Osobni bankrot traži se i u BiH

Udruženje za zaštitu žiranata u BiH zatražit će od nadležnih institucija da u zakon uvrste mogućnost proglašenja osobnog bankrota, potvrdio je Joco Cvjetković, predsjednik ovog udruženja.

“Kada bude konstituirana nova vlast na razini BiH, ići ćemo s dva zahtjeva odnosno prijedloga, a to je da bude donesen zakon o osobnom bankrotu, ali i zakon o zaštiti korisnika financijskih usluga”, rekao je Nezavisnim novinama Cvjetković.

Prema njegovim riječima, o uvođenju osobnog bankrota u BiH i ranije je bilo govora, ali to nikada nije zaživjelo.

“Mi još nismo službeno podnijeli takav zahtjev, ali smo kroz sve naše dopise prema institucijama isticali to pitanje i postavljali ga da se o takvoj mogućnosti razgovara”, naglasio je Cvjetković i dodao kako bi uvođenje osobnog bankrota bilo korisno za brojne građane koji imaju problema s financijama.

“Dakle, oduzme se građanima ono što imaju, ali im se da minimum da mogu živjeti. To znači da iza njihovog duga stane država”, naveo je.

Riječ je o praksi koja je odavno zaživjela u brojnim europskim državama, a podrazumijeva da dužnici dobijaju određeni iznos novca, koliko im treba za život, dok njihovim imovinom i primanjima raspolaže “staratelj”, prenose Nezavisne novine.

U bankarskom sektoru podržavaju pokretanje ovakve inicijative, te ističu kako je za njezinu realizaciju potrebno donijeti poseban zakon.

Na pitanje bi li osobni bankrot mogao pomoći žirantima koji otplaćuju tuđe dugove, ili onima koji su u problemima zbog kredita vezanih za švicarski franak, bankari kažu kako bi od pomoći bio svakome pa i onima koji nisu u mogućnosti plaćati svoje obveze, poput komunalija.

No, Kemal Duraković, predsjednik Udruženja “Švicarac”, čiji su članovi korisnici kredita vezani uz švicarski franak, nije oduševljen idejom da oni budu dio zamisli o osobnom bankrotu.

“Što se tiče osobnog bankrota, kada su u pitanju drugi krediti da, ali kada je riječ o kreditima vezanim za švicarski franak, mislim da to nije dobro rješenje. Zašto da netko drugi raspolaže njihovom imovinom i da im daje na slamku, dok su god živi”, upitao je Duraković.

bljesak.info

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.