Od 2015. se prestaje plaćati roaming?

U zemljama regije od siječnja naredne godine bi se trebao ukinuti roaming. Nacrt sporazuma i inicijativa kojom se najavljuje smanjenje troškova korištenja elektronskih komunikacija tijekom boravka građana u drugim zemljama, bit će uskoro prezentirani ministarstvima, nakon čega će se odlučiti o primjeni.

Kako je najavljeno postignuta je suglasnot vlada i regulatornih tijela Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Albanije, Turske i Makedonije da zemlje Balkana od 2015. neće plaćati roaming za korisnike mobilne telefonije.

Komentari M:tela, HT Eroneta i BH Telecoma

Komentare na najavu o ukidanju roaming novinari Dnevnog avaza zatražili su od predstavnika nacionalnih telekom operatera, koji su ovog ljeta kreirali posebne promotivne roaming ponude za određene destinacije na koje korisnici najviše putuju.

Iz kompanije “M:tel” istaknuli su da očekuju razgovore s nadležnim ministarstvom i regulatorom kako bi bili precizirani uvjeti o ukidanju roaminga. Poštujući regulatorne okvire, ovaj telekom operater najavio je da će cjenovnu politiku za komunikaciju u roamingu kreirati kroz sporazume s međunarodnim telekomima za korištenje njihovih mreža.

Korisnici “HT Eroneta” već duže vrijeme imaju mogućnost najpovoljnijeg telefoniranja iz roaminga prema svim mrežama u BiH, rečeno je iz ovog telekom operatera.

”Podržavamo svaki dogovor koji našim korisnicima omogućuje povoljnije komuniciranje iz roaminga, odnosno ukidanje naplate roaminga”, kazala je za “Avaz” Lavinija Tadić iz Odjela za korporativne komunikacije „HT Eroneta”.

“BH Telecom” je mišljenja da je inicijativa za ukidanje roaminga u regiji korisna i da je na tragu direktive EU da u svim zemljama postepeno bude ukinut roaming.

”U tom slučaju, svaki operater naplaćivao bi samo realne troškove. Cijene bi bile svakako deset puta niže za sve korisnike u regiji”, naveli su u “BH Telecomu”.

Sporazum se potpisuje u rujnu

Sporazum regulatornih agencija po kojem će 2015. biti ukinut roaming za korisnike mobilne telefonije iz Crne Gore, Srbije, Makedonije, Albanije i Turske trebao bi biti potpisan krajem rujna u Budvi, najavio je Zoran Sekulić, direktor Agencije za elektronske komunikacije Crne Gore.

Prema njegovim riječima besplatan roaming bit će omogućen od početka naredne godine, jer je neophodno da države regije potpišu prve sporazume, prilagode svoje zakonodavstvo toj novini.

bljesak.info

 

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.