Organizatori koncerta u Mostaru se ispričavaju Knezoviću: “Govor je procijenjen kao predug”

Prije teksta pročitajte pojašnjenje Organizacijskog odbora koncerta:

Povodom teksta objave gospodina Marijana Knezovića koja se dogodila nakon organizacije i održavanja veličanstvenog humanitarnog skupa

U ime Organizacijskog Odbora koji čine osobe iz udruge kao i osobe iz navedenih Odjela prenosimo javnosti kako je njegov problem nastao iz razloga što je Organizacijski odbor kasno dobio planirani tekst, nakon čega je procijenjeno kako bi čitaje istog trajalo predugo, te iz tog razloga nije uvršten kao osoba koja je trebala izvesti recital.

Također kako smo već ranije najavljivali kroz medije preneseno je kako nitko neće imati govor pa i iz tog razloga ostali smo vjerodostojni.

Ovom prilikom mladom gospodinu se ispričavamo , te prenosimo tekst koji smo dobili kasno kako bi se javnost uvjerila da nije nitko zabranio već da je to procjena Organizacijskog odbora i dogovora trajanja samog koncerta.

Želimo spomenuti kako naš pokrovitelj nije Hrvatski narodni sabor, već jedan od odjela GV koji proizlazi kako smo već najavljivali kroz medije, a odnosi se na Odjel za branitelje HVO-a i Domovinski rat HNS BiH kao i Zakladu za pružanje pravne pomoći branitelja HVO-a.

Žalosti nas činjenica kako pored ovako veličanstvenog humanitarnog koncerta netko svojim pisanjima želi prezentirati negativnosti.

Navodimo još jednom kao i ranije kako je koncert isključivo namijenjen za potporu hrvatskim braniteljima a nikakvim političkim ni drugim govorima.

U prilogu dostavljamo tekst koji je gosp. Knezović planirao pročitati:

Don Pavao u Prosjacima i sinovima kaže: „Više od tisuću godina živio je ovaj narod na ovom kamenju. I svaki kamen, daklem, sto put krvlju omastio, ali se s njega nije dao. I Saraceni, i Tatari, i Turci, i Mlečani, i Nijemci, i Mađari, i svaki đava’ pakleni, a narod stoji, krv svoju prolijeva, al’ se iz krvi ponovo rađa i korijenje, daklem, sve dublje u kamen pruža. A sada ga, daklem, svojevoljno iz kamena čupa, a kada, daklem, žile počupa i sam će umrijeti. Nedaj mu da umre! Nedaj da umre ovaj narod!“

I uistinu, hrvatski uznici koje danas nosimo u mislima ali i srcima, nisu dali da umre ovaj narod. Nijedno vrijeme nije lako, ali oni su, u onom najtežem, bezuvjetno, hrabro i časno kročili u borbu za nas. Mnogi danas, a tomu nažalost svjedočimo, štite one koji su nas napadali, a napadaju one koji su nas štitili. Mi večeras, okupljeni u ime plemenite težnje za pravdom, istinom i mirom, dokazujemo kako se naš narod nikada neće odreći onih koji su na kocku vremena postavili svoje živote, svoje obitelji, svoja prezimena, svoje snove, svoju mladost, a evo nažalost, i svoju slobodu. Postoji li išta vrijednije i čovječnije od toga da se pojedinci odreknu slobode, zadrže čast i dignu glavu kako bi drugi, odnosno mi ovdje, bili slobodni?

Ponosni možemo i trebamo biti na naše heroje. Oni koji sada sami provode noći u haškim ćelijama, van svoje Domovine, ne rade to zbog to niskih pobuda ili jeftinih stvari. Tamo su, zbog onoga što je neprocjenjivo i zbog onoga što nas je spasilo, tamo su zbog časne, legitimne, slobodarske i nikad odbačene ideje Herceg Bosne. One Herceg Bosne pod čijim je zastavama obranjena naša zemlja, naša mjesta, naše obitelji, naše vrijednosti, pa evo i naš hrvatski Mostar u kojem zajedništvom dokazujemo kako se imena šestorice heroja ni na trenutak neće moći izbrisati iz ponosne povijesti ponosnog hrvatskog naroda.

Pitanje uvijek ostaje isto. Trebamo li se odreći pravde samo zato jer živimo u svijetu nepravde? Pravde se naši uznici odrekli nisu, pa ni u vremenu kada se činilo da oko nas ne postoji ništa drugo doli nepravda. Pravde se odrekli nisu ni oni koji danas ne mogu biti ovdje jer su se u ime iste te pravde devedesetih preselili na pravedan svijet. Preselili su se našem dragom Bogu. Mi mladi ne možemo znati sve što znate vi stariji. Mi mladi nismo toliko iskusni ni mudri. Ali znajte, nema u nama mladima ništa manje srca, ništa manje ljubavi, ništa manje poštovanja i na kraju, ništa manje zahvalnosti prema onima koje čekamo da se vrati u zemlju koju su obranili i čiju su čast obranili.

Jedan od njih, naš general Slobodan Praljak, svoju završnu riječ završio je tako što je rekao kako je njegova savjest čista i kako ne traži olakotne okolnosti. I uistinu, samo krivima treba olakotna okolost, a naši heroji nisu krivi jer su preko svojih leđa inzistirali na slobodi za svoj narod i svoju hrvatsku obitelj u vremenima kada su mnogi željeli da ni ne postojimo. Mnogi to žele i danas.

Mi mladi smo posebno ponosni jer znamo da su u vremenu rata oni koji su naš štitili štitili i druge, nerijetko i one koji su ih napadali. Ponosni smo jer uvijek i pred svima možemo reći kako se naša šestorka i naši branitelji nisu borili protiv nekoga, nego su se borili za nekoga. A taj netko, to smo mi. Neizmjerno poštovanje zaslužili su činjenicom da su područje Herceg Bosne uspjeli očuvati jedinim u BiH na kojem ne postoji masovna grobnica. Tako su sačuvali čast svog naroda, čast koju su nažalost neki narodi izgubili.

Mi znamo i u srcima suosjećamo sa svim narodima i s njihovim gubicima. Suosjećamo, upravo zbog toga, jer znamo kako je izgubiti voljene osobe, nedužne osobe. Mi Hrvati, vjerujem, uistinu osuđujemo svaki zločin, pa i zločine koji su se kroz povijest događali od onih koji su se nazivali Hrvatima. Suosjećamo, upravo zato jer znamo kakvu bol zločin može nanijeti. Takvu bol smo osjetili i previše puta, mi mladi u manjoj, a vi stariji u većoj mjeri. Ipak, osuđujući svaki zločin, ne smijemo doći u situaciju da pravednike nazivamo zločincima, ni zločince pravednicima.

Naši uznici uvijek su bili i ostali u skupini pravednika. To je njihov dodatak povijesti, miru, ljubavi, toleranciji, i suživotu kojem su otvorili vrata kada su stali nasuprot onih koji suživot s nama Hrvatima nisu željeli. Mi u ovim vremenima imamo povijesnu priliku da od Bosne i Hercegovine, i hrvatske Bosne i Hercegovine, sviđalo se to nekima ili ne, stvorimo društvo mira i tolerancije. To su nam omogućili oni kojima smo zahvalni jer su ideju naše slobode i slobode cijele države postavili iznad vlastitog i sebičnog interesa. Čekamo ih, dočekat ćemo ih i na njihovom primjeru ćemo graditi ono što mnogi pokušavaju srušiti, gradit ćemo društvo koje će slobodom oslikavati nas, ali i one koji su drugačiji, baš kao što su uznici u ratu branili nas, a u isto vrijeme spašavali brojne druge i drugačije. Time su na naša lica utkali boru ponosa i jednu časnu ideju pretvorili u nešto što više i nije tako daleko. Ipak, najvažnije je da do presude šest uznika i heroja nosimo i u molitvama, kako bi zagrljeni i ponosni, s pjesmom na usnama, mogli u još većem zajedništvu dočekati heroje kad se vrate kući. Hvala vam!

6 komentara

 1. Sta je ovaj utuzio svagdi se misat ili ce osvanit na hadezejevoj listi ili misli osnivat most il je jednostavno neskroman i sebeljubljiv

  Like(2)Dislike(1)
 2. DRAGI I POŠTOVANI HERCEGOVCI!!
  DRAGI I POŠTOVANI NARODE HERCEG-KAMENITE BOSNE,TUĐMAN -ŠUŠKOVE SATRAPIJE ILI POSKOČIJE,NEDAJTE SE ZAVARAVATI ,MITSKO -KATOLIČKO-RELIGIOZNIM DAVORIJAMA.
  KANITE SE EMOCIJA ,JER ŽIVITE U DRUŠTVENOJ ZAJEDNICI KOJA JE OSTVARILA PLANETARNE USPJEHE,ČIJI STE SUIDIONIK I VI ,BEZ OBZIRA NA KAMEN I SIROMAŠNO PODNEBLJE U KOJEM ŽIVITE,STVORIVŠI TEHNIKU I TEHNOLOGIJU KOJOM PREBIREMO NEBESKA PROSTRANSTVA TRAŽEĆI NOVE IZVORE ,KAKO PROSTORNE TAKO I NAUČNO EGZISTENCIJALNE. GDJE BI BIO PONOS GRČKOG FILOZOFA PLATONA , DA JE DOČEKAO NAŠE VRIJEME I NAŠE SPOZNJNE MOGUĆNOSTI ,BRIGOVANJA I STVARALAŠTVA.ON JE U SVOJE VRIJEME ,SVEMIR POSMATRAO KAO STANIŠTE BOGOVA ,A MEĐU GLAVNE BOGOVE JE IMENOVAO BOGA DEMIJURGA.
  PA VAŠA PROŠLOST KOJU PISAC,POŠTOVANI KNEZOVIĆ, SPOMINJE NIJE ZA POHVALU ,A NAJMANJE ZA SREĆU NASELJENIH NJEGOVIH ŽITELJA. DRUŠTVENA NAUKA I SVE DRUGE KOJE SU NASLONJENE NA NJU, KAO NOSIOCA TEORIJSKIH SPOZNAJNIH VREDOSTI RAZVOJA LJUDSKE ZAJEDNICE ,OD SVOGA POSTANKA ,NIKADA SE NIJE MIRILA SA GEOGRAFSKIM PODNEBLJIMA KOJA NISU DIFERENTNA I SPOSOBNO DA PRUŽAJU SVE UVJETE LJUDSKOJ ZAJEDNICI DA UNAPREĐUJE SEBE I PRIRODU KOJA JU OKRUŽUJE. PA AKO NISU USPJEVALI, U DATIM GEOGRAFASKI UVJETIMA , STVARATI PROIZVODNE MATEERIJALNE SNAGE KOJE ĆE IM GARANTIRATI OPSTOJNOST KOJA JE PRODUKTIVNA I REPRODUKTIVANA,ŠTO ZNAČI RAZVOJNO-PERSPEKTIVNA ,UVIJEK JE LJUDSKA ZAJEDNICA TRAŽILA IZLAZ ,MIJENJAJUĆI DATE UVJETE ILI KOMPENZIRALA SVOJE UVJETE SA UVJETIMA SUSJEDNIH ZAJEDNICA .ALI VAŠE GEOGRAFSKO PODNEBLJE JE NA ONOM STUPNJU PRIRODNIH UVJETA KOJI NISU NIKADA BILI PERSPEKTIVNO PRODUKTIVNI, ODNOSNO ,REOPRODUKTIVNI ,ŠTO BI REKAO HEGEL,DIFERENTNI U KOJIMA SE PRUŽAJU UVJETI ZA RAZVOJ RAZLIČITIH DRUŠTEVENIH DJELATNOSTI KOJIMA BI SE RAZVOJNO I STVARALAČKI BAVILI NJENI ŽITELJI.

  PA ODGOVARAM VAŠEM POŠTOVANOM KNEZOVIĆU,KANITE SE MITSKO-KATOLIČKIH DAVORIJA KOJE SU VAS DOVELE DO OVDJE GDJE STE SADA .OSIROMAŠENI ,NESLOBODNI ,K’TOME MNOGI INDOKTRINIRANI KATOLIČKIM MITOM,KOJEG ZLOČINAČKA CRKVA PODVODI POD KRŠAĆNSKI POSTULAT VJERE I VJEROVANJA,DA SVAKI ONAJ SLJEDBENIK ,TE DOGME, KOJI PATI U SIROMAŠTVU I USTARAJAN NA VJERI I VJEROVANJU,MOŽE RAČUNATI NA RAHATLUK I UGODAN ŽIVOT NA ONOM ,NEKOM DRUGOM SVIJETU,=3 METRA POD ZEMLJOM=. PA JE TO PRAVA I OTVORENA PREVARA ,ZA KOJU BI ,BEZ OBZIRA ŠTO JU PROPOVJEDA JEDNA RELIGIJA ,REĆI ĆE SE ,SLOBODNO ODABRANA, NIKOM NAMETNUTA ,TREBALA BITI SANKCIONIRANA I TO STROGO,JER SMO DANAS ,MI ,CIJELA DRUŠTVENA ZAJEDENICA ,KAKO U UVODU REKOH,NA STUPNJU RAZVOJA PROIZVODNIH SNAGA KOJE SU SPOSOBNE I ČINE PRETRAŽIVANJA SVEMIRSKIH,REKAO BI PLATON,NEBESKIH PROSTORA , A HEGL, DA JE DANAS ŽIV, BI KONSTATIRAO DA SMO DOSTIGLI ONAJ STUPANJ SVIJESTI NA KOJEM LJUDSKO BIĆE POSTAJE POVIJESNI ČOVJEK ,JER JE SPOSOBAN ,DA MISLI SEBE KAO PREDMETA SVIJESTI I PRIRODE KOJA GA OKRUŽUJE. DAKLE, SPOSBAN DA SPOZAN RODNO MJESTO ISTINE. PA NIJE NEVAŽNO U TOM KONTEKSTU CITIRATI MARXA KOJI KAŽE: ČOVJEK JE LJUDSKO BIĆE ,HOĆE I MORA DA ŽIVI, PA MU JE EKONOMSKI FAKLTOR DUŠA KOJOM DIŠE I OD TOGA POLAZI.=. ALI SE IPAK ZLOČINAČKA CRKVA SLUŽI PREVARAMA ,I KORISTI SE OVAKVIM SIROMAŠNIM GEOGRAFSKIM PODNEBLJIMA U KOJIMA JE EKONOMSKI FAKTOR DUŠA KOJOM DIŠU TAMOŠNJI STANOVNICI I OD TOGA POLAZE ,PA SU STANOVNICI TAKVIH PODNEBLJA ,POVIJEST TO POTVRĐUJE,PEČALBARI ,A ONI SU PLAĆENI VOJNICI U SLUŽBI KOLONIJANIH DINATSTIJA DA UBIJU SVAKOG ONOG KOJI NE SLUAŠ GAZDU ,KOJI JE ODREDIO SVOJE UVJETE EGZISTENCIE ŽIVLJENJA NEKOM GEOSTRATEŠKOM I GEOPOLITIČKOM PODRUČJU , ZA KOJI ON IMA INTERESA ,A ONI SU UVIJEK EKONOMSKE NARAVI,PLJAČKA I ZGRTANAJ BOGATSTAVA.DAKLE, TI PEČALBARI,TI NAŠI HERCEGOVCI ,IMA IH I BILO IH JE I UVIJEK SU U TAKVOM POLOŽAJU DA BUDU U SLUŽBI OSIM CRKVE I NJENIH MITOVA ,I U SLUŽBI KAPTALISTIČKIH KLASNIH VLADAJUĆIH DINATSIJA,DA TERORIZIRAJU ,UBIJAJU I PROGONE ONE KOJI SU PREDMET JAČIH .PA UTAKVIM UVJETIMA PLAĆENI UBOJICE SE NE MOGU UBRAJATUI U LJUDE ,REKAO BI VELIKI NJEMAČKI FILOZOF, FEUERBACH,VEĆ ZVIJERI.
  PA NAŠI HERCGOVCI I CIJELA DALAMTINSKKA ZAGORA, SA LIKOM I DINARSKIM OSOJIMA I PRISOJIMA, SU UVIJEK BILI U SLUŽBI ,EVROPSKIH VLADAJUĆIH CARSKIH I KRALJEVSKIH ,KRŠĆANSKIH DINATSIJA .DAKLE ,OPET PO SAVJETU I ISPOSVJETI ZLOČINAČKOG KRŠĆANSTVA.I VRIJEDNO JE SPOMENUTI IZJAVU SADAŠNJEG PAPE U OSTAVCI,NAZVANOG ,HITLER JUGENDA, RACINGERA,KOJI JU IZREKAO NA JEDNOM MEĐURELIGIJSKOM SKUPU U TALIJANSKOM GRADU ASSISSI-U,KOJOM PRILIKOM JE KAZAO,PARAFRAZIRAM: KRŠAĆNSTVO JE KROZ SVOJU POVIJET PROLAZILO RAZLIČITE FAZE POSTOJANJA I DJELOVANAJ,PA SE MOŽE ,MIRNE DUŠE ,ZAKLJUČITI DA SE NAJČEŠĆE BAVILO KAKO OSVAJATI SVJETOVNU VLAST ILI USPOSTAVITI APSLOSLUTNE I NEPORECIVE UTJECAJE KOJI SU KRŠĆANSKOJ CRKVI OMOGUĆAVALI BOGAČANJE I VLADANJE TIM BOGATSVOM ,PA JE U TIM OKOLNOSTIMA CRKVA VODILA I MNOGE RATOVE I OSVAJAČKE POHODE.ISTINA JE I TO ,DA SU KROZ CIJELU POVIJEST ,TU ISTU CRKVU ,KRITIZRALI IZUZETNO POŠTENI I ODANI VJERI I VJEROVANJU,LJUDI RATZLIČITIH ZVANAJ I PROFESIJA,A KOJI SU ODLUKOM NEPOČUTJIVE CRKVE BIVALI SPALJIVANI NA LOMAČAMA. ZATO ,JA SA OVOGA MJESTA TRAŽIM OPROST OD SVIH ONIH KOJI SU SLJEDBENICI DANAŠNJE CRKVE I SVIH ONIH ,DRUGIH I DRUGAČIJIH, I UVJERAVMA VAS SVIJUH DA DANAŠNJA CRKVA NE NALIKUJE ,AMA BAŠ NIČIM ,ONOJ O KOJOJ REKOH ISTINU. = NARVNO, MOJA PARAFRAZA ,ALI JE SUŠTINA ISTA.ONA SE DA PROVJERITI.

  Like(0)Dislike(2)
 3. Frano, i de na reci što je bilo kad si se probudio?

  Like(0)Dislike(0)
 4. Frano dobronamjerno ti savjetujem da se okanes filozofije a priones stjecanju radne navike. Zivi svoj zivot i pusti druge da zive svoj. Ako se ne budes bolje osjecao za pedeset radnih dana onda potrazi strucnu pomoc.

  Like(0)Dislike(1)
 5. Vjernik u pokusaju

  Natrpa frano platona ovog onog,procitah negdje MISTA NOVO POD KAPOM NEBESKOM,nista ti nisi reka frano,placenik si ti placenik i nek ti je na dusu

  Like(0)Dislike(0)
 6. Ovaj Knezovic isksce ko iz pastete mali je malo dosadan i previse se petlja u sve

  Like(2)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.