Općinama naloženo da građanima osiguraju besplatnu vodu za piće

Federalna vlada usvojila je Informaciju Federalnog ministarstva zdravstva o provođenju izvanrednih mjera u uvjetima iznimno visokih temperatura i podržala njihovo uvođenje u zdravstvenim ustanovama na cijelom teritoriju Federacije BiH.

Kako visoke temperature kontinuirano negativno utječu na zdravlje pučanstva, a posebno kroničnih bolesnika, trudnica, djece, djelatnika koji rade na otvorenom, ali i mladih ljudi koji veliki dio dana provode na ulicama, kao i radno aktivno pučanstvo, ovo ministarstvo je preporučilo da je, s ciljem smanjenja rizika za zdravlje stanovništva u ovim uvjetima, potrebno da radno vrijeme na razini primarne zdravstvene zaštite i specijalističko-konzultativnih službi, počinje u sedam sati.

Prioritet kod ostvarivanja usluga zdravstvene zaštite treba dati kroničnim bolesnicima, maloj djeci, trudnicama i ljudima starijim od 65 godina.

Preporučuje se roditeljima koji dovode djecu na cijepljenje protiv zaraznih bolesti da to učine najkasnije do devet sati.

Djelatnicima, koji obavljaju posao na otvorenom i izloženi su suncu, poslodavci bi trebali početak radnog vremena pomaknuti na šest sati, a ako tehnologija posla to ne dozvoljava, poslove u razdoblju od 12 do 16 sati bi trebalo prekinuti i nastaviti poslije 16 sati.

Izvanrednim mjerama je preporučeno poslodavcima da uposlenim kroničnim bolesnicima omoguće korištenje godišnjeg odmora u ovom razdoblju. Preporuka je i da ustanove koje s radom počinju u devet sati početak radnog vremena pomaknu na osam sati i da poslodavci omoguće ležernije odijevanje uposlenika u ustanovama, poduzećima, kao i tijelima vlasti, te drugim pravnim osobama, kao i ležernije odijevanje na službenim događajima (sjednice parlamenta, vlade i slično).

Također je preporučeno da općine na određenim lokacijama osiguraju besplatnu podjelu vode za piće putem cisterni, da se u slučaju dugih čekanja na graničnim prijelazima osigura podjela vode i drugih napitaka, da se pučanstvo kontinuirano izvješćuje o općim mjerama zaštite od visokih temperatura (izbjegavanje kretanja od 10 do 17 sati, nošenje široke svijetle odjeće, uporaba šešira i naočala, uzimanje dovoljnih količina tečnosti, konzumiranje voća i povrća, da osobe koje putuju prave češće odmore i češće uzimaju manje količine tečnosti itd.).

Savjetuje se pučanstvu boravak u rashlađenim i klimatiziranim prostorijama, ali da pri tome vode računa da razlika u temperaturi između prostorija i vanjskog prostora ne bude veća od tri do pet stupnjeva Celzija, priopćeno je iz Vlade FBiH.

3 komentara

  1. ne dadu ni godišnji što nas sleduje a kamoli nešto od predloženoga

    Like(2)Dislike(0)
  2. Nece niko vizit dzabe vodu sa cisternom

    Like(0)Dislike(0)
  3. Ma koji godišnji ,ja se JOS uvijek pitam sta je to?

    Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.