Od listopada kreće privatizacija pet poduzeća u FBiH

Prema usvojenom Akcijskom planu za provođenje Reformske agende, Vlada FBiH namjerava u roku od samo tri mjeseca, od listopada do prosinca privatizirati minimalno pet poduzeća s manjinskim državnim kapitalom.

Kako saznaju federalni mediji radi se o “Bosnalijeku”, “Energopetrolu”, “Aluminiju”, “Fabrici duhana Sarajevo” i “Sarajevo-osiguranju”. Ukupan državni kapital u ovih pet poduzeća procjenjuje se na 190 mil KM.

Prema procjenama, malo je vjerovatno da Vlada može u ovako kratkom roku prodati državni kapital u tim poduzećima za optimalnu cijenu. Štoviše, ako se vlast upusti u ovaj posao bez temeljite pripreme, FBiH će biti višestruko oštećena.

– Prvo treba napraviti sastanke u upravama, sindikatima, nadzornim odborima, a da se onda nakon toga uradi procjena tržišne vrijednosti državnog udjela. Ako bi se išlo na burzu, to bi značilo da bi državni dio, naprimjer u FDS-u, mogao biti teorijski prodan za 20 mil KM. To je, prema burzanskim pravilima, po vrlo niskoj cijeni. Kapital FDS-a, prema knjigovodstvenoj vrijednosti, iznosi 51,3 mil KM, što znači da on trenutno može biti prodan za, praktično, pola cijene. U ovaj posao ne bi se trebalo ulaziti bez angažiranja ugledne revizorske kuće koja će prvo procijeniti tržišnu vrijednost kompanija, procijeniti koliko je to novca i da ispod toga ne može ići – rekao je izvor lista.

Vlada FBiH, kako je navela u Akcijskom planu, od prodaje državnog kapitala u javnim poduzećima planira sanirati Zavod PIO/MIO, kupiti socijalni mir i spriječiti eventualne proteste umirovljenika.

Knjigovodstvene vrijednosti poduzeća:

“Bosnalijek” – 19,25% kapitala od 15 mil KM
“Energopetrol” – 22,1% kapitala od 15,1 mil KM
FDS – 39,9% kapitala od 51,1 mil KM
“Aluminij” – 44% kapitala od 83,6 mil KM
“Sarajevo-osiguranje” – 45,5% kapitala od 26,3 mil KM

1 komentar

  1. Stace privatizirat Aluminij njega je privatizirao direktor financija doticni gosp.Milas..

    Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.