Očekuje se epidemija – BiH prijeti mišija groznica

Mišja groznica, koja se ovih dana pojavila u Hrvatskoj, a od koje je do sada zaraženo čak 40 osoba, prijeti i Bosni i Hercegovini. Tvrde to iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, navodeći da u našoj zemlji još, nasreću, nije izbila epidemija kao u Hrvatskoj, ali da su nasumični slučajevi u svim županijama zabilježeni, piše Dnevni avaz.

Poziv na oprez

Iz Zavoda upozoravaju da je pojava mišje groznice uobičajena za proljeće i ljeto. Navode da se u svibnju i lipnju očekuje veći broj oboljelih i izbijanje epidemije, te bh. građane pozivaju na oprez.

”Otprilike u svakoj županiji imali smo po jedan slučaj. No, u svibnju i lipnju, kada ljudi više borave u prirodi, očekuje se da broj zaraženih bude veći, čak možemo očekivati epidemiju”, kažu iz Zavoda.

Oni upozoravaju građane da posebno pripaze na higijenu i da za vrijeme boravka u prirodi hranu drže u zatvorenim posudama, ne sjede direktno na tlu te češće peru ruke kako bi se zaštitili od glodavaca.

Ističu i da su u opasnosti od zaraze osobe koje borave u prirodi, poput šumskih radnika, zemljoradnika, izletnika, planinara.

”Mišja groznica ne prenosi se s osobe na osobu, nego direktnim kontaktom s ovim glodarom, ili preko voća i povrća koje nije oprano, a s kojim je zaražena životinja došla u kontakt”, kažu iz Zavoda.

Ističu i da zaraženi s blažim simptomima u bolnici provedu deset dana, dok oni s težim u bolnici borave i do mjesec.

Zatajenje bubrega

”Bolest započinje općim simptomima kao što su povišena temperatura, glavobolja i loše opće stanje. Nakon toga slijede jaki bolovi u stomaku i leđima, koji mogu biti praćeni mučninom, povraćanjem i proljevom, zamućenim vidom, ponekad crvenilom lica i osipom. Kasniji se simptomi bolesti mogu manifestirati naglim padom pritiska, pojavom krvarenja i razvojem stanja šoka. U težim slučajevima dolazi do smanjenog mokrenja ili čak do prestanka mokrenja, zatajenja bubrega, a u tom slučaju pacijenti moraju nekoliko dana na dijalizu. U onim najtežim slučajevima, koji su u BiH rijetki, može doći do šoka i smrti”, ističu iz Zavoda.

Epidemije se, napominju, javljaju ciklično.

Ono što posebno zabrinjava jeste činjenica da su miševi i pacovi postali svakodnevica Sarajlija, koji ih nerijetko viđaju u svojim ulicama, podrumima, a mogu se vidjeti i u užoj gradskoj jezgri.

3 komentara

  1. Haha. Misija groznica pticija gripa kravlje ludilo svinjska gripa ovčija bruceloza stali sve nece??? Evo ja predlazem jednu novu bolest nek se zove MAČIJI KAŠALJ

    Like(3)Dislike(1)
  2. Farmaciji brze cjepivo proizvodi

    Like(3)Dislike(0)
  3. Mora nam prjetit misja groznica kad se vise od nas sto smo bili u ratu pitaju misi koji su se skrivali za vrjeme rata,sto u njemackoj sto u podrumima,a sada imaju mirovine i povlastice,dobre poslove za clanove obitelji.pa kako to drugacije zvati nego misija groznica.

    Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.