ODBIJENA INICIJATIVA: Igre na sreću neće u sustav PDV-a

Potvrđeno je kako inicijativa nekoliko zastupnika Zastupničkog doma Parlamenta FBiH da se uvede PDV za igre na sreću nije prihvaćena. Razlog je činjenica što je iz Uprave obrazloženo da je prijedlog takvog rješenja u suprotnosti s europskim direktivama

Igre na sreću, prema svemu sudeći ipak neće ući u sustav PDV-a. Naime, nakon jučerašnje sjednice Upravnog odbora Uprave za neizravno oporezivanje (UNO)
potvrđeno je kako inicijativa nekoliko zastupnika Zastupničkog doma Parlamenta FBiH da se uvede PDV za igre na sreću nije prihvaćena. Razlog je činjenica što je iz Uprave obrazloženo da je prijedlog takvog rješenja u suprotnosti s europskim direktivama. Naš je list dan ranije donio informaciju prema kojoj je nakon dostavljanja ove inicijative zatraženo mišljenje UNO-a, a što je i učinjeno te je Uprava dostavila svoj stav vezan uz uvođenje PDV-a na igre na sreću.

U tom je dopisu navedena važeća legislativa Europske unije te je napomenuto kako su u svim zakonskim rješenjima zemalja Europske unije igre na sreću oslobođene od plaćana PDV-a te se one tretiraju na drugačiji način, odnosno putem plaćanja izravnih poreza koji su kod nas na razini entiteta. Inače, predlagatelji iz federalnog Parlamenta su u svojoj inicijativi naveli kako bi sredstva od toga onda bila raspoređivana za zdravstveni sustav.


Raspodjela sredstava

Osim ove tematike na sjednici je usvojena odluka o utvrđivanju privremenih koeficijenata za raspodjelu sredstava s Jedinstvenog računa za razdoblje listopad- prosinac 2016. godine. Prema ovoj odluci Federaciji BiH bit će doznačeno 64,29 posto prihoda s Jedinstvenog računa, a Republici Srpskoj 32,16 posto dok Brčko distriktu pripada 3,55 posto.


Oslobađanje plaćanja dadžbina

Upravni odbor UNO-a jučer je usvojio pak izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV) kako bi se uskladio s novim Zakonom o carinskoj politici BiH, a riječ je o tehničkim izmjenama koje se tiču oslobađanja od plaćanja uvoznih dažbina pri uvozu robe u carinsko područje BiH, čime se vrši i usklađivanje s europskim zakonodavstvom.

Upravni odbor primio je k znanju izvješće o reviziji o financijskom poslovanju UNO-a za 2015. godinu, a razmatrana je i redovita mjesečna informacija o stanju i aktivnostima UNO gdje je istaknuto da su prihodi od PDV-a u porastu.

Dnevni list 

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.