Otvoreno pismo učenika posuške Gimnazije Ministarstvu obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH

Gimnazija fra Grge Martića Posušje ovih dana nastavlja pravnu, ali prije svega i moralnu bitku za svoje djelatnike i učenike.

Kako Grude Online neslužbeno doznaje, već danima se u toj školi odvija štrajk djelatnika i učenika povodom lakrdije koja se odigrala u lipnju i čiji je nastavak uslijedio s početkom nove školske godine.

Na redakcijski mail portala Grude Online stiglo je pismo učenika Gimnazije fra Grge Martića Posušje, koja je ove godine u središtu velike afere oko “sređivanja” ocjena pojedinim učenicima.

Drago Ministarstvo obrazovanja, oko nas se događa sramota. Jesmo li dosegli razinu društva u kojem svi imamo jednaka prava bez obzira na financijsko stanje? Stoje li nam iza riječi djela? Je li nam glavni cilj obrazovanje ili papir na kojem piše dvica? Kome? U našoj školi ta ocjena zasluži se bogatstvom znanja a ne džepa.

U našoj školi poštuju se kultura i znanje, poštuje se trud. Odkud nekome pravo da u to dira? Zašto? Trud i rad u koje se ulaže već generacijama uništeni su sramotno potpisanim svjedodžbama. Zbog čije se volje blati obraz škole, profesora i svakog učenika? Zar u obrazovanju više nema morala? Čemu nas se uči?

U zadnjih pola godine vidjeli smo ismijavanje sustava, vidjeli smo nemar i natjecanje ”tko će više predmeta pasti”, vidjeli smo i čuli za pokušaje mita, čak i prijetnje, i to od vas, gospodo, koji ste nadležni da sutra mi postanemo netko i nešto. A što smo to mi sutra ako je svjedodžba plaćena, ako je diploma plaćena, a posao dobiven bez ikakvog znanja? Što smo to sutra ako puštamo da nas se izigrava jer su naša prava kupljena? Prema tome, zašto bi se opravdao nemoralan čin korupcije, čin čiste nezainteresiranosti za obrazovanje?

Na temelju kojeg znanja je netko upisan drugi razred? Mi kao učenici tražimo jednaka prava i poticaj. Ne dopuštamo da naša škola i mi budemo ismijani na temelju tuđih grešaka i ne dopuštamo da se preko traženih vrijednosti gazi novcem! S nadom u promjene,

Učenici Gimnazije fra Grge Martića Posušje.