Općina Grude deveta po razvijenosti u FBiH 

Prema rangu razvijenosti općina i gradova u Federaciji BiH za 2016. godinu, a koje je nedavno objavio Federalni zavod za programiranje razvoja, najrazvijenija općina je Centar Sarajevo, a odmah iza nje dolazi općina Čitluk i mala općina Ravno, piše Večernji list BiH. Iako je po cijeni života najsuplja općina odnosno grad Široki Brijeg po razvijenosti u FBiH, rangiran je na petom mjestu, a ispred njega je Novo Sarajevo. Posušje je na sedmom, Žepče na osmom, a Grude na devetom mjestu po razvijenosti u Federaciji BiH, dok je Neum 10., a Mostar na 12. mjestu. Ljubuški je 19., Kiseljak 27., ali su u donjem začelju po razvijenosti uvrštene općine Tomislavgrad na 34., Čapljina 35., Livno 47. i Kupres 67. mjestu. Vitez je po razvijenosti na 17., Kreševo 32., Busovača 38., Novi Travnik na 45. mjestu.

Što je sve obrađeno

Cilj dokumenta “Socioekonomski pokazatelji po općinama u Federaciji BiH 2016.”, kako tvrde iz Federalnog zavoda za programiranje razvoja, je da se sagledaju osnovni društveno-ekonomski pokazatelji razvoja FBiH po općinama te da se rangiraju lokalne zajednice prema razini razvijenosti. U dokumentu su obrađeni: gustoća naseljenosti, nacionalna struktura stanovništva po popisu iz 1991. godine, stanovništvo u Federaciji BiH, radno aktivno stanovništvo, prirodni priraštaj, stupanj zaposlenosti, stupanj nezaposlenost prema stupnju stručnog obrazovanja, nezaposlene žene prema stupnju stručnog obrazovanja, plaće, broj umirovljenika i iznos prosječne mirovine, vanjskotrgovinska razmjena Federacije BiH po općinama u 2015. godini, prihodi, poljoprivredna površina, oranice i vrtovi, šumsko zemljište, prometna infrastruktura, osnovno obrazovanje, srednje obrazovanje, zdravstvo i struktura poslovnih subjekata. Na temelju indeksa razvijenosti, izvršeno je rangiranje razvijenosti lokalnih zajednica pri čemu su korištene dvije granične vrijednosti. Izrazito su nerazvijene općine koje imaju indekse razvijenosti ispod 50% prosjeka Federacije BiH i nedovoljno su razvijene općine koje imaju indeks razvijenosti između 50 i 75 posto prosjeka Federacije BiH.

Razvijenost županija

U izrazito nerazvijene općine u FBiH: svrstane su Sapna (49,2), Donji Vakuf (48,2), Drvar (47,6), Glamoč (40,7), Vareš (40,1) Ključ (37,0), Domaljevac – Šamac (35,0), Pale (31,8), Foča (14,8), Bosansko Grahovo (5,4) Dobretići (-15,0). Po razvijenosti županija nakon Sarajevske, Zapadanohercegovačka i Hercegovačko-neretvanska županija su najrazvijenije u Federacije BiH. Županija Hercegbosanska je po razvijenosti na posljednjem mjestu u Federaciji BiH, navodi se u podacima Zavoda.

21 komentar

 1. How yes no…recite to polovici gruda koja je u njemackoj i onima koji su ovde bez posla…frizirani podaci

  Like(8)Dislike(4)
 2. Ljuban grizelj je ponosan,, u njegovim sovicima nema nezaposlenih,,svi su u turistickoj zajednici

  Like(8)Dislike(4)
 3. Sada opet Ljubo kriv što nismo među 3 ??????

  Like(4)Dislike(1)
 4. Po meni se neka općina bez riješenih zaobilaznica ne može smatrati razvijenom.

  Like(8)Dislike(2)
 5. Sta ti znaci zaobilaznica u razvijanju. Prisaltaj u drugu polako se provuci pored Takakušica (Zvrkica) terasa i cin to prođes saltaj i gass

  Like(4)Dislike(0)
 6. A Grudama i da se napravi famozna zaobilaznica oni bi rekli sad nema nikog u čaršiji svak nas zaobilazi…… Ovako se bar nešto događa u čaršiji

  Like(5)Dislike(0)
 7. Sovici Partizansko Selo

  U sovicima se jedino nesto dogadja kad je svinjokolja jer je vise svinjaka nego ljudi

  Like(0)Dislike(5)
 8. Grude partizansko selo

  U grudama se jedino nesto dogada kad netko posjecuje Ljubu

  Like(3)Dislike(0)
 9. Ako Su Grude devete onda mozes mislit kako Su osyale razvijene?

  Like(1)Dislike(0)
 10. IMA TI I MALO ISTINE

  Pošto su Grude za vrijeme bivše Yuge u BiH bile jedna od naj nerazvijenih općina.
  I šta se god napravilo to se smatra velikim napretkom i razvitkom.

  Što se tiče razvoja i izgleda samog središta općine i mjesta samih Gruda, tko je obišao bar jedan dio mjesta u BiH činjenica je da su Grude i danas jedne od naj gorih u BiH.

  – Grude nemaju ni jedne zaobilaznice.

  – Postoji jedna središnja ulica bez trotoara-nogostupa.

  – Zgrada Općine je jedna od naj gorih, najružnijih i na naj goroj lokaciji u cijeloj BiH.(zašto općina nije smještena na normalniju lokaciju recimo u jednu od zgrada dovanjske stanice gdje je za tu instituciju idealna lokacija?)

  – Takođe i pošta je smještena na katastofalnoj lokaciji

  – Hotel naj bolja lokacija u Grudama ali totalno zapušten i postao leglo štakora

  – UniCredit banka je smještena na samom raskrižju i na jako lošoj lokaciji.

  – PU i ako je napravljena nova lijepa zgrada al joj je lokacija na jako lošem mjestu, jako zavučena, gdje bi za tu instituciju bilo puno prirodnije mjeto u centru u jednoj od zgrada duvanjske stanice.

  Sve se to bez problema moglo smjestiti u zgrade duvanjske stanice kao i eronet koji je na toj naj idealnijoj lokaciji koja ima odličan pristup kao i prostor za parking i puno bi bilo logičnije i pristupačnije za svakoga.

  Ovako sve smješteno na nikakvim lokacijama osim eroneta donekle doma zdravlja i urušenog hotela. .

  Pogledajmo samo susjedne općine poput Posušja koje je se toliko izgradilo da su Grude za njih ostale selo.

  Pogledajmo samo ulice središta Posušja, zaobilaznice, kruźne tokove, lokacije i zgrade općine, pošte, ministarstva, banke, stadiona itd…

  Što to krasi naše drage Grude i po čemu su se tako razvile i postale prepoznatljive??

  Možemo naše Grude voljeti al što se tiče sve ukupnog dojma mogle bi se svrstati među devet naj gorih kao i kako navode drugoplasirana općina Ravno.

  Koje sve gluposti i izmišljotine iznose.

  Mogle su među vodeće uključiti i Dragićinu koja se jako dobro izgradila al razlog je u tome samo što nema status općine.

  Očito da je to politika Sarajeva tj muslimana pošto u Grudama ima par dobrostojećih privatnih firma pa se iz Gruda želi izvući što više novčanih sredstava za razvoj nekih po njima nerazvijenijih općina dok Grude grcaju u dugove, većina cesta gotovo pa makadamske, vodopskrba jako loše riješena, zaobilaznica ni jedna i svr drugo navedeno kao i mnogi drugi problemi koje su većina drugih općina rišile.

  TO JE OGLEDALO I STANJE NAŠIH DANAŠNJIH GRUDA!

  Like(8)Dislike(2)
 11. Za sve su zasluzni Ljubo Grizelj, i jos veca faca Veljko Perić

  Like(3)Dislike(0)
 12. A zaboravili ste navesti svijetlu točku Gruda “autobuski kolodvor”!
  Ma odkud deveti, PRVI po svemu! Naj razvijenija općina u svakom pogledu!

  Like(7)Dislike(1)
 13. Tko kaze da nema nogostupa/trotoara na glavnoj ulici. Trotoar ide od granice u Gorici pa sve do Marica Strane…

  Like(1)Dislike(1)
 14. Za anonimno..mozda ti je bilo ljepse i bolje 45.

  Like(0)Dislike(1)
 15. Za IMA TI I MALO ISTINE

  Bi li volio da si malo pismeniji?

  Like(2)Dislike(0)
 16. POZDRAV ANONIMNOM!

  Ovaj “anonimni” zaista je sve lijepo napisao i argumentirao ma koliko mi to Gruđani priznali, prihvatili ili ne al činjenice su zaista takve.

  Vi stručnjaci pravopisa i gramatike, šta je to pogrešno taj napisao izuzev par slova ili možda kojeg zareza ako ste mu u tome našli koju grešku ili isl.u tom cijelom komentaru?

  Čovjek je sve lijepo naveo da su Grude u bivšoj državi bile jedne od naj nerazvijenijih općina i sve što se i naj manje napravilo u zadnje vrijeme smatra se napretkom ili kako navode velikim razvojem općine kao jedne čak i od vodećih u FBiH.

  U potpunosti se slažem sa njegovim iznešenim činjenicama.

  Oni koji te činjenice žele demantirati bilo bi jako zanimljivo i poželjno da to argumentima obrazlože kao što je ta osoba sve to lijepo i argumentirano iznijela.

  U potpunosti se slažem i sa onim drugim komentarom gdje je naveden i autobuski kolodvor.
  Gdje se on nalazi zna li itko?

  A anonimnom što je spomenuo da trotoar postoji.
  Daa postoji, jako lijepo je riješen i jako je prostoran sa obje strane ceste.

  Al zanimljivo je gledati jednu majku sa djetetom u kolicima ili jednog invalida u inv.kolicima kako olako sam prolazi dionicu od kino sale do boboške.
  O čemu pričate?

  Navijačima vlasti iz njima znanih razloga i interesa kojom i danas vladaju ljudi iz podzemlja tzv.UDBA suvišan je bilo kakav argument..
  Oni i ne razmišljaju svojom glavom niti imaju savjesti, nego samo slušaju, iznose koje kakve besmislene komentare i gluposti i rade što im se kaže pa je takve suvišno i komentirati.

  Po čemu su to Grude prepoznatljive i toliko se razvile da bih prednjačile ispred drugih općina?

  Stvarno se netko sa Grudama jako lijepo našalio a uz njih je što je jako zanimljivo i općina Ravno.

  Budimo objektivni i realni i pričajmo o činjenicama a ne o kojekakvim isinuacijama ili ljubavi prema svom mjestu ali to je sasvim nešto drugo.
  Ne treba mješati kruške i jabuke.

  Grude su takve kakve jesu.
  Ma tko god vladao, kakve su god one su naše i mi ih takve volimo al to nema nikakve veze sa razvojem općine i izgledom samog centra.

  DEVETA OPĆINA PO RAZVIJENOSTI
  RAVNO NA TREĆEM MJESTU.
  Netko se stvarno lijepo našalio.

  Like(2)Dislike(0)
 17. Biz tamo,cile nam grude ko jedna ulica u ljubuskom,pa bome i posusju..svaka cast i violetu i grafotisku i svima,al budimo iskreni nije nista vjecno,sta da sutra to sve propadne,sta onda..imamo jednu ulicu i na njoj par kuca i dvi zgrade..jbg nemos od sela grad napravit..i di se vidi ta razvijenost,na cemu?

  Like(11)Dislike(1)
 18. A i to sto kazes,prije 50godina bili dio ljubuskog,danas jedva opcina. malo je to vremena za nase prilike grad napravit. puno toga jos treba se uzet u obzir da se bude gospodarski jak,a ne imat dvi tri tvrtke. Sreca nam je pa smo relativno slabo naseljena opcina,cile grude ko pola ljub il sb,ako i to. Neznam po cemu se vidi ta razvijenost,mozemo mi volit svoje i sve to ok,al ruku na srce

  Like(10)Dislike(0)
 19. Nije to da je netko sasvim slučajno naveo Grude i selo zvano općina Ravno da su među naj razvijenijim nego im je očito bio cilj našaliti se ili bolje reći narugati.

  Zato bi bilo naj bolje da onaj koji je objavio ovaj članak da shvati ovu neslanu šalu i da ga što prije pobriše.

  Svjesni smo da su naše Grude jedna od naj nerazvijehih općina. Da se kao središte nemaju gdje širiti i razvijati jer su na takvom položaju.
  A i što se moglo učiniti nije.

  Grude ko Grude,gotovo da se ništa nije promjenilo i napravilo a općina se već godinama itekako dobro zadužila samo je pitanje zbog čega i gdje su ti novci uloženi.

  Al tako je kako je.
  Valjda će se jednog dana nešto i dobroga uraditi da se Grude konačno pokrenu sa te mrtve točke na kojoj stoje već dugi niz godina.

  Ako ništa drugo dajte bar općinu negdje premjestite u neku drugu ljepšu i uredniju zgradu. Ovako je jedna od naj gorih zgrada na daleko.

  I ako je naša općina jedna od naj zaostalijih, naj zapuštenijih i naj nerazvijenih ipak je naša kakva god bila.

  Valjda se nekad nešto konočno dobroga i uradi da se i mi imamo nečim pohvaliti.
  Bar nadati je se!

  Like(0)Dislike(0)
 20. Da mi je znati po kojim to mjerilima je npr Ravno i mnogi drugi razvijeniji od recimo Kreševa ????

  Like(0)Dislike(0)
 21. glup smo narod

  Da vam nije cilj mlatit praznu slamu i prepucavat se, mozda bi uspjeli i procitat po kojim mjerilima, ovce ošišane, svi ste isti

  Cilj dokumenta “Socioekonomski pokazatelji po općinama u Federaciji BiH 2016.”, kako tvrde iz Federalnog zavoda za programiranje razvoja, je da se sagledaju osnovni društveno-ekonomski pokazatelji razvoja FBiH po općinama te da se rangiraju lokalne zajednice prema razini razvijenosti. U dokumentu su obrađeni: gustoća naseljenosti, nacionalna struktura stanovništva po popisu iz 1991. godine, stanovništvo u Federaciji BiH, radno aktivno stanovništvo, prirodni priraštaj, stupanj zaposlenosti, stupanj nezaposlenost prema stupnju stručnog obrazovanja, nezaposlene žene prema stupnju stručnog obrazovanja, plaće, broj umirovljenika i iznos prosječne mirovine, vanjskotrgovinska razmjena Federacije BiH po općinama u 2015. godini, prihodi, poljoprivredna površina, oranice i vrtovi, šumsko zemljište, prometna infrastruktura, osnovno obrazovanje, srednje obrazovanje, zdravstvo i struktura poslovnih subjekata. Na temelju indeksa razvijenosti, izvršeno je rangiranje razvijenosti lokalnih zajednica pri čemu su korištene dvije granične vrijednosti. Izrazito su nerazvijene općine koje imaju indekse razvijenosti ispod 50% prosjeka Federacije BiH i nedovoljno su razvijene općine koje imaju indeks razvijenosti između 50 i 75 posto prosjeka Federacije BiH.

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.