Očekuje se i daljnji pad broja učenika u školama

Na pragu je rujan, mjesec koji najavljuje kraj ljeta, ali i kraj veselih dječjih trčkaranja. Za većinu njih rujan je mjesec kada prestaju bezbrižni dani, a počinje vrijeme kada treba sjesti u školske klupe. Dok učitelji vrše posljednje pripreme za početak nove školske godine, tek manji broj učenika koji nisu s uspjehom završili razred u lipnju pokušava to učiniti na popravnom ispitu, piše Večernji list BiH.

Ovisno o kalendaru

Kao i ranijih, tako i ove godine nastava počinje različito, ovisno o kalendaru rada koji donose županijska resorna ministarstva. Dok će u većini škola koje rade po bošnjačkom nastavnom planu i program na prvi školski sat učenici doći u četvrtak, 1. rujna, za učenike koji nastavu slušaju na hrvatskom jeziku početak nastave zakazan je za ponedjeljak, 5. rujna. Naime, odlukom o kalendaru rada osnovnih škola za školsku 2016./2017. godinu, Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta propisalo je početak i završetak nastavne godine, trajanje polugodišta, trajanje učeničkih odmora i broja radnih dana u osnovnim i srednjim školama. Nastava u školskoj 2016./2017. godini počinje 5. rujna 2016. godine i završava 14. lipnja 2017. godine.

Prvo polugodište završava 23. prosinca 2016. godine, a drugo polugodište započinje 11. siječnja 2017. godine. Proljetni odmor učenika započinje 13. travnja 2017. i završava 21. travnja 2017.

Sve manje učenika

Sudeći na osnovi dosadašnjih godina, može se naslutiti kako će i sljedeće školske godine veliki broj klupa ostati prazan. Naime, analizirajući proteklu školsku godinu može se zaključiti kako je trend “bijele kuge” nastavljen i ove godine. Iz godine u godinu škole su sve praznije, što zbog manjeg broja novorođenčadi, što zbog masovnog iseljavanja cijelih obitelji.

Tijekom proteklih pet godine broj učenika upisanih u prvi razred osnovne škole u Federaciji BiH smanjen je za 302 ili 1,38 posto. Ukupan broj učenika u osnovnim školama u Federaciji BiH je, također, kontinuirano smanjivan u razdoblju od školske 2011./12. do 2015./16. godine i manji je za 19.705 ili 9,45 posto. I analiza broja učenika upisanih u prvi razred srednjih škola u FBiH u ovom razdoblju pokazuje smanjenje u devet županija, i to za 12.573 ili 36,57 posto. Analizom kretanja ukupnog broja učenika srednjih škola u FBiH u ovom petogodišnjem razdoblju utvrđeno je kako je broj učenika srednjih škola smanjen za 15,84 posto, priopćeno je iz Ureda za informiranje Vlade FBiH. Kraj protekle školske godine dočekan je s 2316 učenika srednjih škola manje u odnosu na broj učenika koliko ih se upisalo početkom protekle školske godine. Nažalost, odustajanje učenika od škole moglo bi se nastaviti i sljedeće školske godine.

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.