Oko 10 tisuća branitelja izlazi na prosvjede širom Federacije

Sedamdesetak udruga proisteklih iz Domovinskog rata okupljenih oko Vijeća branitelja BiH održat će 19. svibnja s početkom u 12 sati mirne prosvjede širom Federacije kako bi izrazili nezadovoljstvo stanjem u kojem se nalaze, kao i  zbog odnosa vlasti prema onim braniteljima koji nisu ostvarili svoja prava.

Po riječima predsjednika Udruge Zaboravljeni branitelji Zapadnohercegovačke županije Vlade Marušića, glavni razlog za održavanje mirnih prosvjeda je neusvajanje rezolucije koju su potpisale braniteljske udruge, a u kojoj od predstavnika vlasti, uz ostalo, traže mjesečni braniteljski dodatak za svaki mjesec proveden u obrani FBiH, donošenje zakona o jedinstvenom registru pripadnika OS RBiH te moratorij na financiranje svih boračkih i braniteljskih organizacija iz općinskih, županijskih i federalnog proračuna do formiranja jedinstvene organizacije na razini Federacije, kao i solidarnost i socijalnu senzibilnost prema braniteljima, borcima i članovima njihovih obitelji.

„Mi nismo rušitelji BiH, niti smo to ikada bili. Mi smo ovu zemlju gradili, jer smo u ratu ostavili najbolje godine svoga života (…) To što aktualna politika, odnosno tzv. uhljebi svih ovih godina to ne cijene što im možemo“, kazao je Marušić.

Koordinator Vijeća branitelja Srednjobosanske županije Murat Silajdžija istaknuo je kako branitelji ovim prosvjedom žele upozoriti na dugogodišnji diskriminatorski odnos vlasti prema, kako je kazao, najčasnijim sinovima ove države.

“Svoja prava moramo tražiti na ovaj način jer nemamo drugu alternativu i jer nam ne pružaju drugu alternativu“, naglasio je, dodajući kako će se prosvjedi održati na miran i dostojanstven način.

Pozvao je sve koji suosjećaju s braniteljima koji nisu ostvarili svoja prava da im se pridruže na mirnim prosvjedima.
Isto tako, naglasio je kako na prosvjedima očekuje oko 10 tisuća branitelja.

Demobilizirani branitelj iz Tuzle Esudin Džafić pozvao je vlasti da najozbiljnije shvate i prihvate njihovu rezoluciju.

“Ukoliko nam ne ispune  prve tri točke rezolucije neka slobodno znaju da će doći do blokada vlada, prometnica, mostova, graničnih prijelaza i stranaka…”, zaključio je Džafić.

VL

4 komentara

 1. Vrlo lako riješivo.
  Privremeno ukinite invalidnine.
  Uzmite spiskove koji postoje, postrojte branitelje, svi se sjećaju svojih suboraca, to se ne zaboravlja.
  Svi koji imaju aktivnog terena preko dva mjeseca (boravka na borbenim linijama) – zaboravite logistiku,
  dajte im naknadu u vrijednosti današnje invalidnine.

  Ostali kući, a one koji su do sada bespravno koristili prava najmanje šta mogu učiniti – neka vrate novac.

  Trebat će Vam puno manje novca za reanitelje, vjerujte mi.

  Like(5)Dislike(0)
 2. Proveosam rat na prvoj liniji za druge nisam ni znao polovinu rata proveosam borec se protiv srba jer kao htjeli do mora a drug tudman govorio bitcete hrvatska i to je bila velika laz drugu polovicu rata s muslimanima kako iz bih pa i svjeta danas se borimo protiv hrvat na hrvata i nece ga nestat dok ne bude pravde mozda da dozivim vrlo lako sudbinu djeda iz proslog rata ako osude nase u hagu ista nam se sudbina smjesi a stose danas tice branitelja i prava imalismo sansu 95 obracunat se sa svim nepravdama i udbasim i ostalim stvarima ali smo sansu propustili i za naseg zivota vise se vratit nece

  Like(0)Dislike(1)
 3. Ma znte šta ljudi moj ,moja javnosti nitko nije kriv nego vlast i zapovjednici,imam nejaku dicu a daje drukčije jeba biji što bi rekao pokojni Đine da nisam kulturan,to su sve stoka

  Like(0)Dislike(0)
 4. POZ pravim braniteljima kad je bio rat svakom branitelju se znalo dije kuca a sad kad su demostracije ni jedan branitelj nije pozvan nego kupe maslo pteko njih zalosno sram bilo vlasti i onima koje ovo organiziraju DRINOVCI..

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.