizan, biće da su mu i roditelji bili partizani, a baba i did hrvati. A on ispo govno na kvadrat.
  Ovakva sranja sam sluša samo u školi, prije rata, kada su ushićene komunjare trovali dicu, i to se natjecali tko će bolje nasrat.

  Like(4)Dislike(1)
 11. Oj kupresko ravno poljce,sto pozoba crnogorce.od tisucu i pedeset,osta ih samo deset!!!KUPRES BIO I OSTAO HRVATSKI

  Like(1)Dislike(1)
 12. A jesmo i bižali ne bi nas Bolt stiga

  Like(0)Dislike(0)
 13. Frano, jedi govna!!

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.