Odlazak na ljetovanje: Što je sve dozvoljeno unijeti u Hrvatsku?

 

Paprene cijene smještaja u sobama, apartmanima i hotelima na hrvatskoj obali, kao i skupe namirnice u trgovinama, a pogotovo hrane i pića u ugostiteljskim objektima, koje su nerijetko dvostruko više nego u BiH, turiste iz BiH tjeraju da na ljetovanje u susjednu Hrvatsku kreću “opskrbljeni”, piše Avaz.

Nije rijetkost da bh. građani na more nose gotovo sve, od toaletnog papira do sokova, a sve da bi uštedjeli. Mnogi koji su ove sezone već bili na Hrvatskom primorju, uvjerili su se u paprene cijene u prodavnicama i kafićima, a posebno je, kako navode, preskupo voće na tržnicama.

S druge strane, Dragovan Petrović, predsjednik Udruženja potrošača RS, tvrdi da takozvani paradajz-turizam nema smisla, jer “cijene u susjednim zemljama nisu toliko divlje koliko se piše u medijima tokom ljetnih mjeseci”.

– Mi smo uspoređivali cijene u BiH i u zemljama okruženja i to su male razlike. Cijena voća i povrća na Jadranu je za nekih deset posto viša nego u BiH, a ima artikala i koji su jeftiniji. Turisti se zbog uštede 40-50 KM izlažu riziku da budu sankcionirani na granici jer je u zemljama EU zabranjen unos hrane. Preporučujem građanima iz BiH koji putuju na ljetovanje u Hrvatsku da to ne rade jer neku značajniju uštedu neće napraviti – istaknuo je Petrović za Avaz.

Hrvatska je od 2013. godine članica Europske unije i od tada za bh. građane važe pravila kao i za sve ostale koji dolaze iz „trećih zemalja”.

Prema informacijama dostupnim iz Carinske uprave Hrvatske, u tu zemlju se uopće ne smiju unijeti proizvodi od mesa i mlijeka. Preko graničnih prijelaza mogu se unijeti razumne količine hrane koje upućuju na to da se radi o količinama za osobne potrebe putnika i njegove obitelji, poput kruha, kolača, čokolade i konditorskih proizvoda, dodataka hrani, tjestenine, juha i začina te drugih prehrambenih proizvoda koji ne sadržavaju svježe ili prerađeno meso i proizvode od mlijeka ili ribe.

– Osobnim prtljagom putnika, odnosno predmetima u njemu, smatraju se odjeća, obuća, higijenske potrepštine te druga roba (osobni nakit, fotoaparati i kamere, laptopi i drugi mobilni električni uređaji, sportska oprema, predmeti za razonodu) u razumnoj količini, koji su putniku potrebni za vrijeme privremenog boravka – naveli su iz Carinske uprave Hrvatske.

Što je dozvoljeno unijeti u Hrvatsku

1 kilogram kave

16 litara piva

200 cigareta ili 250 grama duhana za pušenje

2 litra žestokog pića

4 litra vina

1 parfem od 50 mililitara

1 buket cvijeća

Svježe voće i povrće (osim krompira) do 5 kilograma

Lijekove najviše za mjesec, uz potvrdu liječnika

Ljubimca uz veterinarski certifikat

11 komentara

 1. konzum i lidl u hrvatskoj…mores i jeftinije proc nego kad kupujes ovde…nego eto.

  Like(3)Dislike(0)
 2. Mozes, mozes, zato sperci i dolaze u Goricu u autobusima !!!

  Like(0)Dislike(0)
 3. Dragi moji Hercegovci cijena kosarice namjernica za domacinstvo koja sadrzava sve sto koristi jedna kuca povoljnija je u Hrvatskoj u velikim centrima kao na primjer PLODINE,KAUFLAND,LIDL,TOMY I KONZUM u odnosu na centre u Hercegovini za 20 do 30% jos ako pratite svakodnevne akcije dali u katalozima ili Msxtv-u.
  Zato braco Hercegovci vi ste promucurni pa koristite to.

  Like(2)Dislike(0)
 4. Da,da zato je Posusje puno imocana..

  Like(0)Dislike(0)
 5. Za Hercegovku
  Imocani dolaze kod Velje za odjecu a ne za kucne namjernice.
  Pozzz Hercegovki

  Like(1)Dislike(0)
 6. Zagrepcanine moj, Zagreba ti vidio nisi, nego nas pokusavas uvjerit tako sto kazes “namjernice” 😀
  Nemas pojma o gramatiKi!

  Like(0)Dislike(0)
 7. Lud.zbunjen.normalan

  Imocani dolaze u Goricu isključivo radi toga što imaju pravo na povrat PDV.a. Te kako bi kupili duhan cigarete i gorivo koji su jedini jeftiniji kod nas.
  Svaki drugi artikala je skuplji u Prodexa nego u Konzumira ili Lidlu.
  Da Carina radi svoj posao nijedan Dalmatinac nebu dolazio u šoping u Goricu.
  Da se poštiva zabrana uvoza mesa u Hrvatsku Prodex bi mogao zatvoriti trgovinu.

  U zadnje vrijeme Konzum i Pivac imaju čak i jeftinije stvari od Prodexa.
  Da nema potkupljeni policajaca i carinika pola trgovina u Gorici bi se zatvorilo.

  Like(0)Dislike(0)
 8. mi smo jači od svih šperaca ha ha ha ha nije ovo kada smo išli u imotski da kupimo od germe do cipela to zaboravimo a što nas mrze šperci nismo mi krivi

  Like(0)Dislike(0)
 9. da bi ušpara 10 kuna šperac dolazi u hercegovinu da ulije gorivo a ne razmišlja o kvaliteti i koliko će ga doći opravka motora

  Like(0)Dislike(0)
 10. Dragi moj Hercegovac kaj se veli gramatiki ili gramatici.
  Zakaj pizdiš
  Vrag te jebi selački!!!!

  Like(0)Dislike(0)
 11. Prd svi

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.