Očekuje se veliki broj hodočasnika u svetištima i župama Kraljice Mira u BiH

Od prvog dana devetnice Velikoj Gospi rijeke hodočasnika skupljaju se u Gospinim svetištima. Posebno na uočnicu i na samu svetkovinu bit će marijanska svetišta ispunjena milijunima hodočasnika.

Petnaestoga kolovoza slavimo svetkovinu Velike Gospe, tj. Uznesenje Blažene Djevice Marije na nebo, koja je u Katoličkoj crkvi zapovjedna svetkovina. Zacijelo, marijanska svetišta privlače i mnoge vjernike koji nisu katolici.

Katekizam Katoličke crkve donosi: “S Marijom na neki način započinje ‘punina vremena’. Ona je najsavršenija slika i ostvarenje Crkve”. Djevica Marija sudjelovala je slobodnom vjerom i posluhom u ljudskom spasenju. Rekla je svoje “da” “uime čitavoga čovječanstva”: po svojoj poslušnosti postala je nova Eva, majka živih. Bog je Mariju okrunio najvišom slavom – uznesena je na nebo, “tijelom i dušom proslavljena je na nebu”. Velika Gospa je blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije. Drugi vatikanski sabor, između ostalog, kaže: “Crkva se u Mariji divi i uzvisuje najodličniji plod otkupljenja, i u njoj s radošću promatra, kao u najčistijoj slici, ono što sama želi biti i nada se da će biti”.

Ovih dana milijuni vjernika hodočaste u Loretto (Italija), Guadalupe (Meksiko), Czestochowu (Poljska) Lourdes (Francuska), Fatimu (Portugal), La Vang (Vijetnam), Lujan (Argentina), Banneux (Belgija), Brezje (Slovenija) i Međugorje (BiH). U Republici Hrvatskoj vjernici se okupljaju posebno u Mariji Bistrici, Sinju, Remetama (Zagreb), Trškom Vrhu, Loboru, Molvama, Šumanovcima kod Županje, Oštarijama ogulinskim, Vižindi u Istri, Vrpolju, Vepricu, Pleternici, Jelsi, Pagu, Orašcu, Gerovu u Gorskom kotoru, Baškoj, Aljmašu, Trsatu (Rijeka), Korčuli… Vjernici katolici u BiH hodočaste u Široki Brijeg, te u Kreševo, Rama-Šćit, Stup (Sarajevo), Olovo, Uskoplje, Suho Polje, Dolac kod Travnika, Osovu, Koraće, Breške (Tuzla), Komušinu (Kondžilo), Tolisu, Gorance, Čitluk, Nevesinje, Prisoju, Seonicu, Posušje, Gradac, Trebinje, Dračevo, Ivanjsko, Banju Luku, Sokoline, Sanski Most, Dolinu i Jajce te će ispuniti i druge brojne župne, područne crkve i groblja.

U Crnoj Gori katolicima je posebno draga crkva Gospe od Škrpjela, koja se nalazi na umjetnom otočiću u blizini Perasta.

Vjernici će moliti Gospu za majčinski zagovor za sebe, svoje obitelji, župne zajednice, narode i cijeli svijet te posebno za pravedni mir među narodima.

VL

3 komentara

 1. Nema baš puno župa i svetišza Kraljici mira posvećenih,ali ima Velikoj i Maloj Gospi.
  Kraljica mira se kao svetkovina slavi u 5. mjesecu

  Like(0)Dislike(0)
 2. Anonimno
  kakva Velika i Mala Gospa.
  Ti očito ne znaš da je vjera unas počela sa ukazanjima u Međugorju? 🙂

  Ili ti imaš nešto protiv? ):

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.