Osobna potrošnja u BiH smanjena na minimum

Stanovništvo u BiH je ekonomski iscrpljeno i novca za osobnu potrošnju sve je manje.

Sama BiH je, prema podacima Međunarodnoga monetarnog fonda, prošle godine imala ekonomski rast od mizernih 0,7, dok je kreditni rast iznosio jedva jedan posto. Osobna potrošnja je smanjena na minimum.

Sve manje novca
Prema podacima Centralne banke BiH u BiH nije nikad bilo više bankovnih kartica. Prošle godine ta brojka je bila 1,93 milijuna ili 43.213 kartica više u usporedbi s 2013. Istodobno, ukupna vrijednost transakcija je iznosila oko 7,17 milijardi maraka i manja je za 7,5 milijuna maraka u odnosu na 2013.
Prosječan godišnji promet po jednoj kartici je u 2014. godini iznosio 3713 maraka i za 89 maraka je manji u odnosu na 2013., kad je iznosio 3802 marke što također govori o tome kako stanovništvo BiH ima sve manje novca i sve je štedljivije iako se banke trude privući sve više klijenata, bankomata i POS uređaja.

Još gora je situacija kad govorimo o podizanju gotovoga novca ili kupnji u inozemstvu. Prošle godine naše stanovništvo je preko kartica potrošilo 374,8 milijuna maraka ili 68,7 milijuna maraka manje nego 2013. godine kad su potrošili 443,6 milijuna maraka.
Na dnu Europe
Prema podacima MMF-a i EUROSTAT-a, naša zemlja je po osobnoj potrošnji i životnome standardu na samom začelju Europe.

Potrošnja se smatra glavnim pokretačem ekonomskog rasta, no nju bi trebali pratiti i povećanje (industrijske) proizvodnje, zaposlenosti, plaća, a ekonomija (BDP) bi trebala rasti najmanje pet posto godišnje, dok se za ovu godinu planira povećanje za dva posto u odnosu na prošlu kad je taj rast bio, kako rekosmo 0,7 posto.

2 komentara

 1. Pa to me bas cudi s obzirom da imamo svake godine porast nadnica tj placa,rast BDP-a,proizvodnje i neto izvoza te uz sve to smanjenje zaduzenja drzave i gradana…

  Sveopci standard je cudo pa me ovakvi podaci stvarno zacuduju 😀 prosperitet na svakom koraku 😉 bitno da je u javnom sektoru dobro…

  Cova kaze da ce poslat Papi jednog A8 da se ne sramoti po svijetu 😀

  Like(1)Dislike(0)
 2. grude mama mama

  Jesili vidio Covica i razgovora jarane..

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.