Osoje i Gorica kao čvrsta veza Posušja i Gruda

Ovih dana posjetili smo posuško Osoje i grudsku Goricu, mjesta koja su poveznica dviju općina od davnina. Ljubo i Milan Kovač te Ana Mikulić i danas kažu kako su ta dva sela bolje povezana nego neka druga u istoj općini, piše Večernji list BiH.

Dolazilo se i gore i dolje, ovog ljeta na blagdan Velike Gospe u Posušje, ali i blagdan sv. Stipana u Goricu, u općinu Grude. Spustili smo se makadamskom cestom u Goricu, u donji kraj prepun lijepih kamenih kuća. Nevenko Grizelj se rado prisjetio susreta u lijepom Galića bristu. A Ante Galić prisjetio se vremena kada je nosio duhan preko Posušja u Bosnu. Tu mu je i brat Ivan koji je dugo bio daleko.

– Čuvam koze, kokoši, radim u vrtu… Tamo je bilo tijelo, a ovdje duša – veselo će Ivan. I Marinko Galić Nine ispričao je brojne priče i anegdote. – Osoje je gornja Gorica. Cijela priča provela se dalje o udaji i ženidbi s obje strane te nastavka odlične susjedske suradnje – kaže kroz smijeh. Mario Bušić, predsjednik Matice hrvatske Grude, kazao je više o postajama križnoga puta uz Zavalu u Gorici.

– Već dulje vrijeme postojala je ideja da se uz Zavalu (cesta Gorice – Osoje – Posušje) urade postaje križnoga puta, te se na taj način ta cesta, jedinstven spomenik naše kulturne baštine, zaštiti od bilo kakvih razaranja i uništavanja modernoga doba. Budući da je sama Zavala jedinstvena i zadivljujuća svojim položajem i izgledom, to nas potiče da ovaj put, kojega su za vrijeme Austrijskog carstva radili naši ‘pradidovi’ i ‘didovi’, sačuvamo i s dostojanstvom i dubokim pijetetom posvetimo upravo našim precima podizanjem postaja križnoga puta, u znak zahvalnosti i vjernosti Bogu i svetoj Crkvi katoličkoj – kazao je Bušić.

Sugovornici spominju i povijesno brdo Nečajno koje posjete i planinari. Tu se sastaju i načelnici posuški Branko Bago i grudski Ljubo Grizelj. Podržali su i simpozije o Nečajnu. Dobra suradnja dviju općina, jasno je, nastavit će se i dalje zahvaljujući, između ostalih, Osoju i Gorici.

19 komentara

 1. Moj did i dan danas ima vez na Pitu

  Like(0)Dislike(1)
 2. puno tu ima neistina

  Like(0)Dislike(2)
 3. A cobe dije ceca

  Like(1)Dislike(2)
 4. Vidi Ćobe legende,pravi starinski roker!#

  Like(4)Dislike(3)
 5. Osojani nas zatrpavaju smećem !

  Like(1)Dislike(6)
 6. Rojs je pravio put Osoje-Gorica
  Goričani koji žive u Dubrovniku blokirali su izgradnju puta
  Da ne može preko njihovi njiva

  Like(2)Dislike(4)
 7. Mislio asfaltrat stari austrougarski put…. normalno da mu goričani nisu to dozvolili

  Like(2)Dislike(3)
 8. Nisam nikad cuo za to. Ako su to napravili stvarno su blesavi, tamo je mozda 6-7 kilometara do Posusja. Nije onaj put neko kulturno dobro, svako malo se nasipa i popravlja.

  Like(0)Dislike(4)
 9. Tim putem je zgodno nama goričanima doći do PAČETA

  Like(12)Dislike(3)
 10. bolje da nije asfalta jer bi ovi na slici prvi sletili

  Like(0)Dislike(7)
 11. neka makadama dakako bi ja živija

  Like(1)Dislike(5)
 12. Zivo

  Like(1)Dislike(4)
 13. Kada je pobro sverca duvan 😂

  Like(1)Dislike(8)
 14. Ćoba je iz Sovića, a ne iz Gorice.

  Like(1)Dislike(4)
 15. Like(0)Dislike(1)
 16. Sovićki maestro

  Pijanci i travari

  Like(0)Dislike(2)
 17. Coba i pobro. Zmajevi.

  Like(1)Dislike(1)
 18. Nikad mi nije bilo jasno gdje je granica između sovića i gorice.
  Može li netko na karti nacrtati to katastarski da vidimo konačno gdje je ta fantomska granica.
  U slučaju da goričani traže odcjepljenje, da se zna kuda to ide. Možda budu išli i na
  arbitražni sud, ali goričani su lukaviji pa pazite da ne izlobiraju sud kao Slovenci.
  Šta ćete, bliže su šperkovini pa povukli malo njihove “ŽICE”.

  Nemojte odmah udarati “dislajkove” jer se šalim. Iako nisam ni iz Gorice ni iz Sovića glasujem za put jer svaka cesta, gdje god bila, dobro dođe. Ali stvarno, bilo tko tko nije iz Gorice ili Sovića ne zna gdje jedno selo završava, a gdje drugo počinje, a mislim da to ne zna ni polovica goričana i sovićana.

  Pozdrav

  Like(0)Dislike(1)
 19. za dedu
  Pa nije ovdje rijec o Gorici i Sovicima, vec o Gorici i Osoju, a sad granica izmedu sovica i Gorice uvik bila na kraju Grizelja. Grizelji svi spadaju u Sovice…

  Like(1)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.