Očevi na porođaju, zainteresiranost raste: Cijene tečaja u Mostaru 100 KM

Dok je na zapadu nazočnost očeva na porođaju nešto što se čak i podrazumijeva, u BiH su rijetki očevi koji se odluče nazočiti porođaju iako to većina bh. bolnica dopušta. Mišljenja majki i očeva u vezi s ovom temom su podijeljena – neki su za, a neki protiv.

Zainteresiranost raste

Stručnjaci i liječnici kažu da bi to moglo biti dobro za dodatnu povezanost bračnog para i obitelji, dok neki smatraju da muškarci zaista nemaju što raditi u rađaonici jer ne mogu pomoći svojim suprugama, a dožive stres gledajući krv i slušajući bolne uzvike.

Prema podacima bh. ginekoloških i rodiljskih klinika, tek deseci muškaraca našli su se u rađaonicama u posljednjih deset godina otkad je prisutnost porodu omogućena u BiH. Da bi budući otac ili netko drugi blizak rodilji bio nazočan porođaju, u većini bh. bolnica za to će morati i platiti. Cijena se kreće od 20 KM, koliko moraju izdvojiti budući očevi čije partnerice rađaju u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, do 100 KM, koliko je potrebno izdvojiti za tečaj pripreme za porođaj u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru. Naime, u Univerzitetskom kliničkom centru RS-a od veljače ove godine očevi plaćaju samo troškove jednokratne opreme koju koriste prilikom ulaska u rodilište, dok su ranije za to morali izdvojiti čak 500 KM.

Obvezni tečaj u Mostaru

Nada Jokanović, suradnica za informiranje UKC-a RS-a, kazala je za Faktor da se broj zahtjeva za nazočnost na porođaju povećao nakon snižavanja cijene, pa je u ovoj klinici u osam mjeseci podnesen 61 zahtjev očeva da nazoče porodu.

Nazočnost pratnje u rađaonici SKB-a Mostar moguća je od svibnja 2010. godine. “Nazočiti porođaju može suprug ili osoba bliska rodilji. Uvjet je završen edukacijski tečaj pripreme za porođaj koji se svakog mjeseca, osim srpnja i kolovoza, održava u SKB-u Mostar. Cijena tečaja pripreme za porođaj je 100 KM. Iz mjeseca u mjesec bilježimo sve veće zanimanja trudnica, ali i njihovih partnera za edukaciju. Obično se nakon završene edukacije većina očeva odluči, naravno, uz suglasnost rodilje, nazočiti porođaju”, kazala je za Klix.ba glasnogovornica SKB-a Mostar Adrijana Pandža.

Za razliku od mostarske i banjolučke bolnice, nazočnost očeva ili neke druge pratnje u Sarajevu i Tuzli je besplatna. Premda je nazočnost očeva na porodu u UKC-u Sarajevo moguća od 2010. godine, to su do sada iskoristila svega 64 oca. U razdoblju od deset godina, koliko je nazočnost pratnje na porođaju dopuštena u UKC-u Tuzla, to je iskoristilo oko stotinu očeva i majki rodilja.

6 komentara

 1. Ma dajte. Okanite se ovog zapadnjačkog sranja.

  Like(3)Dislike(4)
 2. Jos fali da pocmu radati,umjesto njih

  Like(4)Dislike(5)
 3. Da odem pa mi posle nabija na nos .koji sam ja muku imala kad sam radala jesi li vidija

  Like(2)Dislike(2)
 4. žena je đavaaaaaaaa

  @anonimno Pa šta bi vam točno falilo i da počnete rađati??

  @pipen Zapadnjačka glupost – dijelit najznačajniji trenutak u životu??!
  A nije glupost “nasekiran” čekati da ti jave da si dijete dobio pa da se po našem starom hrvatskom katoličkom i svetom običaju odeš oblokati ko stoka? To je onako baš proobiteljsko ponašanje.

  Like(0)Dislike(1)
 5. Da mogu muski rodit nijedna nebi radala to im je jedina muka u zivotu.

  Like(2)Dislike(2)
 6. Nije nama muka radjat. Da je, nebi radjale. Vrlo jednostavno.
  Pitanje je sto je vama muka gledat??

  Like(1)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.