Od 25. listopada zakonski kažnjivo hodanje i tipkanje na mobitel

Korištenje pametnih telefona postalo je toliko učestalo da više nije neobično vidjeti nekoga da hoda ulicom i gleda u ekran.

Dok su mobilni telefoni imali fizičku tipkovnicu, vještiji korisnici mogli su tipkati bez gledanja. No, pametni telefoni s ekranima osjetljivima na dodir prisilili su ih da ipak pogled drže na ekranu.

Zbog toga su kao vozači, ali i kao pješaci postali neoprezniji i češće sudjeluju u prometnim nesrećama jer im je pozornost usmjerena na ekran, a ne na svijet oko sebe.

Zato su neki gradovi uveli posebne staze za one koji koriste pametne telefone, kao i posebne zvučne i svjetlosne signale kad se približavaju prometnici, javlja Bug.hr.

No, Honolulu je nedavno donio zakon koji će kažnjavati one kojima je pažnja usmjerena na pametni telefon, a ne na cestu.

“Distracted Walking Law” ili Zakon o ometanom hodanju na snagu će stupiti 25. listopada 2017. godine. Zabranjuje ulazak u raskrižje s pogledom na ekran (kamere, tableta, pametnog telefona ili videoigre). Zakon se ne primjenjuje na one koji u tom trenutku zovu hitne službe ili se nalaze na pločniku.

Kazne za prekršitelje koje prvi put uhvate u prekršaju će biti od 15 do 35 dolara (25 do 55 KM), dok će recidivisti biti kažnjeni s čak 99 dolara (oko 150 KM).

S obzirom na to da su znanstvenici već utvrdili da smo ovisni o pametnim telefonima i da to utječe na način na koji se krećemo, čini se da će donošenje ovakvih zakona biti sve češće kako bi se zaštitili pješaci, ali i vozači.

4 komentara

 1. Kako vi to napisete ko da ce u nas bit kazne,boze moj novinarstva.mogli ste napisat clanak naslova,”prihodi od turizma milijardu maraka”onda kasnije napisati u spanjolskoj.

  Like(3)Dislike(2)
 2. Boze moj budala!!!

  Like(2)Dislike(1)
 3. Sreca pa ce se sad u Mostaru kupovati prenosni zvucnici, jer bi policajci mogli zarađivati dnevnicu na studentima koji hodaju gradom sa slusalicama u usima…..

  Like(0)Dislike(0)
 4. Evo taman kod bezdana odam i svi gledaju u me pa tipkam ko fol curi a neki mi trubi jer me zamal nije grunio…boze sacuvaj ovizi vozaca

  Like(1)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.