Odvjetnik Brune Stojića: Hrvatsko-bošnjački sukob izbio jer su Muslimani iz HVO-a napali svoje suborce Hrvate

Budući da Sudsko vijeće Haaškog tribunala, kvalifikaciju udruženog zločinačkog pothvata (UZP) doslovno temelji na napadu HVO-a na kuću Envera Šljive u Uskoplju, odvjetnik Khan posebno se osvrnuo na taj dio.

„Sudci su iznijeli nešto što na prvi pogled izgleda vrlo jasno, eksaliranje sukoba, organizacija sukoba i onda UZP jer se niz dokaza, iskaza svjedoka i dokumenata uopće nije uzeo u obzir i tako iznio jedan proizvoljan zaključan“, rekao je Khan.

Dodao je i kako je bilo kritičnih točaka gdje je stalno dolazila do sukoba između HVO-a i Armije BiH, kako je to u izdvojenom mišljenju i naveo sudac Antonetti.

Khan je citirao navode iz Antonnetijeva izdvojednog mišljenja gdje potonji to tretira kao „klasični interni sukob u kojem lokalne političke eskalacije i ega nekih političara dovode do sukoba.

Khan je kazao i kako su u siječnju 1993. vodstvo Hrvata u BiH sudjelovalo u svim mirovnim pregovorima i da je konstatacija da je sukob između Hrvata i bosanskih Muslimana počeo napadom HVO-a na Uskoplje 18. siječnja krajnje nerazumna.

Podsjetit ću vas, rekao je Khan, napetosti i sukobi bile su i prije tog 18. siječnja.

“Sukobi s Armijom RBiH počeli su puno ranije. No, i da je, postojao taj navodni UZP i da su htjeli Banovinu Hrvatsku, zašto onda tog 18. siječnja nisu zauzeli cijelu provinciju, ako je već postojala takva široka invazija HVO-a”, upitao je Khan.

O konkretnom napadu na kuću Envera Šljive odvjetnik Khan je govorio o karakteru i prirodi napada tvrdeći kako to nije transformativni događaj kojim je počeo UZP.

„Optužba je jučer ustvrdila da je jedan tenk uzeo na nišan jednu kuću i prouzročio pogobiju, a paljba je nastavljena. No, niste naveli vrstu i točnost korištenog oružja, blizinu legitimnog vojnog cilja i činjenicu da je u dvorištu bio bunker o čemu je HVO-a obaviješten dan ranije“, rekao je Khan.

Dodao je i kako su svjedoci kazali, a Sudsko vijeće prihvatilo, da je na tom području bilo vojnika Armije RBiH koji su pucali iz kuća i da nema doakza da su to bili civili.

Khan je tako kazao, kako su svjedoci optužbe, tvrdili da je to bilo područje borbenog djelovanja i da su borbe počele od 7 sati ujutro, iskopani rovovi, a granatiranje tek u 12 popodne. Dodao je i kada su pitali Andrew Williamsa, je li tenk napao kuću u Uskoplju, on je rekao da je to bili tenk ili protutenkovski projektil.

Khan je napomenuo i na pisano svjedočenje Kemala Šljive koji nikada nije došao u Haag fizički svjedočiti niti potvrditi.

“Ono što je na ‘papiru’ napisao ne može biti temelj UZP-a jer HVO nije znao, ako jesu zaista, civili bili u podrumu kuće”, rekao je Khan.

Naveo je i kako je istina jasna u nekim drugim predmetima, poput onog protiv Envera Hadžihasanovića gdje je Haaško tužiteljstvo prihvatilo da je Armija BiH bila angažirana u masovnim napadima tijekom lipnja 1993., ali poslije toga su muslimanski pripadnici HVO-a napali hrvatske pripadnike HVO-a.

“Sudsko vijeće, umjesto da pokuša složeni niz činjenica razmotriti, zaključke izvodi ne dovodeći ni u kakvu vezu uzroke i posljedice”, zaključio je Khan.

Dnevnik.ba

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.